Translate

zondag 16 juli 2017

Baby Driver

Toen +Sander en ik afgelopen weekeinde de kinderen uit logeren deden, zijn we uitgegaan en hebben we ook een fantastische film gekeken, Baby Driver, van Edgar Wright, die we kennen van films als de Cornetto trilogie, met Shaun of the Dead, Hot Fuzz en World's End. Maar in onze jonge jaren keken Sander en ik ook Spaced. Hoofdrolspeler in deze film is de piepjonge Ansel Elgort en er zijn leuke bijrollen voor Kevin Spacey (L. A. Confidential), Jamie Foxx (die we kennen van Django Unchained), Jon Bernthal (The Punisher), John Hamm (Mad Men) en Lily James.

Een poster met veel roze.


Spoilers ahoi

Baby is een jongeman, die met zijn dove pleegvader in een klein appartement woont. Hij verdient zijn geld als een bestuurder van vluchtauto's bij bankovervallen. Doc (Kevin Spacey) is het meesterbrein dat alle overvallen plant en het team bij elkaar zoekt, dat de overvallen uitvoert. Baby blijkt bij hem in de schuld te staan en daarom verplicht te zijn om als bestuurder van de vluchtauto te werken. En dat doet hij briljant. Verder was Baby vroeger betrokken bij een auto ongeluk, waarbij zijn ouders overleden en waar hij tinnitus aan heeft overgehouden. Hij probeert het suizen te verstommen, door de hele tijd naar muziek te luisteren.
Wanneer Baby even vrij heeft tussen twee opdrachten, leert hij Debora kennen, een medewerker van een Diner. Ze blijken elkaar erg leuk te vinden en flirten wat heen en weer.
Dan wordt Baby weer opgeroepen om te rijden voor een laatste klus, dit keer met een nieuw team van mensen. Maar deze mensen zijn duidelijk wat minder betrouwbaar. De klus gaat mis, doordat een gewapende veteraan doorkrijgt dat ze bezig zijn met een overval en hij begint te schieten (dit is Amerika). Het team moet vluchten, maar dankzij het briljante rijwerk van Baby weet iedereen te ontsnappen.
Doc laat Baby weten dat nu de schuld is afbetaald. Een opgeluchte Baby neemt een baantje als pizzabezorger en is daarin buitengewoon succesvol. Hij probeert de relatie met zijn meisje Debora ook wat uit te bouwen. En terwijl hij daarmee bezig is, wordt hij weer binnengehaald door Doc voor een volgende klus. Hij hoopte van Doc af te zijn, maar Doc zegt hem niet naïef te zijn en dreigt zijn pleegvader wat aan te doen.
Deze laatste klus begint minder goed. Baby en het team moeten eerst wapens kopen. Maar Bats, toch al niet de meest stabiele persoon, herkent de wapens als afkomstig uit een politievoorraad. Hij begint te schieten, de verkopers schieten terug en iedereen begint te schieten. Doc is woest, het waren inderdaad agenten, maar agenten omgekocht door Doc zelf en ze zouden ook de helers zijn voor de buit van de roof. Nu ze allemaal (waarschijnlijk) dood zijn, de politie op de hoogte is en er geen helers zijn, kan de kraak niet doorgaan.
Maar de leden van het team willen wel dat de kraak doorgaat. Ze hebben het geld kennelijk hard nodig. Ze weten een andere heler en ze halen Doc over om de kraak wel door te laten gaan. Doc vaart op de mening van Baby. Maar ondertussen wil Baby ontsnappen, samen met zijn vriendinnetje. Hij laat de kraak doorgaan, met het plan om zijn partners te laten stikken en er vandoor te gaan met zijn meisje.
Het plan van Baby om ervan door te gaan met Debora mislukt. De kraak moet doorgang vinden, maar Baby verknalt opzettelijk de kraak door Bats te doden en de vluchtauto te laten verongelukken. Dan vlucht hij te voet en laat zijn twee andere partners, Buddy en Darling ook achter. Hij probeert Debora op te halen in de Diner, maar Buddy vindt Baby en zint op wraak. Zijn vrouw Darling is omgekomen bij de opzettelijk verknalde beroving. Er volgt een hoop geschiet en gedoe en Baby vlucht verder met Debora naar de schuilplaats van Doc.
Doc is woest en wil vluchten en Baby aan zijn lot overlaten. Maar wanneer hij dan ziet dat Baby en Debora echt verliefd zijn, offert hij zich toch voor hen op. Buddy, die zij voor dood hadden achtergelaten in de Diner blijkt een politieauto bemachtigd te hebben en zint nog steeds op bloedige wraak. Doc komt om en ook Buddy lijkt niet kapot te krijgen. Maar uiteindelijk sterft hij en weten Debora en Baby te vluchten.
Maar dan lopen ook zij tegen een roadblock van de politie aan en wordt Baby gearresteerd en veroordeeld. Voor zijn aandeel in de overvallen krijgt hij 5 jaar cel. Maar na afloop wacht Debora alsnog op hem.

Deze film is geen humoristische film, zoals we die kennen van Edgar Wright, maar eerder een actie-heist film, die liever een musical zou willen zijn. De muziek van Baby Driver is eigenlijk de echte hoofdrolspeler van de film. Vanwege de tinnitus van Baby luistert hij de hele tijd naar de muziek en de muziek is iedere keer ook van toepassing op wat er in de wereld om Baby heen gebeurt. Bovendien reageren mensen in de omgeving ook op de muziek waar hij naar luistert (hoewel ze die niet kunnen horen).

De muziek van Baby Driver

Verder moest ik ook meteen denken aan die andere film over een bestuurder van vluchtauto's, die zijn leven er aan wil geven, wanneer hij een leuk meisje leert kennen, Drive. Die bestuurder is natuurlijk veel ouder, rijdt veel beheerster, vraagt om onopvallende auto's die lastig te traceren zijn. Baby is daarentegen nog vol jeugdige energie en wil alles zo flitsend mogelijk doen. De naamloze bestuurder in Drive is ook veel meedogenlozer en gewelddadiger dan Baby. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. Beiden worden een beetje meegesleept door hun criminele carrière. Desondanks zijn zij de besten in hun vak. Beiden willen vanwege een vrouw stoppen met het werk. En in beide gevallen leidt dat tot een hele hoop heibel.

Tot slot vond ik de film fantastisch, maar het einde een beetje zwak. Het begint al wanneer het derde team de agenten overhoop schiet en Doc de overval toch wil laten doorgaan. Belangrijke parameters voor het succes (een beschikbare heler, geen aandacht van de politie) van de missie zijn niet behaald, dus de missie kan geen succes meer worden. Dan moet de missie toch echt afgebroken worden. Ik vond het een beetje onwaarschijnlijk dat de ervaren planner Doc zo een belangrijke beslissing dan af laat hangen van een democratisch besluitvormingsproces, wetende met wat voor soort mensen hij te maken heeft (mentaal instabiel, drugsverslaafd).
En later besluit de kille Doc (werkelijk, als je Kevin Spacey tegenkomt, kan je hem maar beter meteen uit het raam gooien, dat scheelt een hoop ellende later. Tenzij je in een drama zit), om Baby en Debora bij te staan, ten koste van zijn eigen leven. Een hoogst onwaarschijnlijke stap.
En Buddy is niet dood te krijgen. Hij wordt meerdere keren neergeschoten, weet grote delen van de stad te doorkruisen en is pas dood te krijgen wanneer hij enkele verdiepingen naar beneden valt, op een exploderende auto.

Een briljante film, zeker gaan kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten