Translate

dinsdag 16 juli 2013

Vakantie in Normandië - Bayeux

Het is natuurlijk wel vakantie.

De vakantie was natuurlijk niet alleen maar strand en zwemmen en koffiedrinken in het zonnetje bij de Kaneelappel. We hebben ook aan cultuur gedaan en die cultuur viel mooi samen met twee van mijn hobbies, rollenspelen en handwerken. 


Saint Marcouf de l'Isle ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het middeleeuwse stadje Bayeux, thuishaven van het Tapisserie van Bayeux. En dat tapijt (het is eigenlijk een wandkleed) combineert mooi mijn liefde voor rollenspelen en handwerken. In juni nog waren de Pendragon - rollenspelers bijeen voor een avontuur in Bayeux. Dus toen ik met mijn vakantie zo dicht in de buurt kwam, moest ik er natuurlijk wel heen, om het stadje te bekijken. Er zijn nog wel oude Romeinse resten en vroeg- Middeleeuwse resten te vinden van het stadje, maar door de Viking-aanvallen in de 9e eeuw, is het stadje verwoest. Dus er was weinig meer over van wat er in de 5e eeuw te zien moet zijn geweest.

De mannen gaan met blote benen scheep naar Engeland.
Dan mijn andere hobby, handwerken. Het Tapijt van Bayeaux is een enorm doek van bijna 70m lang en een halve meter breed en beeld de voorgeschiedenis van de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar uit. Het is doek is gemaakt na de Slag bij Hastings en is daarmee bijna 1000 jaar oud. En voor een doek dat bijna een millenium oud is en een hoop heeft meegemaakt, ziet het er nog heel goed uit. De  kleuren zijn goed behouden gebleven en de plaatjes zijn herkenbaar en vertellen het verhaal, bijna als een stripverhaal. 
Het tapijt is tentoongesteld in het Bayeux Tapistry Museum, een vrij klein museum, dat alleen informatie heeft over het tapijt en de tijd waarin het is gemaakt. Maar het is een goed museum. Het tapijt is achter glas opghangen op ooghoogte, op de manier waarop het ook jarenlang in de Cathedraal van Bayeux tentoongesteld werd. En verder was er een korte film over het tapijt en de tijd die het weergaf. Ook waren er verschillende tentoonstellingen te zien over de manier waarop het tapijt tot stand is gekomen en weergaven van de voorwerpen die in het tapijt voorkwamen. 
Een klein museum en een smalle focus, maar zeker het bezoeken waard wanneer je in de buurt ben. 

De Cathedraal
Na een bezoek aan het museum hebben we ook nog een bezoek gebracht aan de nabijgelegen Cathedraal, gebouwd door Bisschop Odo, broer van Willem de Veroveraar en lange tijd de bewaarplaats van het Tapijt. Ook een erg mooie Cathedraal, met zeer indrukwekkende glas-in-lood ramen.

Al met al was Bayeux een leuk klein stadje om eens te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten