Translate

zondag 23 oktober 2016

Vervangbaar 3

Nadat ik met +Sander Hartogensis al eerder The Expendables en The Expendables 2 heb gekeken, was het afgelopen week tijd voor The Expendables 3.

The Expendables 3
Meer mannen, meer explosies

De formule van The Expendables serie is eenvoudig maar effectief. Oudere, wijzere actiehelden laten zien hoe je een actiefilm moet maken. Daarbij worden explosies en stoere praat niet geschuwd. Je zou denken dat we het na twee films allemaal wel gezien hebben, maar nee, er zijn nog een hele hoop oudere actie-film-helden die nog geen rol hebben gehad in The Expendables of The Expendables 2.


Spoilers ahoi

Zoals altijd, deze waarschuwing is nauwelijks nodig. Er is weinig plot. 

De film opent met een trein die door een landschap raast en achtervolgt wordt door een helicopter. In de helicopter zit Stallone (Rambo) achter de stuurknuppel en hij laat zijn mannen neer op de trein om een of ander missie te volbrengen. De missie blijkt het bevrijden van Snipes (hij kent Stallone nog uit Demolition Man) te zijn, De (Russisch? Oost-Europese?) bemanning van de trein verzet zich en links en rechts gaan er mensen dood. Wanneer Snipes eenmaal bevrijd is, wil hij niet naar de helicopter, hij wil wraak op de man (organisatie? leger? overheid?) die hem vervoerde als gevangene naar een (militaire? Sorry voor de vraagtekens, ik vond het ook erg verwarrend) gevangenis. Hij werkt zich naar de locomotief toe en begint van daaraf te schieten op de steeds dichterbij komende gevangenis poort. Stallone heeft door wat Snipes van plan is en schiet ook op de gevangenis. 

Snipes weet zich op het laatste nippertje op de helicopter te klimmen. Daar praat hij verder bij met Statham (Snatch) en Lundgren (Hij kent Stallone nog uit Rocky IV). Snipes blijkt een zeer oud (ex?) lid van The Exependables te zijn, arts en later messenwerper, wat natuurlijk voor enige spanning met Statham zorgt, de huidige messenwerper van het team. Boven hen hangen alle dog-tags van dode leden van The Exependables als een soort luguber Wind Orgel tegen elkaar tikken. Op die manier zijn de geesten van de dode leden altijd bij de huidige leden.
Een van de weinig emotionele (en effectieve) momenten in de film. Net als in de eerste film, laat deze scene zien, dat het dus wel kan, een film over uitgerangeerde vechtersbazen met emotionele diepgang, jammer dat dat wordt opgeofferd aan de mogelijkheid om meer explosies te laten zien.   

Dan gaat het team meteen door naar het hoofdverhaal. The Expendables zijn door Ford (A New Hope) naar Somalië om daar een wapenleverantie aan een lokale krijgsheer te onderscheppen. Daar treffen zij ook Expendables lid Crews, die al het een en ander heeft voorbereid. De missie verloopt redelijk voorspoedig, maar dan ziet Stallone dat de wapenhandelaar niemand anders is dan Gibson (Mad Max, Lethal Weapon), mede-oprichter van The Expendables, maar de wegen van Gibson en Stallone scheidden zich lange tijd geleden en Stallone dacht dat Gibson al lang dood was. 
De missie gaat vanaf dat moment helemaal mis, en Crews wordt geraakt in zijn been en Gibson weet te ontkomen. 

Eenmaal terug in de VS brengt Stallone verslag uit aan Ford. deze zegt hem dat Gibson gevangen genomen moet worden en dan door het Internationaal Strafhof in Den Haag gebracht moet worden, om terecht te staan voor zijn oorlogsmisdaden. 

Afbeeldingsresultaat voor international criminal court
Het Internaionaal Strafhof

Yay, Nederland in een film!
Altijd leuk natuurlijk. Maar een beetje gekke wending is dit wel. Voor zover ik kan duiden zijn Stallone en Gibson als oprichters van The Expendables beide burgers van de VS en Ford is een CIA - agent en daarmee een vertegenwoordiger van de overheid van de VS. 
En de VS is helemaal niet zo blij met het Internationale Strafhof. Onder Clinton is het statuut van het Strafhof ondertekend (onder luid protest), maar Bush Jr. heeft de boel daarna niet geratificeerd, onder het mom dat hij niet wilde dat Amerikaans militairen of politici op politieke gronden vervolgd zouden kunnen worden voor oorlogsmisdaden. En hij heeft ook acties ondernomen om dat te voorkomen. Inmiddels is de storm alweer enigszins geluwd, maar de VS hebben het verdrag nog steeds niet geratificeerd.

Maar goed, door internationale politiek laat Stallone zich niet tegenhouden. Wel door geesten uit het verleden. Hij stuurt alle oude Expendables leden naar huis, want hij wil niet dat ze sterven op een missie tegen Gibson. Dan gaat hij op zoek naar een oude bekende, Grammer. Deze heeft zich inmiddels opgeworpen als een soort uitzendbureau voor jonge huurlingen. Samen bekijken zij een aantal potentiële kandidaten en met hen stelt Stallone een nieuw team samen.
Hierbij moet ik toch even de tijd nemen om aandacht te geven aan Banderas (Shrek 3, Desperado) hij is hilarisch. Hij is ook een wat oudere huurling, maar omdat hij te veel kletst wordt hij uit ieder team gezet waar hij deel van uitmaakt, hij is gewoon te irritant. Stallone wil hem niet meenemen.

Het nieuwe team reist naar Roemenië, ontvoeren daar Gibson en reizen weer terug naar huis. Maar het team van Gibson zit ook niet stil en weet Gibson te traceren en bevrijden (Dit vond ik persoonlijk een beetje een strategische fout van Stallone. Wanneer je je zeer gewelddadige ex-partner en ex-huurling gevangen neemt en vervoert, doe je eerst een strip search om te zorgen dat je alle mogelijke nare geintjes met cyanide pillen, verborgen wapens en GPS trackers voor bent). Ook de jonge leden van de Expendables worden gevangen genomen. En nu is Stallone helemaal alleen.
Gibson gaat nog verder, want het is een hele nare man, en laat Stallone weten dat de gegijzelde leden in Azmenistan zijn en Stallone ze vooral moet komen redden (Dit vond ik wel een aardige oplossing, in de tweede film, renden de Expendables rond in echte locaties, en dat werd op een gegeven moment ook erg onwaarschijnlijk).

Net als alle hoop verloren lijkt, treft Stallone Banderas weer, die nog steeds bij de Expendables wil horen. En de oude leden van de Expendables laten zich ook niet zomaar aan de kant zetten. Dus Stallone heeft zijn team weer bij elkaar en ze ondernemen een reddingsmissie naar Azmenistan. Aldaar weten zij de jonge leden te bevrijden en wanneer oud en nieuw samenwerkt, zijn ze een onverslaanbaar team tegen Gibson en het leger van Azmenistan.
Terwijl iedereen druk bezig is, krijgen ze nog hulp van Ford, Schwarzenegger (Terminator 2, Conan the Barbarian) en Li. En tegen dit team van kampioenen kan Gibson niet op natuurlijk. Toch moet er nog een Boss-Fight zijn, waarin Stallone en Gibson het met hun blote vuisten tegen elkaar opnemen. Stallone weet Gibson uit te schakelen (en Gibson gaat daarmee niet naar het strafhof, geheel in lijn met huidig VS beleid ten aanzien van het Strafhof). Het gebouw stort inmiddels in en Stallone weet nog maar net te ontsnappen.

Uiteindelijk zien we alle helden weer, wanneer zij in hun favoriete bar bier drinken.

De film was wat minder onwaarschijnlijk dan deel twee, maar ik vond hem wel somberder. Iedereen wordt ouder, mensen gaan dood (alleen in het verleden, niet in deze film) en de spoken van het verleden draag je met je mee en kunnen op ieder onverwacht moment ineens weer op komen duiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten