Translate

donderdag 23 augustus 2018

Vanity Fair (2004)

Tijdens onze vakantie hebben we de film Vanity Fair (2004) van Mira Nair gekeken. Dit is een verfilming van het boek van William Makepeace Thackeray. Het boek is vaker verfilmd en eerder hebben we de BBC miniserie gekeken, ook op vakantie.
Deze versie van het verhaal zit vol grote namen uit de filmwereld. Zo zagen we Reese Witherspoon (Cruel Intentions, Legally Blonde), James Purefoy (High Rise, Solomon Kane), Gabriel Byrne (The Usual Suspects, Vikings), Rhys Ifans (The Amazing Spiderman, Harry Potter) en Jonathan Rhys Meyers (Bend it Like Beckham, Match Point).

Ambitie!

Spoilers

De film volgt het boek vrij trouw, maar moet flink snijden in allerlei scenes en details, om binnen de tijd te blijven. 

We volgen Becky (Rebecca) Sharpe (Witherspoon), dochter van een arme schilder die haar jonge jaren doorbrengt als sloofje en lerares in een meisjesschool. Wanneer zij eenmaal volwassen is, trekt zij de wijde wereld in, met maar een doel. Zo rijk mogelijk worden, zodat zij de armoede van haar jonge jaren nooit meer hoeft te beleven. 
Becky heeft een baan geregeld als gouvernante en lerares van twee meisjes van Lord Pitt, maar ondertussen sluit zij ook vriendschap met Amelia Sedley, een leerlinge van de school. Becky probeert te trouwen met de rijke, maar dikke en dommige broer van Amelia, Jos Sedley. Maar zijn vrienden weerhouden hem daarvan. 
Becky gaat aan de slag bij Lord Pitt, een rijke, maar buitengewoon gierige man. Becky flirt schaamteloos met zijn tweede zoon, Rawdon Crawley (Purefoy) en met de rijke zuster van Lord Pitt. Deze laat doorschemeren wel te houden van ambitieuze, arme mensen. Maar wanneer Becky stiekem huwt met Rawdon, worden zij en haar man gedumpt door Lord Pitt en zijn zuster. Ze zullen helemaal opnieuw moeten beginnen. 

Ondertussen heeft Amelia het ook niet makkelijk. Haar vader verkeert in financiële problemen en haar onbetrouwbare verloofde George Osborne (Rhys Meyers) wordt onder druk gezet door zijn vader en zakenpartner van de Sedleys om het huwelijk niet door te laten gaan. In een daad van rebellie huwt hij Amelia toch. 

Kort daarna treft iedereen elkaar weer in België, waar men zich klaarmaakt voor de strijd tegen Napoleon. George Osborne komt hierbij om het leven, Amelia achterlatend als zwangere weduwe. Becky is inmiddels ook zwanger, maar met haar ambitieuze aard iets beter toegesneden voor een leven als vrouw van een soldaat. 
Na de oorlog gaat het met Amelia bergafwaarts. Ze heeft geen geld en geen man. Ze treurt nog altijd om haar George en ziet niet dat Dobbin (Ifans) een veel betere partner voor haar zou zijn en bovendien de armoede van haar en haar familie zou kunnen stoppen. 
Becky gaat om hoog in de wereld, maar leeft op de pof. Het oog van Lord Steyn (Byrns) valt op haar en hij is bereid haar kind naar school te sturen en haar schulden te betalen, als zij wat meer tijd met hem door wil brengen. Becky vindt dat geen probleem. Maar haar man komt daar op het meest ongelukkige moment achter. Dus haar man wordt door Lord Steyne verbannen naar een tropisch eiland en Becky staat er weer alleen voor. 

Jaren later treft iedereen elkaar weer in een Duitse badplaats. Becky haakt weer aan bij Jos Sedley en maakt Amelia duidelijk wat voor enge creep haar overleden man wel niet was. Becky vertrekt met Jos naar India en Amelia vindt het geluk bij Dobbin.

Conclusie

Het is een mooie film, met prachtige plaatjes en de verschillende acteurs zijn goed. Maar toch vond ik de verfilming van de BBC uit 1998 beter. Daar waren alle karakters net even wat gemener, vervelende, lelijker en dommer. En dat kijkt leuker. 
Uiteindelijk vond ik de Becky Sharpe van Witherspoon net iets te liefjes op de momenten dat het er toe doet. En daarmee verzwakt de venijnige boodschap van het verhaal. Vooral dat zij eigenlijk beloond wordt voor al haar machinaties met een relatie met de rijke Jos Sedley in India, ver weg van alle gekonkel vond ik wat zwak. 
In de serie en het boek (nog erger daar) komt naar voren wat een vervelende personen alle mensen eigenlijk zijn. En dat was hier wel heel erg afgezwakt, waardoor het vrolijke venijn ook flink minder wordt. 
Desondanks zeker de moeite van het kijken waard wanneer je zin hebt in kostuumdrama zonder zoetigheid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten