Translate

zondag 25 maart 2018

Nineveh

Lamassu
Samen met vrienden +D en +J (en +R, maar die was niet mee), spelen +Sander (die was ook niet mee) al weer een hele tijd Call of Cthulhu in de Nineveh setting. En laat nou net dit jaar ook een tentoonstelling over Nineveh zijn in het +Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar weer vriend +T woont. Dus afgelopen zaterdag vertrok ik veel te vroeg om J. en D. op te halen en we reden naar Leiden. Daar troffen we T. En toen door naar een imponerende tentoonstelling.

Lamassu, tel de poten

En de tentoonstelling was imponerend! Er was veel te zien, met een hoop achtergrond informatie. Een prachtig pronkstuk was het koperen hoofd van (waarschijnlijk) Sargon de Grote. Maar ook de twee grote Lamassu, die ik eerder al eens had gezien in het British Museum. En verder waren er heel veel reliĆ«fs te zien, die de geschiedenis van Nineveh vertelden. 

Manbuns, not even once!

Maar niet alleen de geschiedenis van Nineveh is fascinerend, lang en bloederig. Ook de geschiedenis van de zoektocht naar en opgravingen van Nineveh was fascinerend. Nineveh wordt genoemd in de Bijbel als voorbeeld van een decadente stad en samenleving, die straf verdiend van God. Jonas gaat op tijd waarschuwen en God spaart de stad. 
Veel Europese archeologen gingen op zoek naar Nineveh en hebben een flink stuk van het Midden Oosten omgespit naar deze stad. Ze vonden een hoop verschillende dingen, maar geen Nineveh. Maar de bewoners van Mosul hebben altijd geweten dat Nineveh vlakbij hun stad lag. Maar ja, wie luistert nou naar lokale bewoners?
Uiteindelijk werd de correcte locatie gevonden en opgegraven. En veel namen die we in Leiden voorbij zagen komen, komen ook terug in het Rollenspel, zoals Leonard William King, de God Nabu en Reginald Campbell Thompson. Ook een favoriete schrijfster van mij, Agatha Christie, heeft veel tijd in Nineveh doorgebracht. En het was haar (tweede) man, Max Mallowan, die voor het eerst helemaal door Nineveh heen naar beneden groef, tot hij echte aarde tegenkwam. En dat was nog best diep, aantonend hoe oud Nineveh werkelijk was.  

Een fascinerende tentoonstelling en leuk om te zien hoe hobbies samen kunnen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten