Translate

zondag 7 juli 2019

Pendragon LXX - Percival

Eerder dit jaar vond er een huwelijk plaats. Ygritte en Turquine zijn nu op een welverdiende huwelijksreis. Maar Sir Marcus Livius van Broughton en Sir Benno van Steeple Langford beleven dit jaar nog allerlei avonturen.

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Marcus Livius van Broughton
Ygritte, Dochter van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cynning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen (afwezig)

Camelot, zomer 535

Na het grootse huwelijk tussen Ygritte van Burcombe, Dochter van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cynning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen en Turquine van Quinqueroi Forest, besluit Hoge Koning Arthur om terug te keren naar Camelot. Daar zal hij met zijn vrouw Ysolde wat andere hooggeplaatste gasten ontvangen. Octa, Cynning van Kent en zijn vrouw, Cwene Guinevere besluiten ook om wat tijd door te brengen in Camelot. Sir Marcus en Sir Benno begrijpen waar de actie zal zijn dit jaar en vervoegen zich ook aldaar. 

Sir Kay
van Winterbourne Stoke

Hoge Koning Ysolde neemt haar taken als Koningin erg serieus en organiseert in deze warme zomerdagen ook verschillende bijeenkomsten. Tijdens een picknick in de rozentuin gebeuren er bijzondere dingen. Alle vooraanstaande ridders en hun dames hebben zich verzameld in de rozentuin. Zij genieten van lekker eten en drinken en praten met elkaar. De ridders en dames die daar talent voor hebben, dragen liederen voor. Het is een erg genoeglijke middag.

Maar dan komt er een ridder te paard de tuin in gereden. Dat is natuurlijk al shockerend genoeg en iedereen spreekt er schande van. Deze ridder stijgt af voor Hoge Koningin Ysolde. Hij daagt alle aanwezige ridders uit om met hem de strijd aan te gaan. En als kers op de taart gooit hij Hoge Koning Ysolde haar beker wijn in het gezicht. Het hof barst uit in woedend geschreeuw, maar niemand heeft zijn wapenrusting bij zich, dus de onbekende ridder kan zich makkelijk uit de voeten maken. 

Terwijl de ridders vechten om de toestemming van de Hoge Koningin om haar eer te verdedigen tegen deze brute aanslag op haar persoon en haar stomme dwergen (een gift van de weduwe van Koning Pellinore van Norgales) proberen de wijn van haar kleed te deppen, komt er weer een ridder de tuin in gereden. Dit is een jongeman. Zijn uitrusting is belachelijk, hij ziet eruit als een kleuter die uit de keuken van zijn moeder zijn wapenrusting heeft samengesteld van potten en pannen. 
De dwergen herkennen hem meteen en verbreken hun stilzwijgen. Ze begroeten hem als Percival, zoon van Koning Pellinore van Norgales. Het was in 512 dat Koning Pellinore de vaders van Sir Marcus en Sir Benno lastig viel in het ven van Otmoor. Percival is wat onbehouwen als hij Sir Kay aanspreekt.

Pellinore, Koning van Norgales, 

Percival: "He, jij daar, grote kerel. Wie is Arthur?"
Kay op verblufte toon: "Jongeman, waarom wil je Arthur Pendragon, Koning van Logres en Hoge Koning van Heel Brittannië spreken?"
Percival, nog geheel onschuldig: "Nou, ik wil graag ridder worden, net als mijn vader. Mijn moesje heeft uitgelegd dat ik dan bij Arthur moet zijn. Dus, wie is dat?" 
Kay is nu woedend en zegt: "Nou, ga naar buiten, naar het toernooiveld, versla de ridder die daar staat, en dan slaan we je tot ridder!"
Zonder verdere plichtplegingen keert de jongeman zijn paard en gaat naar het toernooiveld. Terwijl de andere ridders nog de aandacht van Hoge Koningin Ysolde proberen te trekken, gaan Sir Marcus en Sir Benno bij het toernooiveld kijken of zij deze Percival nog bij moeten staan. Maar dat blijkt niet nodig te zijn. Met zijn javelijn, niet meer dan een stok met een gebrande punt, heeft hij de onbekende ridder al gedood. En nu staat hij de kledij van de ridder nader te bestuderen.

Wanneer de ridders de jongeman voorzichtig naderen, begint hij hen vragen te stellen. Hij wil weten wat de vreemde, metalen kledij is, die deze ridder draagt. Sir Marcus en Sir Benno vertellen hem over de nut en noodzaak van een wapenrusting. Zij helpen hem met het aantrekken van deze nieuwe wapenrusting. Wanneer eindelijk andere ridders naar het toernooiveld komen, is Percival gehuld in de wapenrusting van de dode ridder. Hij neemt ook het paard van zijn slachtoffer. Hij neemt afscheid van zijn nieuwe vrienden.

Percival

Percival: "Laat Arthur weten dat ik hem trouw ben, maar ik zie dat ik nog veel moet leren. Breng deze beker terug naar de Koningin als teken van mijn trouw. En ik zal terugkeren wanneer ik de beleding die die Grote Kerel aan de dienaren van mijn moeder en van de Koningin deed, kan wreken."

Enigszins beduusd keert iedereen weer terug naar Camelot. Ook Sir Kay is enigszins onder de indruk, hoewel hij probeert te doen alsof dat niet het geval is.

Sir Marcus en Sir Benno zijn het lot van Vrouwe Elyzabel van Cameliard nog indachtig. In 533 huwde zij Prins Philip, een lid van de Koninklijke familie van de Franken. Maar tijdens het huwelijk van Ygritte en Turquine kregen zij bericht dat Elyzabel slecht behandeld wordt door haar man. Is dit een voorbode van strijd met de Franken? Sir Marcus en Sir Benno besluiten onder het mom van een handelsreis naar Bordeaux eens een kijkje te nemen in het land van de Franken.

Bordeaux
Voor de wijn

In Bordeaux houden Sir Marcus en Sir Benno vast aan hun 'coverstory' van wijnhandel. Samen met hun stewards bezoeken ze wijnhandelaren en kopen het een en ander in. Maar ook leggen ze hun oor te luisteren. En ze horen verschillende verontrustende dingen. De animositeit jegens de Britten in Brittannië en in Bretagne is nog steeds hoog. De Britten zijn verantwoordelijk voor de dood van Koning Claudas, de Britten regeren nu over Bretagne, de Britten staan de heerschappij van de Franken over geheel Frankenland in de weg. Het wordt Sir Marcus en Sir Benno koud om het hart. 

Wanneer Sir Marcus en Sir Benno verder reizen naar Ile de France, waar Elyzabel is gaan wonen, met haar man, Prins  Philip, worden de mensen steeds terughoudender met het delen van informatie. Het is duidelijk dat Sir Marcus en Sir Benno geen Franken zijn en zij worden gewantrouwd. Een oplettende Sir Benno ziet echter wel dat overal waar zij komen, mensen bezig zijn met oorlog. Er worden alleen pijl- en speerpunten gesmeed, er worden alleen laarzen gemaakt. Alles staat in het teken van een komende oorlog. 

Eenmaal bij het kasteel van Prins Philip aangekomen, wordt Sir Marcus en Sir Benno de toegang geweigerd! Zoiets heeft Sir Marcus nog nooit meegemaakt.Uit pure boosheid trekt hij zich terug en gaat de toegangsweg tot het kasteel bewaken. Hij laat niemand meer door. De eerste dag stuurt hij een paar boertjes weg, die hun waren willen verkopen aan de bewoners van het kasteel. 
De volgende dag komt er een ridder naar buiten gereden, die probeert om Sir Marcus weg te jagen. Sir Marcus gaat de strijd aan met deze jonge blaag. Na een paar stoten over en weer weet hij de jonge ridder te verslaan. Kort daarna komt er een ervarener ridder naar buiten gereden. Deze wil ook sir Marcus verjagen, maar vraagt zich al snel af waar hij mee bezig is. Hij weet heel goed dat zijn heer gastvrijheid had moeten verlenen aan andere ridders. Uit pure schaamte trekt hij zich terug om als heremiet te gaan leven in het woud (Passion Loyalty Lord Fumble)

Dan komt eindelijk Prins Philip op het toneel. Dit keer neemt Sir Benno de honneurs waar en slaat Prins Philip in een keer bewusteloos van zijn paard. Dan begint Sir Benno uit te wijden over de verplichtingen van het ridderschap, de schone taak van gastvrijheid en nogmaals het verzoek om de nacht door te mogen brengen in het kasteel. 
In het kasteel treffen Sir Marcus en Sir Benno Vrouwe Elyzabel. Haar huwelijk met Prins Philip is slecht, zo slecht dat hij haar mishandeld. Zij wil het liefst terugkeren naar Brittannië. Met Elyzabel op sleeptouw trekken de ridders snel terug naar Brittannië, waar zij als helden onthaald worden. Een oorlog met de Franken lijkt onvermijdelijk. Dit is alles waar de ridders van de Ganis op hebben gewacht!

Winterphase 535/ 536

Sir Benno krijgt een zoon en noemt deze Bran. 
Flavia, zuster van Sir Marcus krijgt een zoon, maar wil niet zeggen wie de vader is. Ze noemt hem Remus. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten