Translate

zondag 3 februari 2019

What Happened to Monday?

De laatste tijd heb ik veel films gekeken en één daarvan wil ik toch ook hier bespreken. Het gaat om What Happened to Monday? (2017). Deze film is van Tommy Wirkola (Død Snø, The Witch Hunters) en met Noomi Rapace (De Millenium films, A game of Shadows), Glenn Close (The Guardians of the Galaxy) en Willem Dafoe (Murder on the Orient Express).


Spoilers

De film begint een kort stukje in de toekomst. De overbevolking van de aarde is een groot probleem. Een mogelijke oplossing was het genetisch modificeren van planten, zodat de opbrengst werd verhoogd. Maar dit had als gevolg dat mensen ook veel vruchtbaarder werden, er werden meer meerlingen geboren, dus de overbevolking werd alleen maar erger. Als absolute noodmaatregel werd een strikt een-kind-beleid ingevoerd door Nicolette Cayman (Close). Alle volgende kinderen gaan in cryo-slaap, tot de overbevolking is verminderd. 
In deze situatie krijgt Karen Settman 7 dochters en sterft tijdens de bevalling. Haar vader (Dafoe) bedenkt een plan om alle 7 kinderen te kunnen redden. Ze worden elk vernoemd naar een dag van de week. En op die dag mogen zij buiten komen. En zo groeien ze met horten en stoten op. 

Wanneer twintig jaar later de vrouwen (allemaal Rapace) volwassen zijn, hebben ze allemaal de naam Karen Settman aangenomen en leven ze nog steeds volgens het schema dat hun grootvader had bedacht. Maar nu levert het wel meer stress op. De overbevolking is nog steeds een probleem, dus voedsel is gerantsoeneerd. De zussen moeten met hun zevenen eten van voedsel voor slechts een vrouw. De jacht op overtollige kinderen is groot en de overheid houdt overal strenge controles. Bovendien hebben de zussen allemaal zeer verschillende persoonlijkheden en interesses, wat tot frustratie leidt, want zij moeten allemaal het leven van Karen Settman leiden. 

En dan op een dag komt Maandag niet thuis van haar werk. De zussen raken in paniek. Wat kan er gebeurd zijn? Ondanks het gevaar gaan zij er toch op uit om hun zus te vinden. En dan ontdekken zij verschillende geheimen die hun wereld op hun grondvesten doet schudden. 

Conclusie

Een leuke film met een heel leuk uitgangspunt. De scenes waarin er verschillende zussen bij elkaar zijn en Noomi Rapace dus verschillende keren in beeld zijn, zijn goed gemaakt. 
Daarnaast wordt ook de horror duidelijk van met verschillende personen hetzelfde leven leiden goed duidelijk gemaakt. Op een dag verliest Donderdag als kind een vingertop bij een ongeluk, waardoor alle andere zussen ook een vinger wordt afgehakt. Bovendien moeten ze als volwassenen ratten eten, omdat er anders niet genoeg is voor 7 mensen. 
Maar er zijn ook wat haken en ogen aan de film. Zo vind ik het erg onwaarschijnlijk dat de manier om overbevolking tegen te gaan is overtollige kinderen in cryo-slaap te brengen. Deze zouden dan weer wakker gemaakt worden, wanneer de bevolking afgenomen was. Maar wie zou er dan voor hen zorgen? Hun ouders zijn dan waarschijnlijk al dood. Het zou logischer zijn om anti-conceptie verplicht te stellen tot een bepaalde leeftijd (om zo het aantal zwangerschappen drastisch te beperken) en euthanasie te bevorderen (om zo de bevolking als geheel terug te brengen). Bovendien is het mogelijk (hoewel risicovol) om een partiële abortus uit te voeren in geval van meerling-zwangerschappen. Dat lijkt me toch heel wat humaner en goedkoper dan levendgeboren kinderen op te sporen, bij de ouders weg te halen en in cryoslaap te brengen. 

Desondanks het kijken zeker waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten