Translate

woensdag 29 november 2017

Thor: Ragnarok

Ik ben weer naar de film geweest. Eigenlijk wilde ik een week of twee geleden gaan met vrienden +D+J en R. Maar ik werd ziek! Aangezien we al kaartjes hadden, bleef ik toen thuis en is +Sander toen gegaan. Dat was wel zuur, vooral toen Sander later thuis kwam en vertelde wat voor een leuke film het wel niet was.

Maar goed, gisteren ben ik met een collega naar Thor: Ragnarok van Taika Waititi in de Cinemec in Ede geweest. Ik werk tegenwoordig in Veenendaal, dus dat was een reisje van 10 minuten. En ik moest die dag ook in de avond werken, dus een lange pauze om een leuke film te zien, leek wel verantwoord.

Een hoop kleurtjes

Dit is de derde Thor-film, de andere twee heb ik ook gezien. Thor vond ik een beetje tegenvallen, en wat al te eenvoudige film. Maar Thor: The Dark World vond al fijn complexer. Een groot deel van het verhaal van Thor wordt in deze film losgelaten. Geen Jane Foster, geen Stellan Skarsgard. Maar wel meer contact met de andere Avengers. Het loslaten zien we ook in de poster, vol felle kleuren, waar de posters voor de andere twee films bepaald duister waren.

Spoilers

De film opent met Thor (Hemsworth, The Expendables 2), die gevangen is genomen in het Rijk van Surtr, een monsterlijk wezen dat tijdens de Ragnarok met vuur de wereld zal verzwelgen. Thor is daar terecht gekomen, omdat hij sinds The Age of Ultron op zoek is naar de Inifinity Stones die de hele tijd maar de kop opsteken. Na wat heen en weer gepraat weet Thor Surtr te doden, zijn hoofd met kroon mee te nemen en te ontsnappen naar Asgard. 

Daar regeert Loki (Hiddleston, High Rise, The Night Manager) nog steeds in de vorm van Odin. Dit doet hij al sinds hij zijn eigen dood in scene heeft gezet in de finale van Thor: The Dark World. Thor heeft meteen door dat er iets niet klopt bij het zien van een buitengewoon slecht toneelstuk over de dood van Loki (een hilarische scene met Matt Damon als Loki, Luke Hemsworth als Thor en Sam Neill als Odin). Hij ontmaskert Loki (laat ondertussen het hoofd van Surtr opruimen in de kerkers, het zou tot leven gewekt kunnen worden met het Eeuwige Vuur, in diezelfde kelders) en gaat samen met Loki zijn vader Odin zoeken. 

Aangekomen in New York (waar anders), blijkt het tehuis waar Odin verbleef vernield te zijn. Dr. Strange (Cumberbatch, Sherlock) bemoeit zich al snel met deze gevaarlijke en machtige wezens, die weer in New York zijn. Hij brengt de broers naar Noorwegen, waar Odin (Hopkins) verblijft. 
Odin is stervende, geeft zijn zoons nog wat wijsheid mee en waarschuwt hen voor de terugkeer van hun zuster, Hela (Blanchett, Lord of the Rings). Zij was zeer machtig, maar ook knettergek. Een beetje een probleem voor het universum. Odin sloot haar op, maar zij zal zichzelf bevrijden op het moment van zijn dood. 
Odin sterft en Hela verschijnt bijna meteen. Zij onderwerpt de broertjes, vernielt Mj√∂lnir, de Hamer van Thor (waar hij zich ook erg mee vereenzelvigd) en gaat dan naar Asgard. De broertjes proberen haar te volgen, maar zij jaagt hen de Bifrost uit. 

In Asgard begint Hela meteen een schrikbewind en niemand kan zich tegen haar verweren. Heimdall (Elba) leidt het verzet, maar hij heeft niet haar krachten. 

Ondertussen landen Thor en Loki op een planeet in een uithoek van het heelal, waar al het uitschot terecht komt. Daar komt Thor terecht in een arena, waar bij moet vechten tegen de Hulk (Mark Ruffalo). Ook treft hij daar een emotioneel instabiele en permanent dronken ex-Valkure, de laatsten die strijd leverden tegen Hela, en een voor een neergingen. 
Thor weet met Loki, de Hulk en de Valkure te ontsnappen. Zij keren terug naar Asgard om daar strijd te leveren tegen Hela. De strijd gaat maar matig, tot Thor zich realiseert dat hij geen hamer nodig heeft om de kracht van bliksem te kunnen gebruiken. 

Maar nog steeds is Hela onverwoestbaar. Het beste wat ze kunnen doen is de mensen van Asgard weg te halen. Maar Hela blijft dan nog een kracht om rekening mee te houden. Loki gaat op missie naar de kelders om het hoofd van Surtr in het Eeuwige Vuur te gooien. Hij zal dan weer tot leven komen en Asgaard vernietigen, hopelijk met Hela erbij.

Thor, Loki en de overlevende bewoners van Asgard gaan naar de Aarde, waar een ander enorm ruimteschip al in de lucht hangt.

Ik kijk voor het plot, echt...

Een leuke aanvulling op de MCU. Tenminste weer redelijk vrolijk en opgewekt. Films als Iron Man 3, Winter Soldier, Age of Ultron, en Civil War waren toch wel buitengewoon somber. Hier lijkt het tij enigszins te keren.
Toegegeven Odin sterft en Hela is echt slecht nieuws, maar de relatie tussen Thor en Loki lijkt enigszins hersteld. Thor verliest een oog, maar realiseert zich dat hij zijn hamer niet nodig heeft en hij lijkt eindelijk een waardig opvolger van de troon van Asgard-in-exile te zijn.

Verder vond ik dit ook een door vrouwen gedreven verhaal. Thor is eigenlijk met iets heel anders bezig (mislukte zoektocht naar infinitystenen) wanneer zijn vader sterft, zijn zus Hela te voorschijn komt en zij een heel nieuw licht laat schijnen over de totaal verziekte familieverhoudingen in de family Borson.
En op de uithoekplaneet waar Thor en Loki terecht komen en zij een uitweg proberen te vinden, is het de ex-Walkure die Thor gevangen neemt, Thor van informatie voorziet en zorgt voor een vluchtweg.

En zoals ik al eerder zei, de verhoudingen binnen de familie Borson zijn totaal verziekt en Odin verdient de titel Al-Vader niet. Nu de trilogie compleet is, hebben we het volgende verhaal. Odin regeerde over Asgaard en viel andere rijken en werelden aan, samen met zijn dochter Hela (was die dan ook van Frigga?). Totdat Hela te knettergek en vooral te machtig werd om nog te beheersen. Toen sloot hij haar op, besloot een vreedzamer leven te gaan leiden en schilderde alle bloederige muurschilderingen in Asgaard over.
Thor werd geboren en kort daarna ook Loki geadopteerd. Thor groeide op tot een arrogant monster (Thor) en moest snel heropgevoed worden. In de nasleep daarvan werd Loki aan de kant geschoven die daarna knettergek werd (Avengers). Daarna werd Loki voor zijn transgressie in de kerkers van Asgaard gegooid (The Dark World). Odin kon de keuzes van Thor (Jane Foster) ook niet accepteren.
Loki wist te ontsnappen, Thor te bedriegen en Odin aan de kant te schuiven. En Thor besloot na The Dark World om niet meer terug te keren in Asgaard.
Dus, way to go Odin!

Gaat dat zien.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten