Translate

vrijdag 14 oktober 2022

Pendragon CIX - Ik moet mijn kat strijken

De ridders zijn weer bijeen geweest en we tellen nu allemaal vol spanning af naar het laatste jaar. In de de game-wereld nemen de spanningen ook toe. 


Old Sarum, vroege lente 560

De ridders brengen samen de winter door in Old Sarum en horen uit verschillende delen van het land geruchten komen. Sir Benno hoort van zijn verre familie in het noorden. Sir Mordred lijkt een gooi naar de troon te doen. Hij claimt de oudste zoon van Hoge Koning Arthur te zijn. Maar Hoge Koning Arthur heeft nog een levende zoon en erfgenaam, namelijk Prins Arnold van Logres (522), bij zijn eerste vrouw, Hoge Koningin Clare. Bovendien, waarschijnlijk zit er niemand te wachten op het product van incest tussen broer en zus. Dat schandaal is inmiddels wel bekend. 

Sir Eliot krijgt te horen dat Vader Marcouf op hoge leeftijd nog steeds actief is het met prediken tegen incest en andere seksuele transgressies. Vader Aubin is inmiddels overleden en zal misschien heilig verklaard worden. Er zijn verschillende zeer christelijke ridders die luisteren naar wat Vader Marcouf te zeggen hebben. En inderdaad, de seksuele transgressies die worden aangemoedigd door het Hof der Liefde, brengen niets anders dan verdriet. 

Sir Romulus hoort via zijn vrouw Rowena dat haar moeder en zijn schoonmoeder Cwene Guinevere, Regent voor de kleine Hengest van Kent, steeds blijft stoken in de Saksische gebieden en koninkrijken. Vorig jaar huwde haar dochter, Ygritte, dochter van Octa, Cyning van Kent, zoon van Sir Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, dochter van Octa, Cyning van Kent, Zoon van Hengest, Cyning van Kent met de Saksische prins Ælle van Deira. Deze Ælle heeft ook een illustere afstamming. Hij is de zoon van Wiglaf, Cyning van Deira, zoon van zoon van Wilgis, Cyning van Deira, zoon van Yffi, Cyning van Kent, zoon van Eossa, Cynning van Deira, zoon van Horsa, Cyning van Kent, broer van Hengest, Cyning van Kent.   
Nu hebben Ygritte en Ælle een dochter, Inga. Er zullen vast nog meer kinderen volgen. Met wat strategische huwelijken vallen alle Sakische koninkrijken aaneen te smeden. 

Maar alle geruchten kunnen de ridders niet afleiden. In de afgelopen jaren zijn er afspraken gemaakt met andere belangrijke ridders. Sir Eliot wil huwen met Clarissa, dochter van Sir Bors de Ganis en Sir Benno wil voor de vierde keer huwen, dit keer met de dochter van Koning Cadwy van Somerset. De ridders besluiten op pad te gaan om op bezoek te gaan bij hun aanstaande schoonfamilies om zo de jongedames in kwestie het hof te kunnen maken. 
Ze besluiten om als eerste langs te gaan bij Sir Bors. 

Marshfield Manor, Marshfield, Lente 560

De reis naar het grondgebied van Sir Bors duurt een aantal dagen. Aan het einde van de middag betrekt de lucht en donkere wolken pakken zich samen. Maar de ridders zien in een vallei een dorpje met een versterkt landhuis liggen. Ze besluiten daar onderdag te zoeken voor de nacht. 
Eenmaal aangekomen bij het landhuis worden zij met enige tegenzin binnengelaten door Sir Ortel. Hij vertelt dat dit het landgoed van Sir Barrius van Marshfield is. Wanneer duidelijk wordt dat Sir Benno één van de ridders aan de poort is, worden de ridders meteen binnen gelaten, zulk hoog bezoek heeft Sir Barrius al lang niet gehad. 

Sir Barrius of Marshfield
Sir Ortel
Seneschal of Marshfield





















Maar de ridders zijn enigszins teleurgesteld door wat zij aantreffen. Inmiddels zijn zij gewend aan de pracht en praal van Camelot en het hof van hun eigen heer is ook niet mis. En zelfs hun eigen landgoederen zijn voorzien van de allermodernste gemakken. Het is duidelijk dat het niveau van luxe bij de gewone ridders, ver van het centrum van de macht, een stuk lager is dan zij gewend zijn. 
De ridders delen een kamer en hun schildknapen kunnen later die avond in de centrale hal slapen. En dat is al een groot voorrecht. Verder mogen Sir Benno en Sir Romulus als bekende ridders die avond aan zitten bij de tafel van roodharige Sir Barrius en zijn twee dochters, Glorel en Lucilla. Sir Eliot is nauwelijks bekend en zit bij de andere ridders aan een lagere tafel. De maaltijd is eenvoudig en de muziek bij het diner zijn twee zeer matige troubadours die wel zeer ongeïnspireerd oude hits spelen.  

Sir Baldor
of Marshfield
Sir Joffrey
of Marshfield





















Aan de lagere tafel met de gewone ridders is ook te merken dat zij het spel van diplomatie maar matig beheersen. De ridders Ortel en Joffrey werpen steeds smachtende blikken op de dochters van Sir Barrius, die zijn rode haar (Lucilla) en prominente neus (Glorel) hebben geërfd. 
Andere ridders roddelen over een toernooi dat Sir Barrius over een paar dagen wil organiseren. Dat doet Sir Barrius alleen maar omdat zijn buren begonnen te klagen dat Sir Barrius nooit iets organiseert voor de buurt. De ridders kijken er naar uit om strijd te leveren met hun collega's van andere landgoederen. 
Ridder Baldor, met meer spieren dan hersenen maakt opmerkingen over Sir Turquine, de voormalig roofridder. Zo een ridder kan niet veel voorstellen. Er was alleen een vrouw voor nodig om hem op het rechte pad te brengen! Voor haar gaf hij een succesvolle carrière op en werd hij een watje! Dit valt natuurlijk wel heel slecht bij Sir Eliot. Vrouwe Ygritte was zijn tante en Sir Turquine zijn aangetrouwde oom. En Sir Turquine heeft het uiteindelijk geschopt tot Koning van de Vallei van de Gouden Cirkel. 
Maar Sir Eliot weet dat hij hier ook geen vechtpartijen moet starten. Dus hij staat op en kijkt Sir Baldor recht aan. "Hai, ik ben Sir Eliot de Jongere, kleinzoon van Sir Eliot de Oudere, ook wel bekend als de wispelturige. Dat is een familietrekje!" Sir Baldor pikt deze hint dan wel op en bindt in. 
Een jongedame van de bediening probeert wel de aandacht te trekken van Sir Romulus en Sir Eliot. Maar Sir Romulus is gelukkig getrouwd (Flirting Fail) en Sir Eliot denkt alleen maar aan Vrouwe Clarissa (Flirting Fumble). 

De nacht verstrijkt voor de ridders zonder incidenten, maar de morgen start met een hoop geroep en geschreeuw. Wanneer de ridders op het gegil afkomen, krijgen zij te horen dat vanmorgen een dode vrouw is gevonden in één van de voorraadkamers. Het is Agatha, de bediende die de avond ervoor probeerde te flirsten met Sir Eliot en Sir Romulus. Sir Barrius is erg boos over deze gruwelijke overtreding van de gastvrijheid. Zijn mensen zouden nooit elkaar aanvallen, dus dit moet wel komen door de gasten! En Sir Benno en Sir Romulus zijn natuurlijk te bekend en beroemd om ooit een vrouw te vermoorden, dus hij wijst een beschuldigende vinger naar Sir Eliot. 
Sir Benno zet zijn oratorische vaardigheden in. Hij weet Sir Barrius ervan te overtuigen dat hij en zijn metgezellen te rijk en te beroemd zijn om ooit eenvoudige dienstmaagden om te brengen. Sir Barrius kalmeert maar blijft aangeslagen over deze moord onder zijn eigen dak. Hij wil een duel om te bepalen of Sir Eliot echt zo onschuldig is. Sir Romulus stelt voor dat hij eerst eens op onderzoek uitgaat onder de bewoners van het landhuis. 

Ten eerste bekijken de ridders de plaats van het misdrijf. Het lichaam is inmiddels weggehaald, maar er ligt een hoop bloed. Agatha is duidelijk vermoord in de voorraadkamer. Maar wat deed zij daar? Had zij een afspraakje met iemand? Met wie dan? 
Sir Romulus en Sir Eliot praten met de andere bediende, Madge en de drie keukenmeiden Alice, Martha en Bronwen. Allemaal hebben zij verschillende dingen te vertellen. Madge had een afspraakje met Sir Joffrey en heeft niets gezien. Zij weet dat hij een oogje heeft op de jongere dochter van zijn heer, Lucilla. Madge weet dat haar affaire met Sir Joffrey niets betekent. Alice en Martha zijn beiden oudere vrouwen en bemoeien zich niet meer met de avonturen van het jonge volk. Zij komen om te werken. In de avond hebben zij gegeten en geslapen en niets gezien. Sir Eliot probeert met zijn flirt-vaardigheden meer los te krijgen uit Alice, maar zijn maniertjes hebben geen enkel effect op haar (Loyalty Lord succes)
Sir Benno praat met de jonge Bronwen, de jongste van de keukenmeiden. Zij heeft niet veel te vertellen en wordt in beslag genomen door haar mislukte afspraak met Bart, de nieuwe kok. Hij was niet in zijn slaapkamer. Sir Benno besluit meteen door te gaan naar de kok. Hij zegt dat hij inderdaad die nacht even zijn bed uit was om te controleren of de staljongens de melk wel hadden koud gezet in de ijskelder. Soms vergeten ze dat en dan komen de katten erbij, of bederft de melk in de warmte. Sir Benno hoort dat Bart uit de buurt van Marshfield komt. Bart antwoordt dat hij inderdaad in zijn jonge jaren veel heeft gereisd. 

Sir Benno besluit rond te kijken bij de andere gebouwen van het landgoed. Daar ziet hij een jongen rondlopen met opvallend rood haar. Wanneer deze jongen Sir Benno ziet, is hij vreselijk onder de indruk van de oudere ridder, die zelfs Camelot heeft gezien. Sir Benno heeft er meteen een fan bij. Wanneer Sir Benno de jonge knul aanspreekt, kan hij nauwelijks uit zijn woorden komen. Hij is Tarquine en hij is erg verdrietig over het nieuws van de dood van Agatha, zij was zijn tante. Tarquine woont niet op het landgoed, maar in het dorp dat erbij hoort, bij zijn moeder Florry. En hij houdt veel van paarden en zijn tante Agatha had geregeld dat hij op het landgoed mocht komen en tijd mocht doorbrengen bij de paarden. Misschien kan hij later wel staljongen worden, of schildknaap!
Sir Benno ziet onmiddellijk de gelijkenissen tussen Tarquine, Sir Barrius en zijn dochters Glorel en Lucilla. Deze Tarquine is zonder twijfel een bastaardje van Sir Barrius. Hij besluit met de naïeve Tarquine mee te gaan naar het dorp om daar te zien welke vrouw de aandacht van Sir Barrius wist te trekken. 
In het dorp aangekomen blijkt dat Florry een pronte weduwe is met zwart haar. Zij claimt dat Tarquine inderdaad haar zoon is en dat Sir Barrius zo goed was hem rond te laten lopen op het landgoed. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd met haar zuster Agatha en ze hoopt dat de moordenaar snel gevonden zal worden. 
Sir Benno vraagt naar haar overleden man en of Tarquine zijn rode haar geërfd heeft. Tarquine zegt meteen dat zijn vader bruin haar had. Florry wordt meteen defensief en zegt dat zij het al zwaar genoeg heeft als weduwe en dat zij een goed, christelijk huishouden runt. Wanneer Sir Benno vraagt of zij nog andere kinderen heeft, trekt zij Tarquine haar huisje binnen, zegt dat zij haar kat nog moet strijken en sluit de deur. 

Sir Benno concludeert dat Tarquine een kind van Sir Barrius en Agatha was. Maar waarom moest Agatha nou dood? Dat slaat nergens op. Of zijn er nog meer geheimen in Marshfield Manor?

Dit is best een leuk avontuur uit Tales of Chivalry and Romance, maar mijn hemel mensen, investeer in een editor. Op P25 is dochter Lucilla de oudste en Glorel de jongste. Op diezelfde pagina wordt gezegd dat de vrouw van Sir Barrius stierf tijdens de geboorte van Lucilla (dan is ze dus de jongste). Op P27 is Sir Ortel verliefd op Glorel, de oudste dochter. Op P30 is Glorel de oudste en Lucilla de jongste. 
Op P29 was het Joffrey die een afspraakje had met Madge, op P 32 had Madge een afspraakje met Sir Ortel. Zeker in een avontuur dat eigenlijk een murder mysterie is, is het belangrijk om je karakters uit elkaar te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten