Translate

donderdag 25 april 2019

Een ongewoon leven

Niet alleen lenen Sander en ik veel films van onze lokale bieb. De lokale tweedehands winkel heeft ook een hoop films die voor zeer weinig geld te krijgen zijn. Bevallen ze niet, gaan ze zo weer terug. Daar heb ik al eens The Pillars of the Earth en Wonderboys opgepikt, beiden zeer leuke films. En onlangs pikte ik daar ook A Life Less Ordinary (1997) op.

Iedereen is nog zo jong

A Life Less Ordinary is de derde film van Danny Boyle (Shallow Grave, The Beach) met Ewan McGregor (Shallow Grave, Star Wars en Cameron Diaz (She's the One, Shrek) in de hoofdrollen. Verder zijn er nog leuke bijrollen voor Holly Hunter (The Piano, Oh Brother Where Art Thou), Delroy Lindo, Dan Hedaya, Stanley Tucci (Captain America, Easy A), Ian Holm (The Lord of the Rings, From Hell).

Spoilers

De film opent met een scene uit de hemel, die lijkt op een Amerikaans politiebureau. De engelen aldaar hebben als taak om mensen bij elkaar te brengen en liefde te laten ervaren. Maar het gaat maar matig. Mensen worden niet meer zo verliefd als vroeger en ze verbreken links en rechts relaties. Twee engelen, O'Reilly (Hunter) en Jackson (Lindo) krijgen een laatste opdracht, als deze twee mensen niet de liefde ontdekken bij elkaar, dan kunnen ze voortaan op aarde blijven. 

Op aarde blijkt het om Robert Lewis (McGregor) en Celine Naville (Diaz) te gaan. En die hebben beiden hun eigen problemen en kennen elkaar niet eens. Robert werkt voor het bedrijf van Naville (Holm) als schoonmaker, maar hij wordt ontslagen want zijn werk wordt voortaan door een robot gedaan. Even later verlaat zijn vriendin hem voor een aerobics instructeur en de volgende dag wordt hij wegens onbetaalde rekeningen zijn huis uitgezet. 
Celine heeft het ook zwaar. Zij is de steenrijke, verveelde en verwaarloosde dochter van Naville. Om de dagen door te komen, schiet zij appels van hoofden van haar personeel of vriendjes (Tucci). Wanneer dat met haar meest recente vriendje misgaat, ontbiedt haar vader haar in zijn kantoor en deelt haar mede dat zij voortaan voor hem komt werken en een loonslaafje wordt. Dat kan ze natuurlijk niet accepteren. Maar net wanneer zij ruzie krijgt met haar vader, stormt Robert binnen, die zijn baan terug eist. 

In de gewelddadige verwarring die dan ontstaat, vluchten Robert en Celine. Robert denkt dat hij Celine heeft ontvoerd voor losgeld. Celine heeft vaker met dit bijltje gehakt en wil delen in het losgeld, dan hoeft zij immers niet te werken. Robert en Celine groeien naar elkaar toe en leggen wat contacten met omwonenden. Maar het gaat de engelen nog niet snel genoeg. Ze besluiten de druk op het stel op te voeren (want dat stimuleert de liefde) en verhuren zichzelf als prive-detectives aan Naville Sr. om de dochter terug te vinden en Robert te doden. 

Onder invloed van de beide engelen raken Robert en Celine in de ene vreemde verwikkeling na de andere. Maar uiteindelijk kunnen beiden toch niet langer ontkennen echte liefde voor elkaar te voelen. De missie van de engelen is geslaagd. 

Conclusie 

Deze film heb ik jaren geleden eens gezien, toen hij vrij nieuw was. Het was enig om hem nu terug te kijken en een piepjonge Ewan McGregor (26 ten tijde van de film) en Cameron Diaz (25) te kijken. 

Ik weet dat ik de film toen leuk vond. Maar hij heeft niets aan kracht ingeboet. De dialoog is bij vlagen hilarisch. De gefrustreerde engelen die zich zorgen maken over de toestand op aarde en hun eigen positie zijn lekker cynisch. En de mensen laten zich ook niet onbetuigd. 

"Do you have any idea how hard it is to find a good husband in this town? Let alone a good dentist."

Verder zijn de engelen ook lekker over de top in hun pogingen om Robert en Celine verliefd te laten worden op elkaar. In hun wanhoop om niet voor eeuwig op aarde te hoeven blijven, gaan ze verder en verder om Robert en Celine bij elkaar te brengen. En iedere keer gaat er iets mis, waardoor het toch net niet lukt. 

Als je de kans krijgt zeker deze film eens kijken. Het is een rom-com, maar dan lekker fris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten