Translate

zondag 14 januari 2018

Pendragon - LIII - Koningen in Bretagne

Er is weer een nieuw jaar begonnen en daarmee starten we met het vijfde jaar van onze Pendragon campagne. En dat betekent dat we in de afgelopen 5 jaar 52 afleveringen gehad hebben (iets meer dan 10  per jaar) en daarmee door 34 spel-jaren heen gegaan zijn. Ik mik erop om per sessie een jaar af te ronden, hoewel dat lang niet altijd lukt. Als we in dit tempo doorgaan, hebben we nog 46 jaar te gaan (de GPC stopt in 565) en doen we daar nog 5 jaar over en zijn we pas in 2022 klaar. Misschien het tempo toch maar iets opvoeren...

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Caulas, Duke van Salisbury
Edward van Burcombe
Gerben van Berwick St. James (Afwezig)
Ignaeus van Broughton


Brest, zomer 519

Caulas, Duke van Salisbury is met zijn invasiemacht en die van Morgaine, Duchess van Cornwall gearriveerd in Bretagne. Brest is ingenomen en nu willen ze de rest van Klein Brittannië veroveren op Koning Claudas van de Franken. Die heeft vorig jaar de Koningen Ban en Bohort gedood. Hiermee is Conan, zoon van Caulas en Dahut van Bretagne de enige erfgenaam van het Bretagne. En misschien ook van Benwick. En die Franken zijn niet meer dan wat schoongewassen Saksen, dus daar hoeven ze geen rekening mee te houden. 

Koning Claudas

Caulas laat zijn leger optrekken naar Angers. Maar voor zij daar aan kunnen komen, moet zij eerst langs het Woud van Broceliande, een magisch woud, waar vreemde zaken gebeuren. Caulas weet al hoe laat het is en vraagt Morgaine om in de gaten te houden of er Fairie Invloeden zijn. Morgaine doet haar werk en lokaliseert een klein, heidens heiligdom in de buurt. Zij besluit dat Caulas en zijn hoogwaardigheidsbekleders daar maar een picknick moeten gebruiken. 

Wanneer Caulas en Morgaine daar zitten, met hun vrienden en persoonlijk gevolg, worden zij al snel gezelschap gehouden door twee zeer androgyne mensen met groen haar. Duidelijk Faerie. Iedereen zet zijn beste beentje voor. 
De Faerie lijken niet erg werelds. Zij weten dat Koning Claudas met zijn legers door Klein Brittannië trekken en dat hij een alliantie heeft met hun eigen koning, Oberon. Oberon zal met zijn strijders Klein Brittannië verdedigen tegen vreemde legers. En in ruil daarvoor zal hij 12 schildknaapjes krijgen, die bij hem in zijn Rijk zullen wonen. 
Verder zijn ze erg geïnteresseerd in de jonge ridder Edward, maar wanneer hij probeert te flirten met een van de Faerie, gaat er iets mis en verliezen ze alle interesse (Flirting Fumble, tsk tsk). 
Sir Ignaeus stelt de Faerie gerust. Zij zijn geen vreemd leger. Zij reizen hier in naam van Conan, zoon van Dahut, dochter van Ban en Malgven. Hij is de nieuwe koning van Klein Brittannië. Caulas en zijn mannen zijn hier alleen maar om te zorgen dat de kleine Conan zijn rechten kan opeisen.
Duke Caulas vraagt of de Faerie Oberon kunnen laten weten dat hij ook geïnteresseerd is in een afspraak met Oberon. Ook hij zou graag 12 schildknaapjes aanleveren, in ruil voor bescherming. 

Oberon

Even later verschijnt ook Koning Oberon met zijn gevolg. Hij is wel gecharmeerd van het aanbod van Koning Caulas. Hij hoeft weinig te doen en krijgt daar ook weer 12 mensen voor in zijn rijk. En Oberon is meteen geïnteresseerd in de slimme Ignaeus. 

Redelijk tevreden trekt Duke Caulas met zijn gevolg weer verder, tot zij voor de muren van Angers stuiten op een deel van het leger van Koning Claudas. Het komt bijna meteen tot een gevecht. Caulas ziet de wonderlijke troepen van Oberon tussen de manschappen van Claudas staan. Hij hoopt maar dat Ignaeus goed onderhandelt heeft, en dat zij geen strijd zullen hoeven leveren tegen de vreemde wezens van Faerie. 

1e ronde
First Charge is iets voor jonge, onervaren ridders. Caulas houdt zijn manschappen bij zich en geen van de ridders doet mee aan de First Charge. 

2e ronde
De ridders ploegen zonder veel problemen door een stel Hobilars heen. 

3e ronde
De ridders leveren slag tegen wat andere stoere ridders, maar dat levert niet heel veel problemen op. 

4e ronde
Een stel stoere huurlingen proberen nog een extra bonus te verdienen, maar de ridders zijn gewoon te sterk. 

5e ronde
De ridders weten door te stoten naar de lijfwachten van de Frankische generaals, en dat is voor het leger van de Franken het sein om terug te trekken. Zij trekken zich terug.

Claudas
Koning van de Franken

Koning Claudas komt met zijn leger persoonlijk kijken wat er aan de hand is in Klein Brittannië. Vorig jaar verliep de verovering nog zo vlot en nu lijkt er tegenstand te zijn. Het komt tot een ontmoeting tussen Koning Claudas en Hertog Caulas. 
Koning Claudas vraagt Caulas om de knie te buigen. Dan kan de jonge Conan  misschien Hertog van Brittannië worden onder Claudas. Maar Caulas gaat daar niet op in. Hij stelt juist voor dat Koning Claudas zich aan Arthur onderwerpt, zoals zoveel koningen dat de laatste tijd gedaan hebben. Maar daar voelt Koning Claudas niets voor. 
Ineens loopt de situatie volledig uit de hand, de beledigingen vliegen over en weer en dan staan Koning Claudas en Duke Caulas tegenover elkaar in een persoonlijk duel tot de dood! De twee mannen zijn aan elkaar gewaagd en het gevecht duurt lang en is bruut. Maar uiteindelijk bezwijkt Koning Claudas aan vele, kleine verwondingen. Duke Caulas is de overwinnaar. 

In verwarring trekken de Franken zich terug ten noorden van de Seine. De verovering van Klein Brittannië en Benwick is daarmee ongedaan gemaakt. Caulas installeerd zijn nog 8-jarige zoon in Rennes, als koning van Klein Brittannië en hij besluit om achter te blijven, om een oogje in het zeil te houden. Het regeren van Salisbury, Devon en Wessex laat hij over aan zijn zoon Pellogres (496). 
Indachtig hun afspraak vertrekken Sir Ignaeus, Sir Edward met zijn kinderen Edna (516) en Eliot (517) naar het Rijk van de Faerie. Wie weet wanneer zij ooit weer zullen terugkeren. 

Winterphase

Hoge Koning Arthur trok ten strijde tegen de Ieren en de Picten in Stangorre bij Alclud. Maar hij moest dat doen zonder zijn beste generaal en een groot deel van zijn leger. Stangorre valt onder de aanval van de Ieren en wordt onderdeel van de Dal Riada. 

Morgaine krijgt twee kinderen van haar heer Accolon, zij noemt hen Kayleigh Taxus en Greetje Buxus. 

Ignaeus krijgt ook nog een dochter, Poppeia. Maar bij het nieuws dat haar man na al die jaren kiest voor een leven bij de Faerie, sterft Balinette in het kraambed. 

In de familie Burcombe gaat Enida trouwen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten