Translate

vrijdag 13 september 2019

Het eerste begin - Iron Man

Sinds een paar jaar zijn de oudste kinderen oud genoeg om mee te gaan naar de MCU films (Black Panther voor het eerst). Maar nadat ze Infinity War en Endgame hadden gezien, begonnen de vragen. "Waar komen de superhelden vandaan?" "Waar komen die infinity stones vandaan?" "Hoe zit het eigenlijk precies?" Dus het was tijd om de MCU films vanaf het begin af aan te kijken. En dan begin je met Iron Man (2008). Toen was mijn zoon één jaar oud en mijn dochter was nog niet geboren!
Gelukkig konden we deze film krijgen via de bibliotheek Gelderland Zuid, zoals zoveel andere prima films en boeken.



Maar goed, Iron Man, waar het allemaal mee begon was van Jon Favreau (Cowboys and Aliens) en met Robert Downey Jr. (Sherlock, Wonder Boys) in zijn nog niet iconische rol, Jeff Bridges (Bad Times at the El Royale, The Fisher King), Gwyneth Paltrow (Sliding Doors) en in een piepkleine rol, die een voorbode was voor alles wat erna kwam, Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Django Unchained, Star Wars: The Attack of the Clones, Jurassic Park).

Spoilers

De film opent met Tony Stark (Downey Jr.) die als arrogante playboy zijn wapens aan de man brengt ergens in Afghanistan. Er gaat iets gruwelijk mis en zijn konvooi wordt aangevallen door strijders die de handen op Stark-wapens kunnen leggen.  

In een flashback zien we hoe het allemaal zo gekomen is. Tony zou een prijs in ontvangst moeten nemen, maar ging liever feesten. Dus zijn zakenpartner Obediah Stane (Bridges) neemt de honneurs waar, zoals hij dat zo vaak doet voor flamboyant fuif-nummer Tony. Tony gokt, feest, versiert vrouwen die kritische vragen stellen, viert meer feest met vriend Kolonel James Rhodes (Howard) en brengt de wapens aan de man. 

Na de overval wordt Tony wakker als gevangene van een groep strijders. Hij ontmoet ook andere gevangene Yinsen. De strijders noemen zich de Tien Ringen en ze willen meer Stark - Wapens, die de beste ter wereld zijn. Tony geeft toe en maakt wapens voor hen, maar eigenlijk maakt hij een harnas waarmee hij kan ontsnappen. Dit lukt, Yinsen komt om en Iron Man is geboren.

Eenmaal terug in de Verenigde Staten bezint Tony zich op zijn leven. Waar is hij eigenlijk helemaal mee bezig? Die wapens werden bijna zijn dood, zijn goede vriend Yinsen verloor zijn familie en zijn eigen leven dankzij de wapens van Tony. Amerikaanse soldaten kwamen om dankzij zijn eigen wapens. Tony wil iets anders met zijn leven. Aangezien hij een briljant ontwerper is, kan dat ook. Hij kan zijn bedrijf een andere kant op sturen en met innovatie de wereld redden in plaats van wapens maken.
Maar niet iedereen is even blij met deze omslag. De aandeelhouders van zijn bedrijf niet, aangezien die wapens winstgevend zijn en van niet uitgevonden innovatieve producten moeten we het nog maar afwachten natuurlijk. Ook Obediah Stane is niet gelukkig, want de wapens waren winstgevend. Bovendien lijkt hij altijd in de schaduw te hebben gestaan van Howard Stark en als Tony innovatief gaat worden, staat hij daar weer in de schaduw.

Tony interesseert dat allemaal niets en hij ontwikkelt verder aan een betere Iron Man. Maar dan krijgt hij te horen dat het dorp van zijn overleden vriend Yinsen weer wordt aangevallen, met materieel van Stark. In zijn nieuwe pakje gaat hij op onderzoek uit en bevrijdt op heldhaftige wijze het dorp. Daar voelt hij zich behoorlijk goed bij. Misschien is er toch iets anders in het leven dan alleen feesten en vrouwen versieren?
Obediah blijkt samen te werken met de Tien Ringen. Hij leverde het Stark Wapentuig. En nu hebben de Tien Ringen het eerste Iron Man pak gevonden en Obediah probeert het na te bouwen. Alleen de Arc Reactor die de energie moet leveren lukt niet. Daarom steelt Obediah de Arc Reactor van Tony. Helaas heeft Tony die nodig om zijn eigen hart aan de gang te houden.

Tony kan gelukkig een oude Arc Reactor vinden. Hij gaat niet dood aan een hartstilstand en gaat onmiddellijk op pad om een doorgedraaide Obediah tegen te houden.

De volgende dag laat Tony aan de hele wereld weten dat hij Iron Man is. Een nieuwe era van superhelden is geboren. En heel kort komt Nick Fury (Jackson) in beeld om aan te geven dat dit slechts het begin is.

Conclusie

Na al die jaren is dit nog steeds een prima film! De karakterontwikkeling van Tony Stark van flamboyante playboy naar flamboyante filantroop is geloofwaardig. Obediah Stane is een geloofwaardige en angstaanjagende kwaadaardige genius. Dat kun je wel aan Jeff Bridges overlaten. Verder is het verhaal ook doorspekt met lichte en zware momenten waardoor het tempo er lekker inblijft. En zonder alle belast en verwijzingen naar de latere films, is het verhaal nog lekker fris. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten