Translate

zaterdag 13 juli 2019

Overlord

Een tijdje geleden wees Sander mij op de film Overlord (2018). Een vreemde en gruwelijke mix van een WOII missie en Zombies, beiden op zich natuurlijk al gruwelijk genoeg. Nou houden Sander en wel van wat horror op zijn tijd, maar indertijd hadden we geen tijd of zin om hem in de bioscoop te bekijken, maar gelukkig, was hij net als zoveel andere films weer te huren uit de bibliotheek van Malden. Dus onlangs hebben we hem opgehaald en eens rustig thuis kunnen bekijken.

Ideale filmposter,
deze vertelt je meteen wat je kan verwachten.
Kijk goed. 

Overlord is gemaakt door Julius Avery De belangrijkste hoofdrollen zijn voor Jovan Adepo (mother!), Wyatt Russell (zoon van Kurt) en Pilou Asbæk (Game of Thrones). Verder zijn er kleinere rollen voor Mathilde Ollivier en Bokeem Woodbine (Spider Man: Homecoming).

Spoilers

Aan de vooravond van D-Day (als onderdeel van Operation Overlord) wordt een klein team van paratroopers met een missie naar een dorpje Ciel Blanc in Frankrijk gestuurd. Ze moeten een radio-toren uitschakelen, zodat de Duitse communicatie op de grote dag zelf verstoord is. 

Het gaat meteen al mis. Hun vliegtuig vliegt samen met anderen door een enorm spervuur van luchtafweergeschut. De eerste collega's gaan al dood en hun vliegtuig stort neer. Van het oorspronkelijke team is niet veel meer over. Maar Corporaal Ford (Russel), Boyce (Adepo), Tibbet (Magaro) en Chase (De Caestecker) weten elkaar terug te vinden en gaan door met de missie. 

In de mistige bossen rondom Ciel Blanc hangt een naargeestige sfeer. Ze moeten toekijken hoe hun Sergeant Resine (Woodbine) wordt gevonden en vermoord door Nazi's. Ze vinden het lichaam van een gemuteerde hond of jakhals. En her en der zijn nog landmijnen verspreid in het landschap. Uiteindelijk vinden ze Chloe (Olliver), een inwoonster van Ciel Blanc. Ze leidt hen naar haar dorp, waar de situatie niet veel beter is. Het dorp wordt volledig overheerst door de aanwezigheid van de Nazi's, die de lokale kerk hebben over genomen en de lokale bevolking terroriseren. 

Chase en Tibbet gaan op verkenning uit. Hun missie moet volbracht worden, ondanks dat ze nog maar met vier man zijn. Terwijl Ford en Boyce op zolder afwachten, komt de lokale SSer Wafner (Asbæk) langs om seksueel misbruik te maken van Chloe. Boyce kan dit niet aanzien, verraadt zijn positie en ze nemen Wafner gevangen. Zijn mannen zullen hem niet missen, hij zal waarschijnlijk de hele avond Chloe misbruiken. 
Boyce verlaat het huis, om op zoek te gaan naar Chase en Tibbet, om hen op de hoogte te stellen van de verandering van de plannen. Hij komt bij de kerk terecht en ziet daar hoe Nazi's zich ontdoen van de slachtoffers van hun experimenten. Op de vlucht voor een waakhond, komt Boyce terecht in de kelders onder de kerk. Hier ziet hij de verschrikkelijke experimenten die de Nazi's onder leiding van Dr. Schmidt (Redman met doodenge bril) uitvoeren met een soort zwarte teer die onder de kerk te vinden is. Mensen kunnen na de dood in leven gehouden worden als een soort supersterke zombies. Hij neemt wat van het spul mee en vindt ook een verloren kamaraad, Rosenfeld (Applewhite). Samen ontsnappen ze uit de kerk. 

Eenmaal terug in Ciel Blanc, treffen zij ook Chase en Tibbet, die terug zijn van hun missie. En dit is het moment waarop alles misgaat. Wafner wil niet vertellen wat voor gruwelijks er plaatsvindt onder de kerk. Hij weet te ontsnappen en doodt daarbij Chase. Chase wordt weer tot leven gewekt met het serum van Boyce, maar gedraagt zich als een moordlustige zombie. Wanneer hij voor de tweede keer gedood is, hebben de Nazi's in het dorp inmiddels wel door dat er in het huis van Chloe iets gaande is en vallen aan. 
Wafner vlucht met het kleine broertje van Chloe als schild en eenmaal terug in de kerk injecteert hij zichzelf, terwijl hij nog leeft met het serum. Hij begint ook te muteren. Boyce vindt dat niet alleen de radiotoren vernietigd moet worden, maar de hele kerk, inclusief horror-lab. Ford heeft daar weinig zin in, maar gaat er in mee. 

Rosenfeld en Tibbet zorgen voor afleiding, terwijl Ford, Boyce en Chloe infiltreren en proberen de kerk op te blazen en Paul te redden. De missie verloopt redelijk volgens plan, maar dan blijkt Wafner nog te leven. Hij weet bijna alles te verpesten, maar een ernstig gewonde Ford injecteert zichzelf ook met het serum en weet dan Wafner definitief uit te schakelen. Hij jaagt Boyce naar buiten en laat de kerk ontploffen, wetende dat hij ook in een zombie zal veranderen. 

In de nasleep blijkt D-Day succesvol en Boyce brengt verslag uit. Hij vertelt niets over het gruwelijk lab onder de kerk en als de Geallieerden niets hebben om naar te zoeken, blijft het daar waarschijnlijk voor altijd verborgen. 

Conclusie

Dit was echt een nare horrorfilm. Zowel WOII als zombies zijn op zichzelf al gruwelijk genoeg. In de eerste scenes, waarin het team door de lucht vliegt, op weg naar hun missie, worden de gruwelen van het oorlogsgeweld al duidelijk, wanneer hun vliegtuig onder hen vandaan geschoten wordt. Daarna is hun missie een aaneenschakeling van verlies van teamleden, op gruwelijke manieren. Ook in Ciel Blanc wordt wel heel duidelijk hoe het is om te leven onder de knoet van een overheerser in oorlogstijd. 
En dan moeten de gruwelijke experimenten op lokale slachtoffers nog beginnen. Het wordt allemaal erg naargeestig in beeld gebracht en de afkeer van naïeve everyman Boyce is goed in te voelen. 

Het is allemaal niet heel hoogstaand, maar wel zeer vermakelijk. Vooral kijken als je de tijd hebt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten