Translate

zondag 10 februari 2019

Pendragon LXV - Een Grote Speer

De tweede bijeenkomst van 2019 alweer. De tijd vliegt. En we zitten inmiddels in de Romantische periode. De ridders kunnen zich betere spullen veroorloven en Camelot en Maidstone zijn centra van cultuur en ontwikkeling aan het worden. En ondertussen zijn er allerlei vreemde ontwikkelingen in het land.

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
De opstand in Anglia onder leiding van Camilla en Bothilde blijft voor problemen zorgen. Hertog Hervis de Revil kan de opstand duidelijk niet bedwingen. Sinds hij hertog is, zijn er niets anders dan problemen geweest in Anglia. Sir Perin kan dit allemaal weinig schelen, hij en zijn landerijen in Salisbury en Exeter worden hierdoor niet bedreigd. Hij stelt wel voor om Sir Hervis te vervangen voor een andere stroman, aangezien deze incompetent is. 

Sir Griflet
Marshall van Logres

Sir Aloysius wil juist met Saksische huurlingen van Octa, Cynning van Kent proberen om de Angelen eronder te krijgen. Als Hervis uit beeld is, misschien wil Camilla dan, naar voorbeeld van Octa een alliantie met Arthur aangaan. Sir Aloyisus neust als een echte Romein eens in de boeken. Welke afspraken zijn er eigenlijk gemaakt met Sir Hervis, toen hij het hertogdom van Anglia kreeg? Dan blijkt dat Hervis rust en vrede had moeten brengen in Anglia en de afgelopen jaren is het niets dan opstand en onrust geweest aldaar, dit leidde zelfs tot een diepgaand conflict met de zuster van de Koning, Morgaine zelf
Sir Perin en Sir Aloysius raden Hoge Koning Arthur met klem aan om Sir Griflet nu naar Anglia te sturen. Dan kan hij Sir Hervis de Revil ambassadeur te maken in Byzantium of zo, daar heeft Arthur toch nog wat goed te maken. En Griflet kan dan met een schone lei orde op zaken stellen in Anglia en hopelijk Camilla zover krijgen dat zij de wapens neerlegt. 
Sir Benno is van mening dat zijn tante Morgaine gewaarschuwd moet worden. Ongetwijfeld is zij hierbij betrokken en zijn Camille en Bothilde met hun opstand alleen maar zo succesvol, omdat zij de magische steun van Morgaine hebben. Hij trekt met zijn vrienden naar Cornwall om daar wat subtiele hints te droppen bij zijn tante. Het leger van Griflet kan maar beter niet en masse in eenden veranderd worden. Morgaine begrijpt de hint. 

Na deze kleine missie verveeld Sir Perin zich. Hij heeft echt geen zin om in modderig Anglia tegen viezige Sasksen te vechten en hij wil iets anders doen. Gelukkig heeft Arthur een paar jaar geleden nieuw gebied veroverd, in Ierland. Sir Perin is daar nog niet geweest en wil wel eens zien wat daar allemaal te beleven is.

Dublin, 531

Eenmaal in Dublin aangekomen zijn de ridders niet bepaald onder de indruk. Het stadje is maar klein. En hoewel er een cathedraal en een kasteel zijn, is het toch allemaal niet zo mooi en indrukwekkend als Camelot. Maar Sir Perin, Sir Aloysius en Sir Benno zijn ridders van aanzien. Zij verblijven in het kasteel van Justiciar Fitzgerald, die in naam van Arthur regeert over Dublin en het omliggende gebied. Verder zijn vertegenwoordigers van de onbetrouwbare Buitleir-clan ook aanwezig in het gebied en proberen leden van de de Ganis-clan hier ook landerijen te verwerven, om zo een oorlog in het rijk van de Franken te kunnen financieren. De ridders horen het allemaal aan, maar voelen zich niet direct aangesproken.

De Ganis
Buitleir
Fitzgerald

Dit avond organiseert Justiciar Fitzgerald een feest om de ridders van Camelot welkom te heten. Het is een prima feest en de ridders amuseren zich. Sir Perin zit naarst een jongeman, die erg weemoedig in zijn bier zit te turen. Wanneer Sir Perin vraagt wat er loos is steekt de jongeman van wal. Hij is Cerdall en hij treurt om zijn geliefde Orlaith, een jonge prinses van Waterford. Haar vader, Fiachra van de Fosterlings, heeft haar hand beloofd aan de man die de gruwelijke Wyrm van Waterford weet te doden. Maar een heks heeft voorspeld dat de Wyrm alleen gedood kan worden door een man die wreed is in de liefde of met de Speer van Cathoir Mor.
De Speer van Cathoir Mor is het voorvaderlijk wapen van de Fosterlings, dus het is uiteraard geheel toepasselijk dat deze speer nodig is. En Fiachra heeft al door laten schemeren dat hij een schoonzoon die de Speer van Cathoir Mor weet te gebruiken zeer welkom zou zijn.
Maar deze speer is al enige tijd geleden gestolen door Maolodron, de Bandiet. Samen met zijn groep bandieten terroriseert hij de omgeving van Waterford. Vanwege de machtige speer is hij moeilijk te verslaan. De Speer is natuurlijk magisch. De Speer moet regelmatig offers van bloed krijgen, anders is hij helemaal onhandelbaar. En sommigen zeggen dat in zijn thuisland de Speer zonder hulp op vijanden afvliegt!

Dit klinkt wel als een kolfje naar de hand van de ridders en ze besluiten om deze jongeman te helpen. Sir Perin kan maar moeilijk enthousiasme hiervoor opbrengen. Van zijn vader heeft hij geleerd dat de ene vrouw waarschijnlijk net zo goed is als de andere. En zijn moeder leerde hem niet veel anders. Hij maakt gebruik van de reis door het Ierse landschap om eens bij te lezen met zijn Griekse Heldenverhalen.

Sir Aloysius en Sir Benno gebruiken hun vaardigheden van de jacht om Malaodron en zijn bandieten op te sporen. Al vrij snel vinden zij zijn rommelige kamp. Sir Aloysius vraagt Malaodron om de speer terug te geven aan de Fosterlings. Hij en de zijnen kunnen in ruil daarvoor in dienst treden bij een van de meest vooraanstaande ridders van Koning Arthur, hijzelf namelijk. Maar Malaodron accepteert dat genereuze aanbod niet. Dan besluiten zij om erom te vechten. Wanneer Malaodron verliest, zal hij de speer afgeven, wanneer Aloysius verliest zal hij zijn wapenrusting afgeven. Dan gaat Malaodron er flink op vooruit.

Sir Aloysius en Malaodron treden elkaar tegemoet in een strijdperk. De strijd is zwaar. Sir Aloysius weet met zijn zwaard een paar gemene klappen uit te delen, die de matig bewapende Malodron maar moeilijk op kan vangen. Maar de Speer van Cathoir Mor deelt een dodelijk klap uit aan Sir Aloysius. Het is wel duidelijk waarom Malaodron met zijn mannen zo een schrikbewind wisten te voeren in deze regio.
Sir Benno kan het niet aanzien dat zijn vriend zo gedood wordt! Bovendien krijgen ze zo de Speer niet! Hij daagt onmiddellijk Malaodron uit voor nog een duel. Deze vraagt even een half uur pauze. Hij wil graag de wapenrusting van Sir Aloysius aantrekken en zijn wonden even laten verbinden. Maar dan treedt Malaodron ook tegen Sir Benno on het strijdperk. Maar de bandiet is door zijn verwondingen aardig verzwakt en wordt al snel verslagen door Benno.

Waterford

Waterford, Ierland

De groep vertrekt met de Speer van Cathoir Mor naar Waterford, waar de Wyrm op hen wacht. Cerball is het geslacht van Livius eeuwig dankbaar voor hun diensten en steun. Sir Aloysius heeft zijn leven gegeven voor zijn queester naar de hand van Orlaith.
Eenmaal in Waterford aangekomen worden zij hartelijk onthaald door Fiachra, zijn dochter Orlaith en zijn Fosterlings. Wanneer iedereen weer is uitgerust, gaan zij op zoek naar de Wyrm. Dit monster vinden zij al snel. Dit duivelse monster heeft overal verwoesting aangericht. Er moet snel een halt toegeroepen worden aan zijn vernielingen. Nu is het aan Cerball om te laten zien dat hij werkelijk de hand van Orlaith waard is.

De Speer van Cathoir Mor doet zijn verwoestende werk en Benno levert ook strijd tegen het gruwelijk monster. Al snel ligt het beest in stukken op de grond. Maar dan beweegt er iets. Dit monster is duidelijk van duivelse orgine, want de stukken van Wyrm bewegen nog, de gruwelijke wonden genezen. Is dit monster wel te doden? Maar gelukkig weet Sir Perin raad. Hij heeft de hele reis gelezen over de Griekse helden en herinnert zich hoe Herakles omging met de monsterlijke Hydra. Alleen een goed vuur zal de wereld zuiveren van dit monster.

Als een overwinnaar kan Cerball terugkeren naar Waterford, waar al snel een huwelijk volgt. En dan keren de ridders terug naar hun eigen woningen.

Winterphase 531/ 532

In deze winter gebeurt er weinig. Ysolde krijgt een kind van Koning Arthur, een meisje Mildred. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten