Translate

dinsdag 5 maart 2019

Jurassic Park

Onlangs heeft Netflix weer wat nieuwe films geplaatst en een daarvan was de klassieker Jurassic Park (1993) Toen was ik 15 mensen. Inmiddels is dat uitgegroeid naar een franchise met  vijf films en nog een in de pijpleiding. Maar in 1993 was iedereen enorm onder de indruk van deze film. Het was niet alleen een film die een enorme interesse in dinosauriërs nieuw leven inblies, maar ook een film die voor het eerst intensief gebruik maakte van CGI en daarmee het gebruik van poppen en stop-motion de nek omdraaide als special effect.

Iconische poster ook

De film Jurassic Park is gemaakt door Steven Spielberg (Jaws, Schindler's List), die natuurlijk geen verdere introductie behoeft. Het oorspronkelijke boek is van Michael Crichton, die wel meer boeken heeft geschreven, die geëindigd zijn als succesvolle films. Verder waren de hoofdrollen voor Sam Neil (Thor: Ragnarok, In the Mouth of Madness), Laura Dern (Blue Velvet). Verder zagen we in wat kleinere rollen ook Jeff Goldblum (Thor: Ragnarok, Independence Day), Richard Attenborough, Bob Peck en Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Django Unchained

Spoilers 

Met een film die meer dan 25 jaar oud is, zou het eigenlijk niet meer nodig hoeven zijn. Het verhaal is heel bekend natuurlijk. 

Onderzoekers Grant (Neill) en Ellie (Dern) worden gevraagd door Hammond (Attenborough) om zijn park, waar hij dinosauriërs wil laten rondlopen, willen onderzoeken en eventueel steunen, zodat het binnenkort open kan gaan en iedereen kan genieten van de imposante monsters uit vroeger tijden. Enigszins sceptisch besluiten zij om een kijkje te nemen. Al snel zijn zij volledig overdonderd door de technologische hoogstandjes waarmee de dieren gerecreëerd zijn uit bloed, dat gevonden is in muggen, die bewaard zijn gebleven in barnsteen. 
Er zijn meer mensen in het park, zoals filofoof Malcom (Goldblum) die zijn mening geeft. Een advocaat, een jager (Peck) en twee ICT specialisten (Jackson en Knight, die het hypermoderne park runnen. En om de emtionele druk wat te verhogen, zijn er ook twee kinderen, kleinkinderen van Hammond. 

Grant en Ellie zijn erg onder de indruk van de technologische vooruitgang en zijn overdonderd om de beesten die zij al een eeuwigheid bestuderen nu eindelijk eens in het echt te kunnen zien. De enige die problemen voorziet, is Malcolm. Hij is van mening dat dit park iets wil dat veel te complex is en dat de zaakjes op onverwachte manieren mis zullen gaan. Al snel krijgt hij gelijk natuurlijk. 

Het begint ermee dat de dinosauriërs niet willen verschijnen, wanneer ze moeten verschijnen. Maar dan komt er ook een storm. Bovendien blijkt dat Hammond de kantjes ervan af loopt, wanneer het aankomt op investeren in zijn park en zijn medewerkers. Door de storm valt de electriciteit uit. De auto's rijden niet meer, maar de hekken houden nu de monsters ook niet meer tegen. Dat leidt al snel tot de ontsnapping van de Tyrannosaurus Rex. In de chaos daarna raken mensen gescheiden. 

En onderbetaalde medewerker richt nog meer chaos aan. Maar ondertussen blijkt dat de genetische wetenschap achter het tot leven wekken van de dinosauriërs ook niet geheel zuiver was. De dinosauriërs kunnen nu van geslacht veranderen in geval van nood. En dat hebben ze gedaan. Ze zijn gaan fokken en er zijn veel meer dino's dan iedereen dacht. 

Wat een leuk tripje had moeten worden eindigt in een nachtmerrie waarbij iedereen wanhopig probeert de systemen weer aan de praat te krijgen, zodat zij van het eiland af kunnen komen. Hierbij komen sommige mensen gruwelijk aan hun einde in de kaken van de dino's. 

Conclusie

Na meer dan 25 jaar nog steeds een impossante film met goede effecten, die door de combinatie van CGI en poppen en door het matige gebruik nog steeds veel indruk maken. Verder een leuk verhaal over trots en zelfoverschatting en de desastreuze gevolgen daarvan. Kijk zeker eens wanneer je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten