Translate

dinsdag 1 maart 2016

Vervangbaar 2

Een tijd geleden keek ik met +Sander naar de film The Expendables (2010), een vrij slecht vehikel voor oude actie-acteurs uit de jaren '80 en '90. Maar ondanks het vage plot, platte karakters en vele explosies best vermakelijk. Als iets eenmaal succes heeft, moet er natuurlijk een vervolg komen. Dus na enkele jaren volgde er The Expendables 2 (2012), The Expendables 3 (2014) en volgend jaar kunnen we kennelijk nummer 4 verwachten.

Maar goed, The Expendables 2 was onlangs op tv en Sander en ik hebben die samen gekeken. Mijn hemel wat was dat slecht! De film is van Simon West  en we zien weer een hele hoop bekende koppen voorbij komen, zoals Sylvester Stallone (Rambo), Jason Staham (Snatch), Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Jean-Claude van Damme, Bruce Willis (Pulp Fiction, The Sixth Sense), Arnold Schawrzenegger (Terminator 2: Judgement Day, Conan the Barbarian) en Liam Hemsworth.

Meer mannen, meer explosies...

Spoilers Ahoi!

Deze waarschuwing is bij gebrek aan een navolgbaar plot eigenlijk niet nodig, maar vooruit. Net als de vorige keer noem ik de acteurs maar bij de naam. Het was de moeite niet de namen van hun karakters te onthouden. 

De film begint met een scene in Sindhupalchowk District in Nepal. Nepali soldaten of opstandelingen of andere militaire types (dat wordt nooit helemaal duidelijk) terroriseren een dorpje, omdat zij daar hun hoofdkwartier hebben. In het hoofdkwartier houden zij een gemaskerd iemand gevangen en staan op het punt hem te martelen. 
De terreur wordt een stuk erger wanneer er een groep huurlingen, onder leiding van Stallone, met een soort geïmproviseerde tanks het dorp overvalt, alles aan gort slaat, de soldaten uitmoordt, alles wat daarna nog overeind staat in de fik steekt en het hoofdkwartier binnenvalt. Zij redden de gemaskerde persoon, die Schwarzenegger blijkt te zijn. Hij vindt het ook erg genant dat hij gered moet worden. Maar eigenlijk kwam Stallone voor een verder naamloze Chinese oude man. Schwarzenegger kwam die man ook redden, maar faalde werd gevangen genomen. 
Dan moeten Stallone en zijn mannen nog ontsnappen uit het Nepalese dorp. Dit doen ze door middel van een kabelbaan (wie legde die aan?) Stallone en Statham vallen van de kabelbaan en zijn onmiddellijk omringd door Nepalese mannen. Maar gelukkig had Stallone Hemsworth geïnstalleerd als scherpschutter (hoe wist Stallone waar hij van de kabelbaan zou vallen om Hemsworth op de goede plek te installeren?), die schiet iedereen dood. Stallone en Statham vluchten verder, terwijl hun maken via bootjes ontsnappen over een rivier (welke rivier? hoe komen de bootjes daar, we zagen dat Stallone en zijn groep aankwamen met geïmproviseerde tanks.) terwijl ze achtervolgd worden door Nepali militairen. 
Net als het er somber uitziet voor de mannen van Stallone, worden er achtervolgers uitgeschakeld door Hemsworth, die een nieuwe lokatie voor zijn scherpschutteractiviteiten heeft gevonden (dat deed hij snel!). Dan blijkt ook Stallone en Statham te beschikken over een Watervliegtuig, waarmee ze hun mannen van het water oppikken. Net als alles goed lijkt te gaan, hebben de Nepali militairen een blokkade over de rivier aangelegd, gelukkig weten Stallone en zijn mannen deze op te blazen.

Met het aanleggen van de blokkade denk ik toch dat we met het formele Nepalese leger te maken hebben. Het is kennelijk heel oke voor anonieme huurlingengroepen om explosieve actie te ondernemen tegen het leger van een democratisch verkozen regering. Hmmm.

In elk geval, de missie wordt succesvol afgerond en de Vervangbaren trekken zich terug in hun stamcafé in de VS, waar ze tegen elkaar opscheppen over hoe goed ze wel niet zijn. Hemsworth geeft aan dat hij een vriendinnetje heeft, daarmee samen wil gaan wonen met de opbrengst van de Nepalese missie en de Expendables wil verlaten.
We weten nu dus zeker dat Hemsworth gedoemd is te sterven. Hij zal nog meedoen tot het einde van de maand.

Stallone rijdt wat rond op zijn motor, treft Willis, die hem prest een nieuwe opdracht aan te nemen. In Albanië is een Russisch vliegtuig neergestort met belangrijke informatie aan boord. En als Stallone niet voor eerdere misdaden de gevangenis in wil verdwijnen, moet hij die informatie gaan halen.  Voor de zekerheid geeft Willis Stallone ook nog een Aziatisch computer typeje Yu mee.
Wat de Albanese regering en de Russische regering hiervan vinden doet er kennelijk niet toe.
In de Albanese mist neemt Hemsworth zijn positie als scherschutter in (waar denkt hij in de mist op te kunnen schieten?), terwijl Stallone en de zijn mannen het neergestorte vliegtuig onderzoeken (Lokale hulpdiensten zijn kennelijk nog niet ter plaatse geweest?). Al snel vinden ze waar ze naar op zoek zijn en willen weer vertrekken. Maar ondertussen is Hemsworth gevangen genomen door slechterik Van Damme. Van Damme vernedert Stallone en zijn mannen, steelt hetgeen waarvoor zij gekomen zijn en doodt Hemsworth (ik zei het toch?). 

Stallone en zijn mannen willen maar een ding, wraak. Zij zetten de achtervolging in. Van Yu begrijpen zij dat hetgeen ze stalen uit het vliegtuig en nu in handen is van Van Damme een plattegrond was van een oude Russische opslagplaats voor kernbommen. Van Damme wil het plutonium stelen en verkopen aan iedereen die het maar op wil kopen. Geen goed idee. 
Yu kan het apparaat dat Van Damme van hen stal, volgen. Zij volgen Van Damme en zijn mannen, Bulgaars/ Oekraïense huurlingen (wat gek is, Bulgarije en Oekraïne grenzen niet aan elkaar). De groep overnacht in een nagebouwd Amerikaans dorp, dat gebruikt werd voor legeroefeningen. 
De volgende morgen worden zij overvallen door de mannen van Van Damme, maar gered door Norris (wat doet die daar? Is het een psychopaat, die rondrent door Oost-Europa en afknalt wat hij af kan knallen?). 
De groep trekt verder en traceert Van Damme naar een verlaten mijn, die gebruikt wordt als opslagplaats voor de kernwapens. Een nabijgelegen dorpje wordt geterroriseerd door de mannen van Van Damme. De mannen worden weggevoerd om in de mijn de kernkoppen uit te graven (ik zou denken dat Putin hier een mening over had).

Een hoop explosies en gedoe later hebben Stallone en zijn mannen het dorpje bevrijd, de mannen uit de mijn bevrijd, maar de Van Damme en zijn mannen laten ontsnappen. 
Stallone en zijn mannen weten Van Damme te volgen naar een nabij gelegen commercieel vliegveld, waar zij weer met behulp van heel veel explosies de mannen van Van Damme ervan weerhouden om te vertrekken met het plutonium. Ook Norris, Willis en Schwarzenegger komen om de hoek kijken om bij te dragen aan de explosies. 
In een laatste Boss-Fight strijden Stallone en Van Damme tegen elkaar, zonder wapens (persoonlijk had ik geschoten op een ongewapende Van Damme) kennelijk om onverwerkte wraakgevoelens te verwerken. Stallone wint uiteraard en snijdt dat het hoofd van Van Damme eraf om te laten zien aan Schwarzenegger en Willis (telt dit als oorlogsmisdaad?). Schwarzenegger en Willis vertrekken, terwijl Stallone en zijn mannen achterblijven op een totaal vernietigd Oekraïens vliegveld met een fikse lading aan lichamen. 
En dit is kennelijk een positief einde. 

Conclusie

Zoals ik zei, bar slecht, maar er zitten leuke explosies in. 
Wat mij wel altijd opvalt in dit soort films is dat kennelijk alles buiten de VS een grote, corrupte en armoedige bende is, waar huurlinglegers rustig naar binnen en buiten kunnen wandelen, enorme schade aan kunnen richten aan private en publieke bezittingen van andere overheden en naties, zonder dat die naties daar iets tegen uit kunnen richten.

Cinemasins zegt het beter:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten