Translate

maandag 10 oktober 2016

Luke Cage

Na alle stukjes over peulvruchten nu maar weer eens iets over een Serie. Voor mijn verjaardag vorig jaar kreeg ik van +Sander Hartogensis een Netflix abonnement. Daar hebben we inmiddels als een hoop leuke series en films gekeken, zoals SherlockPenny Dreadful, Synchronicity en Snowpiercer. En zoals ik elders al wel eens heb gezegd, ben ik inmiddels wel fan van de MCU. En de MCU is inmiddels uitgebreid naar Series. Dus we hebben Agents of S.H.I.E.L.D. trouw gevolgd, daarna Jessica Jones gekeken en Daredevil geprobeerd (ik vond Daredevil te onsympathiek).
En nu is er een Serie gestart waarin weer een karakter uit de MCU meer centraal wordt gesteld, Luke Cage, een sidekick van Jessica Jones in haar eigen Serie, die stoer genoeg is om zelf een Serie te dragen. Sinds 30 september zijn de afleveringen van seizoen 1 beschikbaar via Netflix en Sander en ik kijken trouw.

Luke Cage

Spoilers ahoi!

Luke Cage (Mike Colter) gaat over een grote, zwarte man met een onduidelijk verleden en superkrachten. Zijn huid kan niet beschadigd worden en hij is enorm sterk (In Jessica Jones was dit nog omdat hij enorm groot was, met veel spieren, maar hier is hij toch bovennatuurlijk sterk). Na zijn avonturen met Jassica Jones in New York, heeft hij zich teruggetrokken in Harlem. Hij heeft verschillende zwart betaalde baantjes en probeert niet op te vallen. Hij kan werken voor en inwonen bij zijn schoonvader en mentor Pop. 

Luke Cage en Pop genieten een rustig momentje.

Maar het lot heeft andere plannen. Een lokaal bende-hoofd (een doodenge rol van Mahershala Ali) besluit dat hij meer invloed wil vergaren in de bovenwereld. Hij doet dit samen met een nicht (Alfre Woodard), die haar politieke carrière bouwt op het herstel van Harlem (ze wil een nieuwe Harlem Renaissance). Luke Cage en de mensen om wie hij geeft, worden meegesleept in de naweeën van deze (misgelopen) plannen. Nadat Pop sterft, gaat Luke meer en meer het pad van wraak op. En dat gaat natuurlijk gepaard met veel vechten, schieten en ontploffingen. 
Ondertussen zitten de verschillende leden van de onderwereld ook niet stil. Zij proberen het hoofd te bieden aan deze nieuwe dreiging en ondertussen ook elkaar er onder te houden. 
En dan is er nog de politie, die hebben natuurlijk ook een mening over alle moorden, ontploffingen en criminele deals die fout lopen. Er is duidelijk een vigilante actief in Harlem. Hij lost veel van hun problemen voor hen op, maar ondermijnt daarmee ook het gezag van de politie. En de grote, sterke Luke Cage lijkt toch iedere keer als omstander betrokken te zijn bij de vreemde gebeurtenissen... Lastig wel dat de hoofdonderzoeker nou net een leuke avond met Luke heeft doorgebracht. 

Beeldschone plaatjes van de grote stad.

Het is allemaal buitengewoon mooi in beeld gebracht. De achtergrondmuziek is prachtig en Harlem wordt zo uitvoerig en mooi in beeld gebracht, dat het bijna een karakter is in het verhaal, in plaats van achtergrond. Wat dat betreft zijn er zeker wel overeenkomsten met Sherlock, dat soms ook leek op reclame voor toeristisch bezoek aan Londen.
De verschillende karakters zijn complex, hebben verschillende belangen en impulsen en deze worden mooi uitgespeeld wanneer deze karakters met elkaar in botsing komen. 

Stoere mannen die de juiste dingen doen. Wie kan daar wat op tegen hebben?

Ik blijf nog even kijken en gaan jullie dat vooral ook doen.