Translate

vrijdag 19 juli 2019

Spider-Man Far from Home

Er is weer een nieuwe MCU film uit. Het kan niemand ontgaan zijn dat Endgame gelukkig niet het einde was, maar dat er nog overlevenden zijn en dat die nieuwe avonturen beleven. En we beginnen met Spider-Man: Far from Home (2019).

De Europese tour

Deze film is gemaakt door Jon Watts, die ook verantwoordelijk was voor  Spider - Man Homecoming. Uit die film zien we ook veel van de vertrouwde cast terug. (Holland, Tomei, Batalon, Zendaya, Favreau) zagen, zien we wat andere gezichten als Samuel L. Jackson (Jurassic Park, Django Unchained) en Jake Gyllenhaal (Enemy, The Prince of Persia).

Spoilers

In Mexico treffen Fury (Jackson) en Hill (Smulders) een vreemd soort monster, die een dorpje in de as heeft gelegd en een held die hem bestrijd. Deze Quentin Beck (Gyllenhaal) lijkt wel erg veel op Thor met zijn grote cape.

De naweeën van Inifinity War en Endgame zijn niet zonder gevolgen gebleven. De helft van de mensheid was uitgeroeid, vijf jaar verdwenen en toen weer teruggehaald. En Peter Parker en zijn tante May waren 2 van die mensen die weer zijn teruggekeerd. Zij proberen hun draai weer te vinden in een sterk veranderde wereld. Het is inmiddels 2024.

Na vijf jaar is de wereldbevolking weer aangegroeid met ca. 3,85 miljard mensen. Maar ondertussen zijn de 3,85 miljard overlevers wel doorgegaan met hun leven. Dus de mensen die de hele Snap en de periode erna "dood" hebben meegemaakt, hebben vijf lange jaren gemist, terwijl de wereld verder ging. Het reïntegreren van al die mensen gaat niet zonder slag of stoot. 
En we zien dat de mensen die gedood werden in de "Snap" op exact dezelfde plek weer terugkeren. Dan vraag ik me toch af, wat gebeurt er met de mensen die ten tijde van de "Snap" in de auto of in het vliegtuig waren? Of anderzins op een gevaarlijke plek? 

Peter zal met zijn vrienden Ned (Batalon) en MJ (Zendaya) een schoolreis maken door Europa aan het begin van het schooljaar. En dan van de kans gebruik maken om MJ te versieren. Ze zullen starten in Venetië.

Venetië

In Venetië  slaat een monster zoals dat in Mexico toe. En de mysterieuze redder komt ook weer op de proppen. Maar hij kan het niet alleen aan, dus Peter Parker springt bij als Spider Man. Later wordt op het Italiaanse nieuws de man L'Uomo Mysterio genoemd.
Fury blijkt ook in Venetië te zitten en neemt Peter mee naar zijn ondergrondse basis aldaar. Ook Nick Fury heeft vijf jaar gemist en wil gebruik maken van de gaven van Peter Parker als Avenger. Maar Peter wil een normaal leven leiden. Fury geeft Peter een bril, de laatste wens van Tony Stark, waarmee Peter ook de erfgenaam van Iron Man wordt. Hiermee kan hij de informatie en wapens van Tony Stark benaderen. Verder brengt Fury Peter in contact met Quentin Beck, die in zijn nopjes is met de bijnaam Mysterio. Er lijkt ook onmiddellijk een betekenisvolle band tussen Beck en Peter te zijn.

Man, wat wordt die Peter eigenlijk misbruikt. Eerst in Civil War werd hij als 14- of 15- jarige door Tony Stark onttrokken aan het gezag van zijn Voogd, Tante May. Toen werd hem als 15- of 16-jarige voorgehouden dat hij lid konden worden van de Avengers, als hij maar stoer genoeg was, en vervolgens aan zijn lot overgelaten, in Homecoming. Daarna werd hij in de ruimte slachtoffer van de Snap, en mocht na terugkeer een nieuw huis vinden. En nu probeert Fury een nog steeds minderjarige Peter onder druk te zetten om in zijn eentje verantwoordelijk te worden voor de veiligheid van de wereld. Dit allemaal ten koste van zijn eigen wensen en ontwikkeling tot stabiele volwassene. 
En die Beck vertrouw ik ook niet. Ik ben natuurlijk veel ouder en cynischer dan Peter, ik vind het allemaal net iets te makkelijk, fijn en gladjes. Die Beck is meteen veel te buddy buddy met Peter. 

Praag

Om Peter Parker in te kunnen zetten in Praag, waar de volgende verschijning van het monster wordt verwacht, manipuleert Fury de schoolreis van de kinderen. Ze belanden niet Parijs, maar in Praag net op tijd voor het Signal Festival of Lights (Dat vindt plaats in oktober).
Al snel manifesteert zich daar een Vuur-elemental. Maar Peter en Mysterio weten dit monster snel te verslaan. De wereld is gered! In een Praags café praten Mysterio en Peter nog wat na, waarbij Mysterio Peter overlaadt met complimenten. Peter wil zichzelf eigenlijk ontdoen van de verantwoordelijkheden van superheldendom, en denkt dat Mysterio veel beter om kan gaan met de bril van Tony Stark. (Ik vertrouw het niks)

En dan komt de aap uit de mouw. Wanneer Peter vertrekt, blijkt het eigenlijk allemaal een complex complet van Quentin en andere teleurgestelde (ex)medewerkers van  Tony Stark. Maar nu hebben zij hun krachten en vaardigheden gebundeld, hebben een nep-dreiging voor de wereld veroorzaakt en hebben nu een besturingssysteem voor alle informatie, technologie en wapens van Tony Stark in handen. (Ik wist het!)

Ondertussen bloeit de relatie tussen Peter en MJ ook wat op. En terwijl ze daarmee bezig zijn, vinden ze ook afval van het gevecht tussen Mysterio en het monster. Het blijkt een soort projector van hologrammen te zijn. Het is allemaal in scene gezet. Mysterio is helemaal geen held!

Berlijn

Na de manifestaties van de monsters in Venetië en Berlijn, durft de school het niet meer aan om verder te reizen. Zij zullen direct naar Londen vertrekken en dan naar New York. (Dat is gek, je kan ook vanuit Praag direct naar New York vliegen)
Peter geeft aan dat hij naar familie in Berlijn wil. Maar eigenlijk om Fury te informeren over de ware aard van Mysterio. In Berlijn wordt Peter onmiddellijk in de val gelokt door Mysterio. En Peter onthult ook nog de namen van zijn klasgenoten, die ook weten hoe het zit met Mysterio. Terwijl Peter bewusteloos op een trein belandt, gaat Mysterio achter zijn klasgenoten aan.

Broek op Langedijk

De trein uit Berlijn brengt Peter naar Broek op Langedijk, waar hij wakker wordt in een lokale politiecel, samen met wat in oranje uitgedoste voetbalsupporters. (Broek op Langedijk heeft geen station, het dichtstbijzijnde treinstation is Alkmaar. Daar stoppen geen Internationale Treinen. Verder is het 2024, er is dan inderdaad een EK Voetbal voor de heren, in Duitsland. Maar dat zal plaatsvinden in de zomer.)
Na wat gehannes met de buitengewoon goed Engels sprekende en vriendelijke Nederlanders (Dit is wel helemaal correct natuurlijk) weet Peter contact te leggen met Happy. Deze komt hem halen met een van de oude jets van Tony Stark. Hierbij hangt hij nog even mooi boven de bollenvelden van Nederland. 
(Ok, Nederland staat natuurlijk bekend om de bollenteelt, maar deze vindt niet plaats in Broek op Langedijk, die telen groente. Verder de tulpenbollen bloeien van april tot juni. En tot slot, we hebben best een probleem met toeristen die de bollenvelden vernielen voor een leuk shot.)

Londen

Onderweg naar Londen knutselt Peter een nieuw pak voor zichzelf in elkaar. In Londen legt wederom een monster Londen in puin. Het is de bedoeling dat de schoolkinderen omkomen en dat Mysterio zich kan presenteren als held. Fury ziet dit allemaal en realiseert zich eindelijk dat die vijanden van Mysterio allemaal wel erg mooi in een script werken.
Peter stort zich ook in het gevecht en weet na een hoop gehannes Quentin Beck te verslaan. Hij herneemt hierbij ook weer de controle over de systemen van Tony Stark.

Nasleep

In de post-credits scene wordt de goede naam van Peter Parker besmeurd. Hij wordt gepresenteerd als de evil genius die Mysterio heeft vermoord en verantwoordelijk was voor alle ellende. Ook wordt daarbij zijn echte naam genoemd. En dan blijkt dat deze Fury eigenlijk een van de Skrulls was. De echte Fury is nu in de ruimte, om daar de verdediging van de aarde en de mensheid ter hand te nemen. Dat verklaart ook meteen wat onkarakteristiek handelen van Fury in de film.   

Conclusie

Spider-Man is een leuk en verfrissend karakter. Hij is nog wat jong en naïef en overal enthousiast over. In tegenstelling tot de oudere Avengers, die inmiddels allemaal wel heel veel verliezen en verraad hebben moeten verwerken. Dus zijn kleine probleempjes over een tiener met school, vrienden en vriendinnetje is wel weer eens leuk. Maar ik vond Homecoming net iets verfrissender. 

Leuke film, maar geen hoogvlieger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten