Translate

zondag 19 augustus 2018

Pendragon LIX - The Bachelor

In de warme zomermaanden hebben we nog de tijd gevonden om Pendragon te spelen. De vorige keer gingen de ridders op pad om een bruid voor Hoge Koning Arthur te vinden. En nu zal Arthur moeten kiezen. Wie wordt zijn bruid en welke gevolgen heeft dat voor het koninkrijk? En geeft een vrouw vinden wel de meeste problemen?

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Aloysius Livius van Broughton
Marc, zoon van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen.
Brutus Livius van Steeple Langford
Perin van Tisbury

Vroege lente 524, Steeple Langford

Vorig jaar is Morgaine door haar broer Arthur verbannen naar Tintagel in Cornwall. Zij had zich tegen zijn zin in bemoeid met de ontwikkelingen in Anglia. Maar ondertussen is een telg van de Steeple Langford familie inmiddels oud genoeg om de leiding weer over te nemen. Brutus Livius is nu 20 jaar oud. Hij is de zoon van Bradwen Eenoog van Steeple Langford. Deze was weer de bloedbroeder van Hoge Koning Arthur. Toen Bradwen Eenoog stierf in de strijd tegen de Saksen in de Slag bij Eburacum (516), vatte Arthur een diepe en langdurige haat op voor alles wat Saksisch was. Zal Brutus Livius om kunnen gaan met de druk van deze voorgeschiedenis?
Verder was zijn vader, Bradwen Eenoog, geen betrokken vader. Bradwen verwekte Brutus bij Antonia Livius van Broughton toen beiden jonge tieners waren (in 504). Dit leidde tot een gedwongen huwelijk. Enige jaren laten stierf Antonia in het kraambed. Bradwen huwde datzelfde jaar de Elfse Taxus (in 506) en vertrok naar Faerie, Brutus achterlatend. Bradwen kwam weer in Steeple Langford wonen en verwekte vele kinderen bij Taxus. Maar Taxus vertrok met zijn halfbroers en -zusters, toen Bradwen een derde huwelijk wilde sluiten met Prinses Guinefach van Cameliard, zuster van Guinevere, Cwene van Kent (in 515).
Brutus Livius van Steeple Langford

Maar nu is Brutus oud genoeg om tot ridder geslagen te worden. Samen met Marc, Zoon van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cynning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen trekt hij naar Camelot om daar tot ridder geslagen te worden. 

Lente 524, Camelot

Camelot wordt meer en meer een centrum waar ieder jaar vooraanstaande ridders bijeen komen. Zo ook dit keer. Sir Brutus en Sir Marc zijn getuige van een bloederige vorm van rechtspraak.

Gawaine van Lothian en Orkney
Melodiam van Norgales















Enige tijd geleden is Koning Pellinore van Norgales gedood. In 512 heeft Koning Pellinore nog voor veel problemen gezorgd in de Vennen van Otmoor. Bradwen Eenoog, vader van Brutus, raakte daarbij ernstig gewond. En Ebel van Burcombe, een oom van Marc, stierf daar. 
De oudste zoon van Pellinore, Sir Melodiam van Norgales, beschuldigt nu Gawain, Prins van Lothian ervan dat hij een hand heeft gehad in de oneervolle dood van Koning Pellinore. Sir Gawain ontkent dit uiteraard, maar Sir Melodiam wil de zaak niet laten rusten. Sir Melodiam en Sir Gawain zullen nu strijd leveren en de winnaar zal gelijk hebben. 
In een werkelijk zware strijd delft uiteindelijk Sir Melodiam het onderspit. Sir Gawain geeft hem nog een laatste kans om zijn woorden in te trekken, maar een zwaar gewonde Melodiam blijft bij zijn beschuldiging. En sir Gawain doodt de man zonder veel verdere plichtplegingen. 

Het hof in shock. Koning Pellinore is dood. Ondanks dat hij weinig aandacht besteedde aan zijn rijk in Norgales, was hij toch een koning. En nu is hij dus dood, om een onduidelijke reden. Zijn familie denkt dat er vuil spel is gespeeld en dat een andere koninklijke familie, die van Lothian en Orkney er meer van weten.

(In de Great Pendragon Campaign ontstaat de vete tussen de familie van Pellinore en die van Lothian en Orkney omdat het Koning Pellinore was die Koning Lot doodde in de strijd. In onze campagne werd dat gedaan door Sir Ebel van Burcombe in 510, in de Slag bij Bedegraine, zomer van eindeloze gevechten. Dus er is eigenlijk geen reden meer voor de vete tussen deze families.)

Lente 524, Brest

Ondertussen in Brest wachten Sir Perin van Tisbury en Sir Aloysius Livius van Broughton op een schip dat hen naar Brittannië en Camelot kan brengen. Zij hebben Theophanu, Prinses van Byzantium, en Vrouwe Arabelle en Vrouwe van Flavella di Torino bij zich. De Prinsessen Eleonora en Genevieve van de Franken reisden al eerder met Morgaine mee naar Camelot. 
In Brest komt ook een hooggeboren dame met twee ridders en een schildknaap aan boord van het schip. Ook zij willen naar Camelot. Sir Perin en Sir Aloysius herkennen de dame al snel als een Vrouwe van het Meer en daarmee een vooraanstaand tovenares. Wat moet zij bij Arthur aan het hof? De twee jonge ridders zijn Sir  Lionel de Ganis en Sir Bohort de Ganis. Zij zijn de zonen van Bohort de Ganis, de Koning van Gaul, die in 518 viel onder de aanval van Koning Claudas van de Franken.
Sir Perin realiseert zich dat zijn vader en Hoge Koning Arthur wel eens in de problemen kunnen komen door dit stel. Zijn vader Claudas huwde in 511, in de nasleep van de Slag bij Bedegraine met Dahut, dochter van Ban, Koning van Benwick. Zij is daarmee een volle nicht van Sir Lionel en Sir Bohort. Hun oudste zoon, Conan van Douarnenez is nu Koning van Bretagne en Caulas is daar nu regent voor zijn zoon.
De terugkeer van deze jongemannen kan alleen maar betekenen dat ridders, die vluchtten voor Claudas van de Franken, hun land en rijk weer terugwillen! Ten koste van Conan en Caulas natuurlijk. Perin laat zijn vader informeren en hij besluit ook Hoge Koning Arthur te informeren, wanneer hij partij kiest voor de claim van Lionel en Bohort, zal Salisbury, Devon en Wessex kiezen voor Conan en Caulas.

Juni 514, Camelot

Wanneer alle vrouwen eenmaal in Camelot gearriveerd zijn, organiseert Sir Perin verschillende activiteiten, zodat de vrouwen en de Hoge Koning Arthur elkaar een beetje kunnen leren kennen in wat meer naturelle omstandigheden. Wanneer het aanstaande echtpaar elkaar een beetje kent, zal het huwelijk ook succesvol zijn, is de gedachte. Dus Perin organiseert een valkenjacht en zorgt dat Brutus het levensverhaal van Hoge Koning Arthur vertelt aan de dames. 

Eleonora van Parijs


Maar de aanwezigheid van zoveel verschillende jonge vrouwen zet de ridders ook aan het denken. Veel van hen zijn ook nog niet getrouwd. En Hoge Koning Arthur kan er maar met één trouwen. Dus er blijven er zeker nog vier over, die dan weer terug naar hun vaders zouden moeten. Ook zonde. Dus de ridders doen ook hun best om de dames te leren kennen. 




Genevieve van Parijs



Na enige gesprekken over en weer tussen de dames en de ridders komt het volgende beeld naar voren. Eleonora en Genevieve zijn de kleindochters van Koning Claudas van de Franken. Zij zijn niet vergeten hoe hun grootvader door Caulas de Bastaad van Salisbury gedood is. Zij hebben net als hun vader een diepe haat voor alles wat met Salisbury te maken heeft. Dat zou de huwlijksnacht met Hoge Koning Arthur wel erg spannend maken.




Flavella di Torino

Vrouwe Flavella van Turijn blijkt een zeer intelligente dame te zijn. Zij heeft veel kennis van verschillende talen, van religies, van kruiden en geneeswijzen. In ideale omstandigheden zou zijn een fantastische vrouw zijn. Maar zij heeft ook veel ambitie en een doordringende blik. Zij geeft Sir Perin een onbehaaglijk gevoel. 







Arabella di Torino




Vrouwe Arabella van Turijn is het meest actief. Zij is de hele tijd buiten. Zij is ook buitengewoon geïnteresseerd in de Britse manier van jagen en strijd leveren. Zij heeft ook bijzonder veel kennis van de valkjacht en paardrijden. 





Theophanu van Byzantium


Prinses Theophanu van Byzantium introduceert een nieuwe sport in Brittannië, wagenrennen. In Byzantium en de rest van Romeinse Rijk is dat nog een belangrijke sport en de Britten zijn ook al snel onder de indruk van de snelheid en het drama van de sport. 








(De verschillende vrouwen zijn gebaseerd op de Spice Girls, naar een idee van mijn man. Het zijn Ginger Spice, Baby Spice, Scary Spice, Sporty Spice en Posh Spice. De portretten zijn van Tadarida, die verschillende kostuums uit verschillende tijdsperioden heeft getekend.)

Uiteindelijk ontwikkelt Hoge Koning Arthur een crush op Theophanu van Byzantium en zij ziet hem ook wel zitten (Arthur Amor Theophanu 14 en Theophanu Amor Arthur 13)
Sir Perin begrijpt dat hij geen enkele kans zal maken bij Eleonora of Genevieve, aangezien het zijn vader was die hun grootvader doodde. Vrouwe Flavella doet hem te veel denken aan Morgaine en de Vrouwen van het Meer, dus hij richt zijn pijlen op Vrouwe Arabelle di Torino. Zodra duidelijk wordt naar wie Arthurs interesse uitgaat, schrijft hij een brief aan haar vader, Barone Audfark di Torino.
Sir Marc ziet Eleonora met haar grote rode vlechten wel zitten, die doen hem aan zijn moeder denken. Bovendien staat zij als Frank hem cultureel natuurlijk zeer na. En Sir Brutus valt voor Flavella, de mannen van Steeple Langford hebben nooit veel problemen gehad met intelligente en capabele vrouwen. 

21 juni 524, Camelot

Het is tijd voor de jonge ridders om tot ridder geslagen te worden. In de loop der jaren is dit een steeds uitgebreidere ceremonie geworden. Niet alleen moeten de ridders-in-spe nu een nacht in contemplatie doorbrengen. Er volgt ook een lange mis, een ridderslag door de Hoge Koning, een omgording van het wapen, een sprong naar het paard en nog veel meer poespas.
Wanneer Hoge Koning Arthur Brutus Livius van Broughton tot ridder moet slaan, wordt hij erg emotioneel. Hij denkt terug aan zijn jonge jaren en zijn bloedbroederschap met de vader van deze jonge ridder en dan begint hij aan een lange toespraak.
Hoge Koning Arthur spreekt over de nauwe band die bestaat tussen twee ridders, hoe zij elkaar in alles bijstaan en hoe zij zich voelen, wanneer een ridder wegvalt. Het verdriet wanneer een Ridder-broeder onrechtvaardig wordt weggerukt uit het leven door vuige, laaghartige aanvallers. Deze lafhartige Saksen die zich onridderlijk met velen op een enkele ridder storten, die dan het onderspit delft. Het is dan aan alle ridders om wraak te nemen en deze schandvlek uit te wissen met Saksisch bloed!

Sir Marc heeft deze toespraak aangehoord en heeft zich beheerst (Courtesy succes), maar van binnen kookte zijn bloed bij deze ene belediging na de andere van de Hoge Koning (Proud succes). Bovendien is hem nu wel duidelijk hoe Hoge Koning Arthur daadwerkelijk denkt over Saksen en de alliantie met Kent, waar zijn broer Octa nu Cyning is. Sir Marc staat op en verlaat de zaal. Hij vertrekt naar Kent om zijn broer te informeren.
Sir Perin en Sir Ignaeus zagen de bui al een beetje hangen maar konden Hoge Koning Arthur midden in de ceremonie niet meer tegenhouden. En Sir Marc is natuurlijk een zoon van Sir Eliot de Wispelturige, die zelf de Rebellie van Salisbury is gestart. Dit kan alleen maar tot heibel leiden. Kent is een belangrijk Koninkrijk, en het blijft onrustig in Anglia en Sussex. En hoeveel ridders uit Salisbury zullen Sir Marc volgen?

Even later wordt ook de onbekende schildknaap van de Vrouwe van het Meer tot ridder geslagen. Hij is buitengewoon onder de indruk van zichzelf en van het ridderschap. Wanneer hij eenmaal tot ridder is geslagen, neemt hij de naam van Ridder van het Meer aan. En met een volledig wit schild zal hij eerst op zoek gaan naar zijn afkomst. Dan zal hij een keuze maken voor zijn naam en schild.

Er volgt een groot feest en Hoge Koning Arthur doet zijn best. Maar na het vertrek van Sir Marc is de stemming toch een beetje bedrukt. Sir Perin drinkt meer bier dan gewoonlijk. Sir Aloysius brengt een dame naar haar kamer, maar merkt niet op dat zij met hem probeert te flirten. Sir Brutus gaat daarentegen bereidwillig in op de avances van een vrouw die zeker geen dame mag heten.

Zomer 524, Camelot

Sir Aloysius doet een ronde langs het hof en probeert de schade van de vorige dag enigszins te beperken. Hoge Koning Arthur is nog jong en zijn bloed is nog heet. Hij hoopt dat een huwelijk met de zeer beschaafde Theophanu zal leiden tot wat meer rust en regelmaat. 
Sir Aloysius vraagt om een audiëntie met Hoge Koning Arthur, om te bezien hoe de schade van de vorige dag enigszins valt te beperken. Maar Hoge Koning Arthur is niet voor rede vatbaar. Net als zijn vader in 490, Hoge Koning Uther, is hij diep beledigd nu een gast is vertrokken zonder zijn toestemming. Deze belediging moet tot oorlog leiden! De manschappen worden opgeroepen voor de strijd in het volgende jaar!

Hoge Koning Arthur kondigt zijn verloving met Theophanu, Prinses van Byzantium aan. Sir Aloysius springt hier meteen op in en zorgt ervoor dat het verloofde paar discreet wat tijd met elkaar door kan brengen. Verder stuurt hij ook Eleonora naar Kent. Hij zag wel hoe het stond tussen haar en Sir Marc en hij vermoedt dat het binnenkort aan het hof van Camelot heel ongezellig zal worden voor alles wat zweemt naar Saksen. 
Sir Brutus is op zoek naar een functie aan het hof in Camelot en Sir Aloysius zal daar eens bij kijken. Verder neemt hij Vrouwe Flavelle mee naar Tintagel in Cornwall, om daar Vrouwe Morgaine te ontmoeten. 

Sir Perin neemt nu zijn kans waar om Hoge Koning Arthur te waarschuwen voor de betekenis van Sir Lionel en Sir Bohort aan zijn hof. En hij waarschuwt dat zijn vader Caulas alles zal doen om vast te houden aan zijn bezittingen. 

Winterphase 524/ 525

Sir Brutus Livius heeft een kind verwekt tijdens het feest van zijn Ridderslag, maar hij weet hier verder niets van. 
De broer van Perin, Sir Pellogres heeft in het Kristallen Kasteel een zoon gekregen. Waarschijnlijk met zijn favoriete bibliothecaresse. 
Sir Aloysius en zijn Vrouwe Evalina krijgen weer een meisje. 
De moeder van Sir Marc, Inga met de Grote Vlechten, is hertrouwd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten