Translate

zondag 20 december 2015

Horror - Express

Een tijdje geleden keek ik met wat vrienden de film Whisperer in Darkness in het kader van een Call of Cthulhu rollenspel dat hij speelde. Die vonden we tegenvallen. Maar tijdens Halloween is de BBC altijd heel goed met het uitzenden van films uit de oude doos. En deze keer was Horror-Express aan de beurt, een film uit 1972 met Christopher Lee, Peter Cushing en Telly Savalas. Ik keek hem een keer alleen vond toen dat er best wat Cthulhu-horror elementen inzaten. Dus de mensen van Whisperer in Darkness maar weer uitgenodigd voor een tweede ronde.

Christopher Lee, Peter Cushing en Telly Savalas, wat wil je nog meer. 

Spoilers ahoi!

De film begint in 1906  met een scene in China, Professor Saxton (Christopher Lee) is op expeditie in Szechuan en vindt de die bevroren overblijfselen van een primitieve man. Hij wil dit meenemen naar Europa en daarvoor zal hij een stuk moeten reizen met de Trans Siberië Express die hem van China naar Moskou zal brengen. 
In Shanghai wil hij met zijn spullen op de trein stappen. En al snel treft Professor Saxton daar zijn rivaal en collega Dr. Wells. Terwijl Saxton bakkeleit met Wells, probeert een dief te bezien wat het pakket is, dat Saxton in de trein probeert te kijken. De dief moet dat met de dood bekopen en houdt er enge, witte, bloedende ogen aan over. Er breekt paniek uit op het perron, zeker wanneer een priester ook nog beweert dat het komt door het kwaad dat opgesloten zit in de kist van Saxton. Met typische, westerse, rationele bravoure zegt Saxton dat er niets aan de hand is en laadt de kist in de trein. 
Wanneer de trein vertrekt, komen we de verschillende passagiers van de trein tegen. Er is Saxton zelf, zijn rivaal Dr. Wells met zijn assistent, Mw, Jones. Maar ook een mooie, mysterieuze vrouw, die overduidelijk zonder kaartje aan boord is gekomen. Zij probeert onmiddellijk Dr Wells voor haar karretje te spannen. Er is ook een adellijk Pools stel. De gekke priester van het perron is in hun dienst. En er is ook een Ingenieur aan boord. En nog wat personeel van de Express. 

Als snel doen zich allerle verwikkelingen voor aan boord van de trein en het is duidelijk dat we naar een soort Murder on the Orient Express aan het toewerken zijn. Alle aanwezigen hebben hun eigen agenda en sommigen lijken elkaar te kennen. En dan beginnen er natuurlijk doden te vallen. Wat er in de kist zit ontsnapt en een van de bewakers aan boord van de trein verdwijnt. 
De een na de andere passagier sterft en het begint op te vallen. Dr. Wells en Professor Saxon onderzoeken de lichamen en zien dat de ogen wit zijn en dat alle kennis en herinneringen uit de hersenen gehaald zijn, waarschijnlijk door de ogen. 

In een laatste confrontatie wordt het monster neergeschoten door de hoofdbewaker van de trein. Dr Wells en Professor Saxton onderzoeken het lichaam van het monster en ontdekken dat het een wezen is dat de aarde vanuit de ruimte heeft gezien en ook de komst van de dinosauriërs. Ineens gaan we van Murder on the Oriënt Express naar Horrors from beyond Space
Ondanks de dood van het monster, blijft toch een beetje het gevoel hangen dat het allemaal nog niet voorbij is. Vooral ook omdat de hoofdbewaker een beetje schichtig blijft en zijn hand niet durft te laten zien aan andere mensen. Ook de priester heeft door dat er iets niet klopt en denkt dat Satan in de hoofdbewaker gevaren is. De stress van de treinreis is de man teveel geworden en hij biedt zijn diensten aan aan de hoofdbewaker. 

De problemen aan boord van de trein werden per telegraaf doorgestuurd aan het Russische leger dat verschillende posten heeft langs het spoor. Niet heel gek, Rusland had net oorlog gevoerd met Japan. De lokale Kozak betreedt de trein en is van plan om orde op zaken te stellen. Hij gelooft niet in de aanwezigheid van een buitenaardse entiteit of een monster, maar denkt dat er rebellen aan boord van de trein zijn. 
Dan blijkt dat het monster nog steeds leeft, inderdaad in het hoofdbewaker. Het komt tot een gevecht tussen de kozakken en het monster, terwijl de passagiers naar een ander compartiment van de trein proberen te vluchten. De hoofdbewaker wordt doorgeschoten, het monster gaat over in de gekke priester en links en rechts blijven kozakken neervallen. 
Saxton is als enige over en heeft genoeg kennis van zaken om de gekke monnik op afstand te houden. Het monster probeert nog op de ambitie van Saxton in te spelen door hem te verleiden met alle kennis die het monster heeft van het heelal en de vroege dagen van de aarde. Maar Saxton trapt er niet in. Dan blijkt dat het monster ook nog de doden kan laten herrijzen! 

Om weg te komen van het monster, besluiten de passagiers in de achterste wagon om zichzelf los te koppelen van de rest van de trein. En maar goed ook, want het Russische leger heeft inmiddels begrepen dat de Kozakkenkapitein ook niet meer terug zal keren. Zij hebben besloten om te trein te laten ontsporen, een ravijn in!
In het ravijn sterft het monster, samen met de lichamen van zijn slachtoffers. Terwijl de overlevende passagiers in de laatste wagon toekijken. 

Een leuke film met een mix van horror-stijlen en voor de tijdsperiode nog best aardige special effects. De rode ogen van het monster, wanneer zij een aanval doen op de passagiers van de trein zijn inderdaad erg creepy.