Translate

maandag 11 februari 2019

Pride and Prejudice and Zombies

Een paar jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag het boek Pride and Prejudice and Zombies, een parodie op het wereldberoemde Pride and Prejudice van Jane Austen, herschreven door Seth Grahame Smith. Deze man heeft een carrière gemaakt van het parodiëren van wereldberoemde verhalen, zo introduceerde hij ook Vampiers in het verhaal van Araham Lincoln, dat weer verfilmd is.
En een paar jaar geleden is Pride and Prejudice and Zombies ook verfilmd, en die film heb ik onlangs via Netflix gekeken. En dan moet dat hier besproken worden natuurlijk. Pride and Prejudice and Zombies (2016) is een film van Burr Steers en in de belangrijkste rollen zien we Lily James (Baby Driver) en Sam Riley en in wat kleinere rollen kunnen we ook nog Suki Waterhouse (The Bad Batch), Sally Philips (In the Red), Charles Dance (Game of Thrones), Lena Headey (Dredd) en Matt Smith (Dr. Who) zien.



Spoilers

Het verhaal opent met een introductie van de situatie. In Netherfiel Hall wordt een feest gegeven. Kolonel Darcy komt langs omdat er bericht was dat er een ondode aanwezig was. Hij weet op een bloederige manier de zombie te doden, maar men houdt voor hem verborgen dat er nog een andere gast aanwezig was, die mogelijk ook besmet is. Na zijn vertrek worden alle gasten gedood door deze zombie. 

Dan krijgen we een mooie introductie door middel van een soort uitgebreide kijkdoos, die verklaart hoe de zombie-plaag naar Brittannië kwam en hoe de Britten zich hebben aangepast aan het probleem. Van iedereen wordt verwacht dat zij zich kunnen verdedigen in geval van nood. Dan wordt ook de familie Bennet geintroduceerd. Meneer (Dance) en mevrouw Bennett (Philips) hebben vijf dochters (waaronder James en Waterhouse), allemaal opgeleid om te doden, maar zij moeten ook een partner vinden. En hun ogen vallen op Mr. Bingley (Booth), Mr. Darcy (Riley) en Mr. Wickham (Huston). 

Het verhaal volgt grotendeels het boek van Jane Austen, met af en toe een zombie gevecht er tussen door.

Conclusie

Een geinige film om eens te kijken, maar geen hoogvlieger. Leuk om te vergelijken met andere verfilmingen van het beroemde verhaal van Jane Austen. 

Gek genoeg wijkt deze verfilming wel weer sterk af van het boek Pride and Prejudice and Zombies en dat maakt deze film beter. Zo is er wat meer de tijd genomen voor een uitleg over de herkomst van de zombie-plaag en hoe dat de verhoudingen en situatie in Brittannië beïnvleod heeft, waardoor de motivaties van een Mr. Darcy wat duidelijker zijn. 
Verder is er flink gesneden in wat zinloze dubbelzinnige humor in het boek en foute grappen over overgeven (een keer is leuk, daarna is het klaar). Dat komt het verhaal van de film zeker wel ten goede. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten