Translate

dinsdag 24 september 2019

Iron Man 2

Nu Disney+ in Nederland in de lucht is, kunnen we ook makkelijk de Marvel films kijken. En de oudste kids willen nog steeds weten wat nou de aanleiding was voor de Infinity War. Dus laatst hebben we Iron Man 2 (2010) gekeken.


De cast (Downey, Paltrow, Favreau, Jackson) van Iron Man is weer aanwezig, maar nu krijgen ook Don Cheadle (The Guard), Sam Rockwell (Moon, Cowboys and Aliens), Scarlett Johansson (Under the Skin, Hail,Ceasar, The Island) en Mickey Rourke (The Expendables) een rol.

Spoilers

Rusland

In een armoedig huis in Rusland sterft een oude man. Zijn zoon Ivan Vanko (Rourke) snuffelt in de spullen van zijn vader en vindt allemaal blauwdrukken voor een Arc Reactor. Kennelijk hebben Howard Stark (vader van Tony) en Anton Vanko (is Tony vernoemd naar de vriend van zijn vader?) ooit samengewerkt aan het ontwikkelen van een Arc Reactor. Vanko is al net zo een genie als zijn vader. In het rommelige huisje in Rusland knutselt hij vlotjes een Arc Reactor in elkaar. 

Verenigde Staten

Tony Stark (Downey Jr.) heeft zijn rol als Iron Man volledig omarmd. Maar dit levert natuurlijk alleen maar problemen op. Ondanks dat er een uitbraak is van wereldvrede, blijft het onder het oppervlak toch broeien. De overheid van de Verenigde Staten wil de Iron Man technologie graag voor zichzelf. Andere mogendheden zijn druk bezig om zelf Iron Man-pakken te bouwen. Dan zouden ze een bedreiging worden voor de rest van de wereld. Maar Tony wil zijn pakken niet afgeven. Hij ligt op ramkoers met de overheid. 
Maar Tony heeft meer problemen. De Arc Reactor in zijn borst heeft Palladium nodig. Deze Palladium vergiftigt hem langzaam. Ondanks de drankjes die hij drinkt, wordt de vergiftiging steeds erger. Tony bereidt zich voor op het einde. Hij geeft zijn spullen weg, maakt trouwe Pepper (Paltrow) CEO van Stark Industries en is behoorlijk zelf-destructief bezig. 

Monaco

Op zijn zelf-destructieve toer besluit Tony om mee te doen aan de race van Monaco. Maar daar is Vanko ook. Met een werkende Arc Reactor. En ondanks dat Tony hem weet te verslaan, is nu toch duidelijk dat de Iron Man technologie ook weer niet zo bijzonder is. Dus de druk op Tony om zijn spullen en ideeën over te dragen wordt alleen maar groter. 
Justin Hammer (Rockwell), een rivaal van Tony, besluit om Vanko uit de gevangenis te helpen ontsnappen en te gebruiken om meer wapens te ontwikkelen. Maar daar is Vanko niet in geïnteresseerd. Vanko wil nog steeds meer wraak op alles waar Tony voor staat. 

Malibu

Tony Stark denkt dat hij zijn laatste verjaardag viert en maakt er een potje van. Rhodes maakt van de gelegenheid gebruik om er met een Iron Man pak vandoor te gaan, zodat het leger van de VS toch over de Iron Man technologie kan beschikken. Ondertussen wordt een katerige en gedeprimeerde Tony opgepikt door Nick Fury (Jackson) en Black Widow (Johansson). Zij laten hem weten dat Shield in elk geval een tijdelijk medicijn heeft tegen de palladium vergiftiging. Maar ook dat zijn vader Howard Stark werkte aan een nieuw chemisch element en dat Tony uit moet zoeken hoe het zit, want dit kan wel eens een oplossing voor zijn problemen zijn. 
Tony is natuurlijk briljant en weet al vrij snel een nieuw element te genereren. En dit kan inderdaad een vervanging zijn voor het giftige palladium. 

Flushing

Ondertussen hebben Hammer en Vanko ook niet stil gezeten. Onder leiding van Vanko hebben zij nu ook Hammer-drones ontwikkeld. Zij worden voor het eerst getoond tijdens de Stark Expo in Flushing. Maar Vanko was niet geheel eerlijk. Hij hackt de drones, en valt hiermee Tony aan. Terwijl Black Widow wanhopig probeert om de hack ongedaan te maken, leveren Tony en Rhodes strijd tegen Vanko.

Uiteindelijk winnen de goeden natuurlijk. En er lijkt een nieuw evenwicht te zijn. Tony is gezond en heeft de relaties met Pepper en Rhodey hersteld. De VS is tevreden met de War Machine van Rhodey. De dreiging van de drones is vernietigd. Maar dan wordt er een hamer gevonden in de woestijn van Nieuw Mexico. 

Conclusie

Toen ik deze film in 2010 voor het eerst zag, vond ik hem erg tegenvallen. Hij hing toen naar mijn idee wat teveel van los zand aan elkaar. Bovendien vond ik Rockwell noch Rourke een slechterik neerzetten van het niveau van Bridges. 
Maar nu ik hem weer kijk, waardeer ik hem ook meer. Tony worstelt met zijn nieuwe rol en verantwoordelijkheden. Maar de dreiging van een vroege dood drukt ook zwaar op hem. En aan alle kanten plukken er nu mensen aan hem. 
Rockwell is hilarisch al concurrent-wannabe, maar het is overduidelijk dat hij nooit zo goed en smooth als Tony zal zijn. Hoe graag hij dat ook wil. 

Ik had alleen nog wat meer aandacht willen hebben voor de relatie Howard Stark - Anton Vanko. Wat was daar nou gaande? Anton vluchtte weg uit de Sovjet Unie in '63 en kwam met Howard Stark te werken. En liet Stark hem toen weer deporteren naar de Sovjet Uni vanwege spionage activiteiten? Of wilde hij zijn ontdekkingen niet delen met een collega? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten