Translate

donderdag 28 maart 2019

Spider Man

Weer een korte lofzang op onze bibliotheek! Onze bieb is geweldig. We kunnen er niet alleen fijne series als American Gods krijgen, maar ook films als Wonder Woman en Spider-Man: Homecoming (2017). Die laatste hebben we onlangs ook met de kinderen gekeken. En ook zij waren onder de indruk van de dappere avonturen van Spider-Man.

Nou ligt hij nog lekker rustig. 

Spider-Man: Homecoming is gemaakt door Jon Watts. Verder speelt Tom Holland de titelrol. Hij is inmiddels wel een (jong) onderdeel van de MCU en we zagen hem eerder in Civil War en in Infinity War. Het verhaal van deze film vindt plaats tussen die twee films in. Verder zien we ook nog Michael Keaton (Batman, Birdman), Robert Downey Jr. (Wonder Boys, Sherlock Holmes) en Marisa Tomei (the Wrestler).

Spoilers

Acht jaar geleden

De film begint met de nasleep van The Avengers. Toen was New York vakkundig aan puin geslagen door het invasie leger onder leiding van Loki. En nu moet dat opgeruimd worden, onder andere door Adrian Toomes (Keaton) en zijn loyale, hardwerkende mannen. Maar hij wordt van de klus gehaald, omdat het opruimen van onduidelijk, buitenaards materiaal voor allerlei problemen kan zorgen. Daar houdt de overheid graag een oogje op in de vorm van mevrouw Hoag (Daly). Een gekrenkte Toomes besluit dan om wat spullen achter te houden. Een paar van zijn mannen weten deze spullen te gebruiken en aan te wenden voor zijn eigen doeleinden. Toomes besluit het criminele pad op te gaan met deze nieuwe technologie. 

Acht maanden geleden

(Niet teveel nadenken over de precieze tijdlijn). Happy (Favreau), nog altijd de personal assistant van Tony Stark, haalt de jonge Peter Parker op en neemt hem mee naar Berlijn, waar hij kan vechten met Tony tegen Captain America. 

Dat is gek. Civil War was vrij duidelijk dat het gevecht waar Spider-Man bij betrokken was, in Leipzig plaatsvind, Halle Airport om precies te zijn. Berlijn ligt ongeveer 200km van Leipzig af. Met de auto doe je daar meer dan twee uur over. Waarom niet Peter meteen naar Leipzig gebracht?

Via een paar vlog-beelden zien we Peter's impressie van het gevecht tegen de andere Avengers en hoe spannend hij het vindt. Hij denkt/ hoopt dat hij voor nu lid is van de Avengers. Maar Tony legt hem uit dat hij voorlopig beter onder de radar kan blijven.

Huidige tijd

Peter is nog maar vijftien en vat de woorden Tony Stark verkeerd op. Hij verwaarloost zijn studie en zijn vrienden om te wachten op een belletje van Tony. Verder concentreert hij zich volledig op het bestrijden van de misdaad in New York. Hij staat er helemaal alleen voor en heeft alleen contact met Happy, die niet zit te wachten op een overactieve puber.

Sorry, Tony Stark slaat de plank hier weer volledig mis. In Civil War vond ik het al niet ok dat Tony een minderjarige tiener over de landsgrenzen heen smokkelde om deel te nemen aan een gevecht met superhelden. En nu blijkt dat hij de voogd van Peter Pakers, zijn Tante May (Tomei), voorloog over wat Peter daar ging doen. 
Dan wekt hij de suggestie dat als Peter maar voldoende zijn best doet, hij ooit bij de Avengers kan. Er totaal geen rekening mee houdend dat hij nog steeds maar een kind is, en dit soort vage beloften niet op waarde kan schatten. Daarna heeft hij zelf nauwelijks contact met Peter en Happy heeft duidelijk geen zin in deze taak. Als gevolg hiervan verwaarloost Peter de dingen die NU voor zijn opvoeding en ontwikkeling van belang zijn (opleiding, familie, vrienden), zoekt het gevaar op en kan niet rekenen op die mensen die hem zouden moeten beschermen. 
En later blijkt dat Tony dit doet uit een soort misplaatste vadergevoelens. De relatie die hij nooit had met zijn vader (zie wederom Iron Man 2 en Civil War) probeert hij nu te herbeleven met een jonge Peter, die ongetwijfeld ook op zoek is naar een vader-figuur, zijn eigen vader is tenslotte al een tijdje dood. Wat ik eerder zei over de verknipte vader-zoon relaties in het Marvel Universum wordt hier wederom bewezen.  

Tijdens de escapades van Peter in New York stuit hij op een stel criminelen, die met wapens ontwikkeld met buitenaardse technologie, een bank beroven. In gevecht met hen raakt Peter bijna ernstig gewond en een deel van de wijk waar hij woont, wordt ernstig vernield. Later ontdekt hij meer criminelen die deze wapens willen kopen en heeft hij zijn eerste aanvaring met Toomes, die hij bijna niet overleeft. Iron Man weet hem te redden, en geeft de waarschuwing mee dat Peter zich hier niet mee moet bemoeien.
Peter negeert dat natuurlijk. Hij weet een buitenaards wapen mee te pikken en onderzoekt dit samen met vriend Ned. Zij doen onderzoek naar de buitenaardse energiebron. Ze halen meteen ook maar het pak van Spider-Man door hun eigen analyse en halen alle beveiligingen eraf. Hun onderzoek brengt hen op het spoor van Toomes en zijn mannen. Peter ziet hoe deze bandieten weten in te breken in vrachtwagens van de overheidsorganisatie die het buitenaards materiaal verzameld en bewaard (Niet alleen spul van Chitauri uit de Avengers, maar kennelijk ook spul van Age of Ultron ).

Ondertussen hebben Peters activiteiten wel de aandacht getrokken van Toomes en in zijn jeugdige overmoed gaat hij te ver. Een veerpont in New York wordt letterlijk in tweeën gespleten in zijn strijd met de mannen van Toomes. Iron Man moet de boel komen redden en Peter verknalt op deze manier een FBI missie, waardoor Toomes en zijn mannen ontkomen. Een boze Tony neemt Peter zijn mooie pakje af, waardoor hij (in zijn ogen) niets meer voorstelt.
Yeah Tony, geef de vijftienjarige jongen maar de schuld van doorsnee pubergedrag. Misschien had je even na moeten denken, hem niet in gevaar moeten brengen, geen onrealistische verwachtingen moeten creëren en hem niet moeten verwaarlozen. Jij bent de verantwoordelijke volwassene die een mentor-rol op zich wilde nemen. 

Deze straf lijkt toch het beste voor een hevig teleurgestelde Peter. Hij maakt weer contact met zijn vrienden en pleeg-moeder en richt zich weer op school en een leuk meisje. Hij gaat zelfs met haar naar het eind-bal van school. Maar dan komt hij erachter dat zij de dochter is van de schurk, die hij al een paar maanden lastigvalt.
Toomes is de beroerdste niet, Peter heeft zijn dochter gered. Als hij nu besluit om niet meer Toomes en zijn operatie te blokkeren, kan hij verder een leuk leven leiden. Maar Peter kan hij niet laten, hij moet en zal het juiste doen. Maar dan zonder ondersteuning van Tony of zijn uitvindingen. Dus Peter laat bijna het loodje. Maar een echte held heeft geen snufjes nodig, dus hij weet zich te bevrijden uit een ingestort gebouw en Toomes te achtervolgen.
In wanhoop over zijn instortende imperium heeft Toomes nu besloten om een transportvliegtuig van Tony zelf te bestelen, daar zitten natuurlijk de beste spullen. Peter weet dat te stoppen en Toomes te verslaan.
Maar Peters vriendinnetje verhuist ver weg om te ontkomen aan de schande van een criminele vader. Tony is nu wel bereid om Peter lid te laten worden van de Avengers, maar nu wil Peter niet meer, tot hij wat ouder is. En Tante May ontdekt wat Peter eigenlijk doet als hij zegt dat hij huiswerk maakt.

Conclusie

Een hele leuke toevoeging van de MCU. Het verhaal van de jonge held die zijn krachten ontdekt en een evenwicht moet vinden tussen zijn verantwoordelijkheden en zijn mogelijkheden is natuurlijk al eens eerder gedaan, maar het wordt hier fris gebracht. Peter is een geloofwaardige puberale Spider Man die worstelt met de dagelijkse sores van een scholier en de verantwoordelijkheden van een bestaan als superheld.
Ook Toomes is een geloofwaardige vijand. Hij probeert te zorgen voor familie en werknemers en in te spelen op een veranderende wereld. Maar wanneer hij daarbij gefrustreerd word door de overheid, besluit hij het criminele pad op te gaan. Dit geeft ook maar weer aan hoezeer de wereld verandert onder invloed van de Marvel films. Alle zooi blijft liggen en mensen maken daar misbruik van, dat zagen we ook al in Luke Cage.

Zeker een leuke aanvulling, vooral kijken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten