Translate

dinsdag 29 maart 2016

The Night Manager

De laatste tijd kijken +Sander en ik de afleveringen van The Night Manager, een serie van de BBC en verfilming van een roman van John le Carré. het werd in aanloop naar het televisie-seizoen van 2016 groots aangekondigd door de BBC, niet ten onrechte, wat er spelen twee acteerkanonnen in! Hugh Laurie, die we kennen uit The Black Adder, A Bit of Fry and Laurie en Jeeves & Wooster en in meer recente jaren natuurlijk als Dr. House. En Tom Hiddleston, die natuurlijk internationale aandacht verwierf met zijn rol als Loki in de MCU films. Maar hij heeft sindsdien meer gedaan, zoals Only Lovers Left Alive en Crimson Peak.

Ze kijken zo boos!

Zoals het een goede BBC-serie betaamd, zijn er kosten nog moeite gespaard om alles er zo mooi mogelijk uit te laten zien. En er is ook flink geïnvesteerd in allerlei bij-rollen. Die worden ook vervuld door bekende, Britse koppen. Zo zag ik Olivia Colman, (Hot Fuzz), Tom Hollander (Pirates of the Caribbean), Elizabeth Debicki (Great Gatsby), Tobias Menzies (Rome) en Jonathan Aris (Sherlock).

Spoilers!

Maar waar gaat het dan allemaal over?

Jonathan Pin (Hiddleston) is een ex-leger man, die nu de Nachtmanager is in een zeer luxe hotel in Caïro. Daar komt hij in aanraking met allerlei hooggeplaatste lui, die natuurlijk hun geld (ook) verdienen met allerlei smerige zaakjes, waaronder wapenhandel. Dan wil een mooie dame, Sophie, wat gevoelige documenten bij Jonathan in bewaring geven. 
Jonathan heeft dan misschien wel allerlei gevechtshandelingen gezien en uitgevoerd, maar wanneer het op manipulaties door vrouwen aankomt, is hij nog behoorlijk naïef. Hij doet wat ze zegt, kijkt naar de documenten, heeft een gepassioneerde avond met haar ("trap er niet in!" riepen Sander en ik nog naar het scherm) en kort daarna eindigt ze natuurlijk gedood, door haar foute vriendje. Haar foute vriendje heeft connecties met een nog veel fouter mannetje, de wapenhandelaar Richard Roper (Laurie). 
Een getroubleerde Jonathan vertrekt naar een net zo luxueus hotel in de Alpen, waar Richard Roper ook een nacht verblijft. Alle trauma's komen weer terug. 
Dan wordt Jonathan gerecruteerd door de Britse geheime dienst, waar een klein maar dapper team (Colman) probeert om Roper neer te halen. Daar kunnen ze iemand met de vaardigheden van Jonathan wel bij gebruiken. 

En dan start er een enorm kat- en muisspel, waarbij Jonathan een geheime identiteit aanneemt, zich naar binnen wurmt bij het huishouden van Roper. De verwaarloosde vriendin van Roper (Debicki) valt natuurlijk onmiddellijk voor Jonathan, wat alleen maar bijdraagt aan de vlotjes uit de hand lopende intriges en tegen-intriges ("trap er niet in!" riepen Sander en ik, weer!). Roper wil Jonathan onder weer een nieuwe valse naam naar voren schuiven als stro-man bij weer een schimmige deal. 
Ondertussen worden de vaste medewerkers (Hollander) van Roper steeds jaloerser over de nieuwe rijzende ster van Jonathan. In Brittannië hebben de activiteiten van de dappere ambtenaren (ik heb altijd wel een zwak voor dappere ambtenaren) van de geheime dienst inmiddels ook de aandacht getrokken van hoge geplaatste lieden binnen de geheime dienst.
Het wordt steeds duidelijker dat verschillende afdelingen binnen de Britse overheid baat hebben bij de handel en wandel van Roper, het maakt niet uit dat onschuldige mensen gruwelijk omkomen, omdat hij weer nieuwe wapens in een conflict introduceert.

De afleveringen worden keer op keer spannender en de marges voor onze dappere helden kleiner en kleiner. Hoe kan dit aflopen? John le Carré kennende, waarschijnlijk niet al te best.

De serie is weer een pareltje van Britse TV-productie. Kosten nog moeite zijn gespaard om fantastische acteurs aan te trekken in hoofd- en bijrollen. Kosten nog moeite zijn gespaard in de aankleding van de acteurs, de sets en buiten-omgeving. En dat zie je er aan af.

Dus, kijkt allen The Night Manager.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten