Translate

maandag 1 april 2019

Pioneers of African American Cinema

Films kijken is een van mijn hobbies en een tijdje geleden had ik wel heel veel geluk. Via Netflix kon ik een serie kijken, Pioneers of African American Cinema (2015). Een verzameling van films gemaakt in de begindagen van de film, voor, door en met alleen maar Afro-Amerikaanse mensen. Een unieke collectie natuurlijk. Samen met wat vrienden hebben we die avond naar Hellbound Train (1930) en Hot Biskits (1931) gekeken. De films zijn zogenaamde Race Films, een Amerikaans fenomeen voor een uitsluitend Afro-Amerikaans publiek. 
  


Hellbound Train

Hellbound Train is een film van James en Eloyce Gist, een dominees echtpaar, die preken gaf, waarbij deze film dan vertoont werd met lessen voor de toehoorders. Met de metafoor van een trein met verschillende coupés wordt duidelijk gemaakt hoe zondig gedrag leidt tot een enkeltje naar de hell. En de zonden zijn vreselijk: gokken, drinken, jazz-muziek en dansen leiden tot allemaal ellende voor de zondaars, maar ook voor hun familie. Verder zullen ook diefstal en moord en tot slot, luisteren naar valse predikers leiden naar de hel! 
Ondanks dat het een stomme film is en men duidelijk nog zoekende is naar een goede manier om een camera vast te houden en een beeld goed te krijgen, is het toch een hele aansprekende film over de problemen en zorgen die Afro-Amerikaanse mensen hadden in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. 

Hot Biskits

Hot Biskits is dan een hele andere humoristische film. Deze gaat ook over Afro-Amerikaanse mensen, maar dan die duidelijk beter af zijn en tijd hebben op hun vrije middag naar het midget-golf te gaan. Daar komen twee oplichters tegenover elkaar te staan in een wedstrijd midgetgolf. Er wordt natuurlijk vreselijk vals gespeeld, totdat een mooie vrouw roet in het eten gooit. 

Wees heel bang

Na al deze cultureel verantwoorde films, was er ook nog tijd voor iets luchtigs! Namelijk Invasion of the Bee Girls (1973) een ordinaire Sexploitation film waarin vrouwen besmet raken met BijenDNA en dan in vreselijke seksmonster veranderen. En de mannen gaan bij bosjes neer, want die kunnen het seksueel allemaal niet bijbenen natuurlijk. Heerlijke onzin met wel heel veel seks, vrijwillig en niet-vrijwillig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten