Translate

vrijdag 9 maart 2018

Pendragon LV - Its only a model

Camelot! Eindelijk is deze prachtige nieuwe stad van Arthur gereed voor bewoning. De ridders gaan erheen om te bezien wat Arthur hiervan gemaakt heeft. En meteen is te zien dat dit hoogstandje ook een start is voor een culturele omwenteling.

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Aloysius van Broughton
Gerben van Berwick St. James (afwezig)
Marc, zoon van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen.
Morgaine van Cornwall
Pellogres van Tisbury (afwezig)


Winterphase 520/ 521

Hertog Hervis de Revil houdt enorm huis in Anglia. Morgaine krijgt bericht dat haar poging om de bevolking van Fort Guinnon te beschermen tegen de woede van Hertog Hervis niet gewerkt heeft. En ze heeft ook nog eens haar spiksplinternieuwe man verloren. Morgaine ontwikkelt een diepe haat voor Hertog Hervis en als wat bij hem hoort (Passion Hate Hervis 18). Maar na de vernederingen die Hertog Hervis moest ondergaan, is dat gevoel ongetwijfeld wederzijds (Passion Hate Morgaine 18, Passion Hate Pagan 16, Passion Hate Saxons 16, Suspicious Salisbury +5).

Hervis de Revil
Hertog van Anglia

Ondanks dat haar man Accolon is overleden, krijgt Morgaine toch nog twee kinderen van hem, een meisjes tweeling. Zij noemt de meisjes Benna en Alis Accola, naar de mannen die het meest voor haar betekend hebben. Ondertussen krijgt Arthur deze winter ook nog een kind, een meisje dat hij Elaine noemt. 

Aloyius krijgt er een achternicht bij. Zijn stokoude oudoom, Gaius, krijgt weer een meisje, Messalina. 

En Marc krijgt bericht van zijn broer Octa, Cynning van Kent, zoon van Eliot en Inga, dochter van Octa, zoon van Hengest van de Saksen. Octa wil graag trouwen om zijn claim op Kent te verstevigen en voor nageslacht te zorgen. Hij vraagt Marc of hij nog kijk heeft op een paar interessante Britse prinsessen. 


30 Mei (Pinksteren) 521, Camelot

De nieuwe stad van Hoge Koning Arthur is eindelijk af! Caer Gwent is geheel verbouwd, er staat een enorm paleis en Arthur is er trots op zijn nieuwe stad. Hij nodigt al zijn familie, vrienden, vazallen, leenmannen en onderdanen uit om zijn mooie, nieuwe stad te bekijken. En iedereen komt ook om dit te zien. 
Het is niet meer gebeurt sinds het vertrek van de Romeinen dat er op zo een grote schaal werd geïnvesteerd in het bouwen van een stad met gebouwen voor een regering, religieuze activiteiten en handel. De ridders uit Salisbury zijn zeer onder de indruk en tevreden, want deze stad ligt op ongeveer een dagreis van Sarum, dus zij zullen hier veel profijt van hebben. 

It's only a model!

Morgaine vraagt haar broer Arthur om naar haar te luisteren over haar ervaringen met Hertog Hervis en Fort Guinnon. Arthur is geschokt. De mensen in Fort Guinnon waren ook zijn onderdanen en natuurlijk niet allemaal betrokken bij de rebellie tegen Hertog Hervis. Aan de andere kant, Hertog Hervis had wel gelijk, Morgaine is haar boekje te buiten gegaan. Maar Arthur is de beroerdste niet. Hij laat een proclamatie uitgaan.

Vanaf nu mogen ridders in Brittannië, die trouw hebben gezworen aan Hoge Koning Arthur nog wel onderling vechten, maar de belegeringen mogen niet meer zo uit de hand lopen als in Fort Guinnon. Voortaan moeten zijn onderdanen tijdens een belegering:
  1. Een leger mag een kasteel belegeren en de overwinnen behalen door het uithongeren van de bewoners.
  2. Een leger mag een kasteel aanvallen, maar geen non-strijders aanvallen. Ook mogen gebouwen, velden, boomgaarden, wijngaarden of andere bronnen van inkomsten niet vernietigd of verbrand worden. 
  3. Een duel tussen belegeraar en belegerde een geschikte en gepaste manier om een einde te maken aan de strijd. 
  4. De belegerde mag zich na 90 dagen overgeven, als hij dan nog niet ontzet is door zijn medestanders. 
  5. Een stad die zich heeft overgegeven, zal een overgave-belasting betalen, ter waarde van 1/5 van de bezittingen van de stad. 
Morgaine vindt dit onvoldoende genoegdoening voor de dood van haar man. Zij vindt een bondgenoot in Uriëns van Norgales, vader van Accolon. Hij is nu zijn zoon en kroonprins kwijt. OOk legt zij contact met een roofridder van de laagste soort, Sir Breuse sans Pitie. Deze leert Hervis een lesje dat hij niet snel zal vergeten. 

Melee Toernooi

Hoge Koning Arthur heeft verschillende festiviteiten georganiseerd om zijn mooie nieuwe stad in te wijden. De festiviteiten beginnen met een melee-toernooi. Een groot veld is afgezet en alle ridders die willen, kunnen tegen elkaar strijden met botte wapens. Hiermee wil Hoge Koning Arthur de herinnering levend houden aan het allereerste toernooi in 510, waarmee een Koning van Brittanië gekozen had moeten worden. 
Sir Aloysius en zijn vrouw, Vrouwe Evalina van Burcombe en Sir Marc, zoon van Sir Eliot en Inga met de grote vlechten, dochter van Octa, zoon van Hengest van de Saksen besluiten om mee te doen. Als een team betreden zij het strijdperk. 

Ronde 1
Sir Marc heeft het niet helemaal begrepen en hij slaat zijn tegenstander meteen dood. Sir Aloysius en Sir Evalina begrijpen het beter en slaan beiden een ridder bewusteloos. Nog een keer leggen zij de regels uit aan Sir Marc, dit is een spel!

Ronde 2
Vrouwe Evalina schakelt weer een ridder uit. Aloysius moet het afleggen tegen een gehaaide ridder, die hem de ene wond na de andere toebrengt. Sir Marc snapt er nog niets van en slaat weer bijna een ridder dood. 

Ronde 3
Vrouwe Evalina blijft maar ridders neerhalen, maar Sir Marc wordt nu uitgeschakeld. 

Ronde 4
Vrouwe Evalina verslaat weer een ridder, maar raakt dit keer ook gewond. Zij besluit te stoppen, terwijl zij nog op haar benen kan staan. 

Het hof van vrouwen

Ondertussen is Morgaine weg gedrenteld. Zij heeft nauwelijks interesse in al het hoofse gebeuren. Haar pleegvader, Benno van Steeple Langford gaf daar ook nooit veel om. Zij gaat dobbelen met andere ridders. Maar omdat zij blijft winnen, durft na een tijdje niemand meer tegen haar te spelen. Ze zal wel hekserij gebruiken. 
Dan vraagt een dienstmaagd van Hoge Koningin Clare of Morgaine zich bij haar wil voegen. Morgaine schuift een kruk bij en vraagt Hoge Koningin Clare naar de laatste roddels. Wie houdt het met wie bij de incrowd? Clare en haar hofdames zijn enigszins geschokt, maar Clare herstelt zich. Zij vraagt Morgaine om advies. Zij krijgt steeds meer jonge, adellijke dames aan haar hof, met de suggestie dat zij een echtgenoot voor hen vindt. Maar hoe kan zij een goede echtgenoot voor hen vinden? Het is misschien een goed idee om een soort regels der liefde op te stellen, om een goede man te selecteren. 
En Morgaine is natuurlijk twee maal getrouwd geweest, zij moet toch goede ideeën hebben?
Morgaine denkt na, laat zich inspireren door het ongelukkige tweede huwelijk van haar moeder, de lessen van pleegvader Benno en pleegmoeder Alis van Burcombe en haar diep gewortelde heidense overtuiging. En dan laat zij een oratie los op de dames van het hof, die nog lang zullen weerklinken. 


Feest

Die avond is het feest. In een enorme zaal van het kasteel van Camelot heeft Arthur al zijn onderdanen uitgenodigd. Er wordt feest gevierd als nooit tevoren. Marc, zoon van Eliot en Inga, dochter van Octa, zoon van Hengest van de Saksen probeert contact te leggen met een dame. Maar deze hoge edeldame uit Clarence keurt hem geen blik waardig. 
Dan wordt hij benadert door zijn broer Octa, Cynning van Kent. Deze heeft zojuist een mooie dame zien lopen en is helemaal weg van haar. Marc herkent haar als Guinevere, Prinses van Cameliard. Deze Guinevere was ooit verloofd met Eric, een van hun halfbroers. Maar hij stierf op het veld van eer tijdens de Slag van Badon Hill. 
Guinevere van Cameliard

Octa is helemaal weg van haar (Het is Guinevere, Amor Guinevere 15). En nu hij hoort dat zij een Prinses is van een klein Koninkrijk, is zij natuurlijk helemaal geschikt als zijn vrouw. Hij probeert contact te leggen met Guinevere, maar zij is niet onder de indruk van deze enorme Saksische vent met enorme snor (Flirting fail). Waarschijnlijk valt iedere poging in het niet na de gepassioneerde brieven van haar overleden minnaar. 
Dan besluit Octa maar om contact te leggen met haar vader, Leodegranz van Cameliard. Leodegranz staat hier wel positief tegenover. De reden dat hij tegen was op een huwelijk tussen Guinevere en Eric, was dat Eric slechts een banneret was. Maar Octa is een Cynning en daarmee kan Guinevere Cwene van Kent worden. 

De volgende morgen starten er stevige onderhandelingen tussen Leodrgranz en Octa van Kent. Leodegranz en Guinevere zijn beiden Britse Christenen en zullen ook een Christelijk huwelijk willen. Octa is natuurlijk een volger van Wotan en zal een huwelijk willen dat door Wotan gezegend is. 
Verder, welke alliantie zal er bestaan tussen Kent en Cameliard? Zullen zij elkaar beschermen bij aanvallen? 
Verder zal de oudste zoon van Guinevere en Octa de Cynning van Kent worden. Hun tweede zoon zal prins en later Koning van Cameliard kunnen worden. Guinevere is ook pleegmoeder van Alis van Burcombe, de dochter van Elgin de Jonge, die ooit Graaf van Salisbury was. Deze Alis wordt prinses van Cameliard, en kan eventueel Koningin worden, als Guinevere en Octa geen zonen krijgen. 

Nadat alle juridische afspraken zijn geregeld, wordt het huwelijk gepland voor de zomer van 521. In Cameliard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten