Translate

dinsdag 6 september 2016

Vanity Fair

Tijdens onze vakantie in Stadtkyll hebben we zoveel uitstapjes ondernomen dat de kinderen iedere avond snel in slaap vielen. Wij hadden dan eindelijk de tijd om eens samen wat TV te kijken. We hadden nog een DVD mee van de BBC serie Vanity Fair uit 1998.

Ze lijkt zo lief. 


Vanity Fair was oorspronkelijk een satirische roman van William Makepeace Thackeray. De volledige titel is eigenlijk: Vanity Fair, a novel without a hero. En inderdaad, er is in de serie nauwelijks een sympathiek karakter te noemen. In het boek schijnen de karakters nog onsympathieker te zijn. 

spoilers ahoi!

Het verhaal begint met de vriendinnen Rebecca (Becky) Sharp (gespeeld door Natasha Little, die we ook zaken in The Night Manager) en Amelia Sedley, die beiden les geven op een meisjesschool. Het is hun laatste dag en zij nemen afscheid. Amelia komt uit een rijke familie en keert daarnaar terug in de hoop een leven op te bouwen met een man en kinderen. Rebecca is daarentegen een straatarme wees, die niets heeft om naar terug te keren. Zij weet het zo te regelen dat Amelia haar uitnodigt om een tijdje bij de Sedleys te logeren. 

En zo weet Rebecca zich in te wurmen in de betere klassen van het Londen van de vroeg 19e eeuw. Zij liegt, bedriegt en steelt alles bij elkaar, flirt met alle mannen die zij ziet en probeert de rijkste die ze kan vinden aan zich te binden door middel van een huwelijk. Soms ontploffen haar plannetjes recht in haar gezicht, maar dan laat zij zich niet uit het veld slaan en als een Remora vindt zij weer een nieuw slachtoffer om bij aan te haken. 
Maar dan gaat het op een gegeven moment toch echt mis. Na de slag bij Waterloo zijn Rebecca en haar man Rawdon nog steeds actieve sociale klimmers in London. Maar zij hebben eigenlijk geen inkomen en leven op de pof. Rawdon vult het ene gat met het andere, door steeds te pokeren om geld met zijn vrienden. Maar Rebecca heeft kennis gemaakt met Lord Steyne, een echte rijkaard. 
Lord Steyne (doodeng gespeeld door Gerard Murphy). Deze betaalt veel van haar rekening, maar vraagt daar ook wat voor terug. 
Rawdon, de man van Rebecca komt erachter dat zij een affaire onderhoudt met Lord Steyne en dat zij geld van Lord Steyne en andere inkomstenbronnen voor hem heeft achtergehouden en dat zij dus helemaal niet zo arm zijn als hij dacht. 
Na dit schandaal wordt Rawdon weggepromoveerd naar een uithoek van het Britse Rijk en Rebecca moet de Londen Society, overladen met schande, verlaten. 

Jaren later gaat Amelia met haar broer Joseph Sedley (die nog altijd verliefd is op Rebecca) en William Dobbin (een huisvriend van Amelia en stiekem verliefd op haar) op rondreis door Europa. Daar treffen zij ook Rebecca, die nu leeft van het oplichten van mannen in casino's. Rebecca verleidt Joseph weer helemaal opnieuw. Ook komt nu naar voren dat William al meer dan 10 jaar verliefd is op Amelia, maar dat zij nog steeds houdt van haar eerste man (een onbetrouwbare rokkenjager). In waarschijnlijk de enige daad van vriendschap en belangeloosheid die we Rebecca zien verrichten, vertelt zij Amelia wat voor een man haar eerste man werkelijk was. De weg is nu vrij voor een romance tussen Amelia en William. 

Alweer een prachtige serie van de BBC. Een leuk verhaal, prachtige satire op een samenleving die geobsedeerd is door een goede naam, maar ook door geld en status en die dingen die mensen doen als ze het een hebben, om het ander te krijgen. Aan een stuk door kijk je naar vervelende mensen, die gemene dingen doen naar elkaar toe. Maar gelukkig maken ze er slimme grappen over, waardoor het leuk blijft. 
En daarnaast levert de BBC natuurlijk altijd kwaliteit. De serie zit vol met goede acteurs, prima verhaal, prachtige locaties (Brugge, voor de scenes over Waterloo) en mooie muziek. Zeker het kijken waard wanneer je puik kostuumdrama wil, maar geen zin hebt in zoetigheid als Pride and Prejudice of Sense and Sensibility

Geen opmerkingen:

Een reactie posten