Translate

dinsdag 13 september 2016

Flash! (Ahaaaha)

Tijdens onze vakantie in Stadtkyll hebben ook de kinderen wat films gekeken. Vooral mijn zoon wordt nu ouder en waardeert ook films voor volwassenen wat meer. Een lange tijd geleden zag hij The Thief of Bagdad en vond die enig. Hij is helemaal weg van de Star Wars films. En The Court Jester mocht natuurlijk niet ontbreken in zijn opvoeding.
Voorafgaand aan de vakantie mochten de kinderen zelf een film uitzoeken om mee te nemen op vakantie en mijn zoon koos voor Flash Gordon, de versie uit 1980 met muziek van Queen. Ik heb geen idee hoe we ooit aan deze film zijn gekomen. Ik vermoed een keer cadeau gekregen van vrienden met een goed ontwikkeld gevoel voor smaak.

Flash (Ahahaa)

Voor de mensen die niet weten waar het over gaat, Flash Gordon was een stripheld, die voor het eerst verscheen in de jaren '30. Zijn grote vijand was Ming the Merciless. Zijn team bestond uit Dr. Zharkov en Dale Arden. Zijn avonturen zijn in de jaren '30 ook meteen verschillende keren verfilmd.
En in 1980 was er een nieuwe poging. Deze poging van Mike Hodges is buitengewoon campy, maar wordt gered door de aanwezigheid van de muziek van Queen, Max von Sydow (The Seventh Seal, Shutter Island), Timothy Dalton (Hot Fuzz, Licence to Kill), BRIAN BLESSED (The Black Adder, Robin Hood: Prince of Thieves) en Ornella Muti. De hoofdrol is voor Sam J. Jones met Melody Anderson en Topol (For Your Eyes Only) als side-kicks 
De kids vonden de film bij vlagen een beetje eng, maar verder enig. En nu lopen er twee kinderen door het huis die de hele tijd "Flash! Aahaaaa!" roepen. 

Spoilers ahoi!

Ming the Merciless (von Sydow) verveelt zich en besluit om de verveling te verdrijven door de Aarde te bestoken met technologische aanvallen die lijken op aardbevingen, zonsverduisteringen en hete hagel. Niemand heeft door dat dit geen normale natuurverschijnselen zijn, maar Dr. Zarkov (Topol) wel en hij wil met een raket onderzoeken wat er aan de hand is. Hiermee verdoemt hij ook de aarde. Ming hanteert als regel dat wanneer een beschaving vergevorderd genoeg is om te doorzien dat de vreemde verschijnselen niet natuurlijk zijn, zij ook vergevorderd genoeg is om een bedreiging te zijn voor hem. En dus moet de aarde nu vernietigd worden (heerlijk als het leven zo eenvoudig is).

Max von Sydow als Ming

Ondertussen is Flash Gorden (Jones) in een klein passagiersvliegtuig onderweg samen met journaliste Dale Arden (Anderson). Door de vreemde natuurverschijnselen stort hun vliegtuig neer en belanden zij met Dr. Zarkov in zijn ruimteschip. Dat schip brengt hen naar Mungo, de planeet van Ming the Merciless. 
Al snel wordt het trio gevangen genomen en voor Ming geleid. Daar zien zij de decadente uitbundigheid van het Hof van Ming the Merciless. Niet iedereen is blij met de overheersing door Ming, maar niemand durft iets te doen. 
Flash Gordon wordt ter dood veroordeeld, Dr. Zarkov moet geherprogrammeerd worden tot meegaande slaaf van Ming en Dale Arden moet toegevoegd worden aan de harem van Ming. Ondertussen is Aura (Muti), dochter van Ming sterk aangetrokken tot de stoere Flash (ondanks dat ze min of meer verkering heeft met Prins Barin (Dalton)).

Arme Aura, het is ook moeilijk kiezen. 

Wanneer Flash dood lijkt, is het Prinses Aura die hem weer tot leven wekt (met vergevorderde medische technologie). Samen ontsnappen zij naar het rijk van haar vriendje, Prins Barin. De spanningen tussen Barin en Flash lopen meteen op natuurlijk en als gevolg daarvan worden zij weer gevangen genomen door Prins Vultan (Blessed) van de Havikmannen (ik verzin dit niet). Daar probeert Flash de beide prinsen ervan te overtuigen dat zij beter samen zouden kunnen werken om Ming te verslaan. Prins Vultan durft zich niet te commiteren.

Flash in ondergoed

Ondertussen is het Ming duidelijk geworden dat het zijn dochter Aura was die Flash hielp ontsnappen. Hij stuurt het hoofd van zijn politiemacht om haar en Flash weer op te halen. Prins Vultan vlucht met zijn Havikvolk en laat Flash en Barin achter voor de (niet bestaande) genade van Ming. Ming is echter wat slimmer dan hij er uit ziet. Hij wil de ambitie van Flash gebruiken voor zijn eigen gewin en hem de leiding laten nemen over de aarde. Flash weigert uiteraard. 

BRIAN BLESSED als Prins Vultan

Inmiddels is Ming ook erg onder de indruk geraakt van Dale Arden. Eerst wilde hij haar alleen maar in zijn harem hebben. Maar daar wist zij handig te ontsnappen. Nu hij haar weer in handen heeft, wil hij haar huwen (voor zolang als ze hem amuseert). 
Ming plant een groots huwelijk en tegelijkertijd de vernietiging van het rijk van Prins Barin, waar Flash nog steeds is. Maar wanneer je twee dingen tegelijk probeert te doen gaat dat maar matig. De dapperheid en vriendelijkheid van Flash hebben Prins Vultan en Prins Barin doen inzien dat zij het beste kunnen samenwerken om Ming te verslaan. 
Flash weet een luchtschip van Ming te stelen en te gebruiken om tijdens te huwelijk zoveel chaos te veroorzaken in het paleis van Ming dat Vultan en zijn Havikmannen ook kunnen aanvallen. Wonderwel gaat dit allemaal zoals min of meer gepland. Ming sterft, de vernietiging van de Aarde is afgewend, Barin huwt zijn Aura en de Aardmensen keren terug naar Aarde. 

Al met al een buitengewoon campy film. De invloeden van de jaren '70 en jaren '80 zijn ook duidelijk terug te zien. Felle kleuren, veel glitter, enorm haar en make-up. Maar er zitten een paar goede acteurs in die de film boven het gemiddelde uittillen. En de fantastische muziek maakt natuurlijk ook heel veel goed. 
De karakters waren bij vlagen ook beter geschreven dan ik bij een eerste keer kijken dacht. Vooral Aura, een meisje dat opgroeit aan het corrupte en decadente hof van haar vader. Zij lijkt in het begin in- en inslecht. Maar als je ziet tegen wie zij zich staande moet houden (Ming, Klytus) en dat zij eigenlijk alleen haar sex-appeal heeft als onderhandelingsmogelijkheid, is het niet gek natuurlijk dat zij verandert in een kille vrouw. Gelukkig weet Flash haar met het goede voorbeeld een beetje op het rechte pad te krijgen. 

Films met striphelden doen het goed momenteel en er is sprake van dat Flash Gordon opnieuw in een film zal verschijnen. Dus wie weet.

Oh neem de tijd om naar de muziek te luisteren. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten