Translate

zaterdag 8 oktober 2022

Bayeux (alweer)

Een groot voordeel aan oudere kinderen, is dat je ze af en toe alleen kan laten. Zo zijn wij een dagje naar Bayeux gegaan, terwijl de kinderen thuisbleven. Konden wij even genieten van cultuur en doorlopen in ons eigen tempo. 
Bayeux lag op een minuut of 20 van Ver-sur-Mer en we zijn er al eens eerder geweest, om het tapijt van Bayeux te bewonderen. En ik wilde het graag weer zien. Dus wij togen met ons tweetjes naar het Museum voor het Tapisserie van Bayeux. Dat museum werkt tegenwoordig erg nauw samen met twee andere musea, het Musee Memorial de la Bataille de la Normandie (uiteraard) en het Musee d'Art et d'Histoire Baron Gerard. En met een kaartje voor de één konden we ook naar de andere. Zeer de moeite waard. 

Tapisserie in de morgen

We begonnen bij het Musee la Tapisserie de Bayeux. Dat was wel behoorlijk veranderd sinds wij er in 2013 (tjee wat lang geleden) voor het laatst waren. Toen konden we vrij rondlopen. Dit keer werden we vrij strak langs het tapijt gedirigeerd met een koptelefoontje met informatie (in het Nederlands!) over het tapijt en de historische achtergrond erbij. Aan de ene kant leuk, we pikten veel meer op over de detail van het tapijt en de militaire - politieke achtergrond bij de gebeurtenissen die afgebeeld stonden op het tapijt. Aan de andere kant, er was minder ruimte om zelf rond te snuffelen. 

Met een kasteel

De afbeeldingen op het Tapijt gaan over de avonturen van Willem de Veroveraar die in 1066 Engeland binnenvalt om zijn claim op de troon kracht bij te zetten. Op de verdieping boven het tapijt was nog een ruimte met wat meer aandacht voor de sociale situatie in Normandië en in Brittannië ten tijde van de veroveringen. Met allerlei maquettes werd uit de doeken gedaan hoe mensen leefden en grote gebouwen als kastelen en kathedralen bouwden. 

Kathedraal van Bayeux

Daarna trippelen de we nog even langs de Kathdraal van Bayeux. Ook dat is een interessant bouwwerk. Het Tapijt van Bayeux werd oorspronkelijk tentoongesteld in de kathedraal. Deze brandde af in de 12e eeuw en werd daarna weer opnieuw opgebouwd in een hele nieuwe stijl. 
We vonden dat we nog tijd over hadden en zijn doorgegeaan naar het Musee d'Art et d'Histoire Baron Gerard. Dit museum is opgericht om de geschiedenis en kunst van Bayeux en omgeving te bewaren en beschikbaar te maken voor iedereen. De collectie was daarmee ook heel gevarieerd.

Kunst met porcelein

Normandië en de omgeving van Bayeux zijn al lang bewoond. Dus we konden kijken naar allerlei voorwerpen uit de steentijd en later de bronstijd. De Romeinen hebben Bayeux daadwerkelijk gesticht, dus er zijn ook veel restanten van de Romeinen te vinden. En daarna was Bayeux een belangrijke stad in Normandië, die veel kunst en andere zaken geproduceerd heeft. Dus het museum stond vol. Het deed me aan de ene kant een beetje denken aan het Museum het Valkhof, met de historie van Nijmegen en aan het Teylers Museum. 

Kunst met Kant

Bayeux is lang een centrum geweest voor de productie van kant en porcelein. Dus daar konden we ook vele mooie en indrukwekkende voorbeelden van terugzien in het museum. Het is soms werkelijk ongelofelijk wat mensen kunnen doen als ze voldoende tijd hebben. 

Het was heerlijk om zo even door een oud stadje te kunnen wandelen en mooie dingen te bekijken. Mocht je ook eens naar het Museum van het Tapisserie willen gaan, ga dan vroeg. Het was later op de ochtend al heel erg druk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten