Translate

zaterdag 3 september 2016

Urlaub in Stadtkyll V - Vulkaan Steffeln

De oudste kinderen kijken uit over de omgeving. 
Stadtkyll ligt in de Vulkaan Eifel, een gebied dat is gevormd door vulkanische activiteit. Dit heeft geleid tot een prachtig landschap, waar de vulkanische invloeden nog duidelijk zichtbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld bij Steffeln, dat vlakbij Stadtkyll ligt. Dus daar zijn we uiteraard ook langsgegaan om een wandeling te maken en meer te leren over Vulkanen.

Een wand van enorme rotsen. 

Het was vroeger een vulkaan, maar de berg is daarna gebruikt voor de winning van lava. Lava wordt kennelijk vaak gebruikt als funderingsmateriaal voor van alles en nog wat. Dus de oorspronkelijke kegel was al flink weggegraven. Van het restant is besloten om een educatief gebied te maken over vulkanen in de Eifel. 

Dezelfde wand, maar dan in close-up. De verticale barsten zijn de gangen waardoor vroeger het magma stroomde. 
Bepaalde delen zijn verder afgegraven, zodat duidelijk werd welke krachten er vroeger gespeeld hebben. Zo zagen wij enorme rotswanden, waar nog duidelijk de magmagangen te zien waren, waar in vroeger tijden ontzettend heet, vloeibaar gesteente heeft gestroomd. Ook waren er wanden waar duidelijk de verschillende steenlagen in laagjes te zien waren. En de verschillende planten die tegen de wanden konden groeien, zijn ook nu nog de eerste planten die terugkeren na een vulkaanuitbarsting en ervoor zorgen dat de lava zo snel mogelijk erodeert tot vruchtbare grond.

Eichholzmaar
Na een wandeling door de VulkanGarten zijn we nog even verder gegaan naar het Eichholzmaar. Een Maar is een meer dat ontstaan is toen hete magma een weg naar boven zocht, een grondwaterreservoir tegenkwam en toen een enorme explosie van lava, gassen en water veroorzaakte. Deze krachtige explosies zorgden voor grote ronde meren (veel groter dan de kraters van gewone vulkanen) en door alle gestolde lava, stroomde het gat uiteindelijk vol met water, waardoor er bijna perfect ronde meren ontstonden.

De grote kinderen vallen in slaap bij mijn boeiende uitleg

Een leuk gebied om even rond te wandelen. Er was nog een grotere rondwandeling van Steffelen, naar de Vulkangarten, naar het Eichholzmaar, naar Auel en weer terug naar Steffeln. Maar de meisjes waren daar nog wat te klein voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten