Translate

dinsdag 10 augustus 2010

Shrek Forever After

Afgelopen weekeinde bracht onze zoon door bij zijn grootouders en op zondag brachten wij onze dochter onder bij buren. En toen hadden we ineens een avondje vrij om te besteden aan een bioscoopbezoekje! Zomaar, spontaan!


We zijn naar Shrek Forever After gegaan, het 4e deel in de reeks films over Shrek, de Oger. Deze film is gemaakt door Mike Mitchell en met belangrijke stemmen van Mike Meyers (Wayne's World, Austin Powers), Eddie Murphy (Coming to America), Cameron Diaz (The Box, Being John Malkovic) en Antonio Banderas (Desperado, The Mask of Zorro).

Spoilers

In de eerdere films veranderde Shrek van een alleen-levend, onbeleefd, bruut monster is een min of meer sociaal aangepaste Oger die, getrouwd en met een vriendenkring, allerlei avonturen beleefde.
In deze film is hij een vader van 3 kleine Oger kindertjes en de lieveling van het publiek en dat valt hem soms zwaar. Hij heeft maar weinig tijd meer om die dingen te doen, die hij als Oger leuk vindt, mensen bang maken, alleen zijn, in de modder wroeten als een varken. Dan ontmoet hij Repelsteeltje en die week hem een overeenkomst aan te bieden, waarbij hij een dag voor een dag ruilt. In ruil voor een dag uit zijn kindertijd, kan Shrek een dag lang weer de Oger zonder verplichtingen zijn die hij vroeger was. Shrek denkt dat dit een goede ruil is, en gaat in op het voorstel van Repelsteeltje.

In het begin heeft Shrek het reuze naar zijn zin met het op stang jagen van de lokale boeren, maar na verloop van tijd komt hij er achter dat niet alles is wat het lijkt. Ogers worden opgejaagd, zijn vrouw (Diaz) en kinderen zijn er niet en het rijk van zijn schoonfamilie is een vervallen ruïne, waar Repelsteeltje regeert met een stel heksen. Alle vrienden die Shrek gemaakt heeft, leven nog, maar kennen hem niet. Hun situatie is beroerd.
Shrek komt tot het inzicht dat hij is opgelicht. De dag die hij heeft geruild met Repelsteeltje blijkt ook nog eens zijn geboortedag te zijn, dus wanneer deze geleende dag om is, zal het zijn alsof Shrek nooit bestaan heeft. Hij probeert echter om in deze ene dag alles nog recht te zetten. Gelukkig lukt hem dat.

Dan vindt er een stukje horror plaats. De nieuwe realiteit lost op. Shrek is er dan misschien wel van overtuigd dat alles goed zal komen en dat er een betere realiteit wacht om naar terug te keren. Maar voor alle andere betrokkenen in het verhaal is dat natuurlijk niet zo. Dus voor hen vindt de apocalyps plaats.

Een leuke film uit de reeks, maar het is te merken dat de rek een beetje uit de serie is. Ik hoop dat dit een waardige afsluiter is.

Shrek Forever After

Geen opmerkingen:

Een reactie posten