Translate

dinsdag 4 oktober 2022

See How They Run

Na Nope heb ik laatst alweer een leuke film in de bios gezien, met mijn gezin. Onze jongste dochter was een weekeinde lang op kamp, en wij maakten van de gelegenheid gebruik om naar See How They Run (2022) van Tom George. In de hoofdrollen zagen we Sam Rockwell (Iron Man 2, Jojo Rabbit) en Saoirse Ronan. In de belangrijkste bijrollen zagen we Adrien Brody, Harris Dickinson, Charlie Cooper, Ruth Wilson, Reece Shearsmith (High Rise, Good Omens), David Oyelowo, Shirley Henderson (The ABC Murders) en Lucian Msamati



Deze film gaat over perikelen rond het toneelstuk van Agatha Christie, The Mousetrap. Het lijkt allemaal zo leuk, een toneelstuk opvoeren, maar er komt een hoop spanning bij kijken. In het verleden heb ik natuurlijk verschillende verfilmingen van verhalen van Agatha Christie gezien, dus hier was ik ook wel in geïnteresseerd. 


Spoilers

Mensen, dit is heet van de naald en een volstrekt nieuw verhaal, dus alleen verder lezen als je wil weten wat er gebeurt. 

De film begint met een verteller (Brody), die vertelt over alle clichés van een moordmysterie met een interessante setting (een theater), een gevarieerde groep mogelijke verdachten en een absoluut ontuitstaanbare eikel, die al snel het loodje laat. Waarna de onwaarschijnlijke detectieve het allemaal op mag lossen. 
Dit blijkt een vrij acurate voorspelling voor de rest van de film te zijn. Het verhaal gaat over de moord op Leo Kopernick (Brody), een Amerikaanse (en onuitstaanbare) filmregisseur die het populaire theaterstuk The Mousetrap van de beroemde schrijfster Agatha Christie wil verfilmen in Hollywood. De mogelijke verfilming levert allerlei spanningen op in de theatergroep en aanverwante collega's. Zo probeert Leo Kopernick hoofdactrice Sheila Sim (Chanda) te verleiden met een aanbod van de hoofdrol in de film. Dat valt niet goed bij haar man Richard Attenborough (Dickinson). De producer van het verfilming, John Woolf (Shearsmith) zit in geldnood en wil dat de film zo snel mogelijk gemaakt wordt. Maar Petula Spencer (Wilson) heeft liever dat de theaterproductie blijft draaien. De screenwriter voor de film, Mervyn Cocker - Norris (Oyelowo) was het niet eens met de visie van Kopernick voor het einde van de film en maakte daar met hem ook ruzie over. 
De alcoholistische inspecteur Stoppard (Rockwell) van de politie wordt opgezadeld met piepjonge en  vrouwelijke sergeant Stalker (Ronan) en moet de moord op zien te lossen, liefst zonder dat er al veel geld verloren gaat. Stoppard is oud en cynisch en heeft alles al eens eerder gezien. Stalker is nog jong en enthousiast en ongelofelijk onder de indruk van alle beroemde acteurs die ze nu van dichtbij mag zien. 
Uiteindelijk komt het verhaal tot een conclusie in een scene waar alle verdachten bij elkaar zijn, in het huis van Agatha Christie (Henderson) en haar tweede man, Max Mallowan (Msamati), 

Conclusie

Deze film is een hilarische, satirische kijk op het genre van whodunnits, maar weet toch weer enigszins fris over te komen. Een oude, uitgebluste detectieve, zijn naïeve, enthousiaste en jongere partner, een groep mogelijke daders met allemaal een eigen geheim of motief en uiteindelijk een onverwachte dader. Het is allemaal erg leuk gedaan, de acteurs zijn leuk en de dialogen zijn hilarisch. Desondanks toch net iets minder sprankelend dan Knives Out.
Verder ook interessant om te zien dat deze film is gebaseerd op echte personen. Zo hebben Agatha Christie, haar man Max en de acteurs van het theater gezelschap allemaal echt bestaan. Het had kunnen gebeuren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten