Translate

maandag 27 augustus 2018

På ferie i Danmark - Ribe

De Nornen Urd, Verdandi en Skuld

Tijdens onze vakantie in Denemarken was ons bezoek aan Kongernes Jelling niet de enige keer dat we aandacht hebben besteed aan de geschiedenis van Denemarken. We zijn ook nog naar Ribe geweest, een oud handelscentrum van de Denen. Even buiten Ribe is het Ribe VikingeCenter, waar veel huizen en gebouwen uit de hoogtijdagen van Ribe zijn nagebouwd. En veel vrijwilligers beelden daar het leven uit die tijd uit. Net als in het Archeon of bij Museumpark Oriëntalis

Onze zoon als Viking leider...

We liepen door het park en liepen de huizen in en uit. Er was een grote boerderij met bijgebouwen, waar een groep mensen woonde. De dieren die er nu rondliepen waren vaak speciaal uit IJsland gehaald. Want daar was niet veel aan ras-veredeling gedaan (geen andere beesten), sinds de Vikingen daar een kolonie waren gestart. Dus de koeien, ganzen en kippen hadden nog de bouw en kleur van de beesten die in 900 ook in Denemarken rondliepen. 

Wandversiering

Verder was er ook een klein dorpje nagebouwd. Er waren woonhuizen, werkplaatsen voor houtbewerking en een soort gemeenschappelijke herberg. En overal konden de kinderen in- en uitlopen en meedoen met de activiteiten. Zo hebben we nog flink wat tijd doorgebracht met vuur slaan uit vuursteen en ijzer.

Schoonmaken

De huizen waren ook nagebouwd volgens de beste kennis die er is over die periode. De vloeren van aangestampte aarde, de muren van gevlochten takken, bedekt met modder, stro en poep en dan overgeschilderd, de daken van riet. En zo bleven de huizen donker maar warm. Verder waren de huizen ook allemaal mooi versierd, zoals je mag verwachten in een rijk handelscentrum als Ribe.

Houtsnijwerk.

Overal zagen we dus het typische houtsnijwerk met de vele vlechten en krullen. Er waren ook veel diervormen te zien. Slangen die in hun eigen staart beten, maar ook vogels met lange nekken en honden en paarden met lange benen. Ook was er een enorm Fresco gerecreëerd, helemaal volgens de oude methoden. Dit Fresco versierde de gemeenschappelijke ontmoetingshal en verbond dus alle mensen van de gemeenschap met hun geschiedenis.  
Gegraveerde steen. 

Net als in Jelling was er in Ribe ook een gegraveerde steen. De stenen met hun uitgebeitelde figuren en runen zijn tegenwoordig allemaal kaal en grijs. Maar vroeger waren de figuren en runen op de steen ingekleurd zodat het allemaal wat opvallender was. Zo ook deze steen van Ribe, waarschijnlijk gebruikt om zegeningen over de plaats af te smeken.

Dochter met zwaard

Rijkdom en succes trekt natuurlijk altijd jaloerse mensen aan. Dus in Ribe werd ook gevochten. En andere steden werden overvallen gen geplunderd. In Ribe werden dus ook wapens gemaakt en mensen oefenden zich in het gebruik van die wapens. En wij konden dat ook doen. Er waren zwaarden, pijl en boog en verschillende soorten wapenrusting en schilden. De kinderen hebben zich nog even moegemaakt door dat allemaal maar rond te sjouwen. Het deed mij een beetje denken aan ons bezoek aan het Valkhof Museum vorig jaar over de Helden van het Colosseum. 

De kerk

Het pronkstuk van het VikingeCenter was toch wel de kerk. Deze was geheel in stijl nagebouwd. Recente opgravingen doen vermoeden dat het Christendom in Denemarken eerder voet aan de grond kreeg dan gedacht. Een tijdland werd gedacht dat Harald Blauwtand zich tot het Christendom liet bekeren in de late 10e eeuw. Maar er zijn nu toch aanwijzingen dat er veel eerder al een aanzienlijke Christelijke gemeenschap was in Ribe, die vreedzaam naast de Vikingen woonden die de oude goden nog vereerden. 

Houtsnijwerk op de dakgoot

In ieder geval, de houten kerk is weer nagebouwd en daar zijn mensen echt los gegaan met allerlei mooie versieringen. En ook deze versieringen zijn dan weer met verf mooi ingekleurd, waardoor ze nog meer opvallen.

Deur van de kerk

Na deze overload van cultuur en informatie was het tijd om even bij te komen in de speeltuin. Ook deze was geheel in Viking stijl ingericht. En kinderen konden via klimtuig en een regenboog glijbaan van de wereld van de goden naar de wereld van de mensen gaan. En iedereen leefde zich even uit.
 
Dit is een vijver met kroos!

Gelukkig was er ook een vijver vol met kroos, zodat mijn jongste dochter daar in kon vallen en toen boos de speeltuin bij elkaar kon schreeuwen. Ze was niet de enige. In de tijd dat we er waren, vielen er nog twee kinderen in de vijver. 
Gelukkig was mijn zoon een held. Hij gaf zijn droge shirt aan zijn zusje, die paste haar als een jurk. En zelf droeg hij toen een shirt van zijn vader. Hij past daar al weer bijna in. 

Ribe VikingeCenter is een enig museum om wat tijd door te brengen. Omdat het allemaal in de open lucht is, is het heerlijk voor kinderen met teveel energie. Maar wel alleen op lekkere dagen natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten