Translate

zondag 5 mei 2019

Het eindspel

Eindelijk is het dan zoveer. Na 11 jaar en 21 eerdere films, is nu dan Avengers: Endgame (2019) in de bioscopen. En ik heb hem gezien, met een vriendin. Sander is met de oudste kinderen en vrienden J. en D. eerder geweest. En de kinderen hebben braaf hun mond gehouden (Hoe was de film? Zeg ik niet! Was het leuk? Misschien... Wat het spannend? Misschien...). Gelukkig kon ik hem een dag later zien.


Iedereen staat erop

Deze film is natuurlijk de grote finale van de hele MCU. Alle films hebben hier langzaam naar toe gewerkt, links en rechts werden hints gedropt over de Infinity Stones die allemaal samenkwamen. En vorig jaar was er natuurlijk Avengers: Infinity War, waarin het voorwerk voor deze film gedaan werd. Iedereen uit de eerdere films laat weer even zijn snuitje zien en draagt zijn steentje bij aan de film.

Spoilers

Ik meen het, wegkijken als je nog iets verrassends wil hebben in de film!

Het is een film in drie delen, met ieder deel een eigen thema en spanningsboog.

Deel 1: Verslagenheid
De helden moeten omgaan met het succes van Thanos en zijn "Snap". De mensheid is gehalveerd, iedereen heeft geliefden verloren en de samenleving heeft een enorme schok te verwerken gekregen. Dat zien we ook terug in de helden. Iedereen is boos, (Tony), teruggetrokken (Thor, Natasha, Clint) of probeert met veel werken te compenseren voor de leegte (Steve, James Rhodes). Maar de sfeer is teneergeslagen. Thanos heeft gewonnen en er is geen manier meer om dat ongedaan te maken.

(Ik vraag me dan toch af hoe vaak Thanos van plan was om dit te doen. Volgens de Wiki zijn er momenteel 7,7 miljard mensen op aarde. Na de "Snap" zijn daar dus nog 3,85 miljard van over. Maar er zijn niet zoveel mensen overleden dat we een enorme achteruitgang van technologie zien. De crisis zal eerder psycho - sociaal en economisch van aard zijn. Verworvenheden als internet, wetenschappelijke kennis en medische zorg zijn er nog min of meer. 
In 1974 hadden we een wereldbevolking van 4 miljard, in 1987 was dat al 5 miljard, in 1999 6 miljard en in 2011 zaten we op 7 miljard. Dus moet Thanos dan iedere 30, 40 jaar opnieuw een "Snap" doen? In andere delen van het Universum zagen we zo mogelijk een hoger niveau van technologie, dus daar zou de bevolking zich ook snel kunnen herstellen.)

Deel 2: Hoop
Maar dan, vijf jaar later, hoop! Aan het einde van Ant-Man and the Wasp zagen we dat dat Scott Lang opgesloten zat in het Quantumrijk. Hij kon niet teruggehaald worden, want zijn partner en schoonouders waren tot stof vergaan. Maar een verdwaalde rat drentelt over de knoppen en Scott keert terug. En hij heeft nieuwe kennis. Via het quantumrijk zou tijdreizen mogelijk moeten zijn. Met het idee van Scott, input van Tony en Professor Hulk wordt het idee van tijdreizen werkbaar.
Een wat luchtiger deel volgt waarin de helden terugreizen naar verschillende plaatsen en perioden om de Infinity Stones te verzamelen. Helden zien hun vroegere zelf, of vroegere versies van anderen dat leidt tot hilariteit alom.
Maar ook hier zijn wat zwaardere momenten. Voor de Soul-Stone moet nog steeds een geliefde geofferd worden. In vroeger tijden is Thanos ook nog steeds actief. Het is niet makkelijk om de Stenen te verzamelen.
Maar dit deel eindigt in succes. Alle verloren mensen worden weer teruggehaald.

(Ik denk teveel na over dit soort dingen. Vijf jaar is een lange tijd. Als ik mijn man zou verliezen in een traumatische gebeurtenis als de "Snap" zou ik na een jaar of 2 á 3 van intensieve rouw een van de overgebleven 1,9 miljard mannen uitzoeken om mee verder te gaan. Hoe moet dat wanneer Sander dan weer terugkeert, en hij het idee heeft dat er geen tijd voorbij is gegaan? Hoe leg je dit uit?)

Deel 3: Strijd
Niet alleen de verloren vrienden en familie keren terug. Maar ook Thanos heeft een tijdreis gemaakt. Hij ziet in dat het met de "Snap" niet op de goede weg was. Men is niet dankbaar, men is boos. Er zit niets anders op dan de hele schepping te vernietigen en opnieuw op te bouwen, naar zijn evenbeeld.
Een enorme strijd volgt waarin iedereen die ooit een kleine rol speelde in de MCU even mag schitteren. En dan weten de helden natuurlijk de Slag te winnen, maar niet zonder grote offers.

Conclusie

Deze film is eigenlijk niet los te zien van Avengers: Infinity War. Als je die niet hebt gezien, is dit verhaal te warrig om te kunnen volgen. Op zich niet erg, maar veel van de andere MCU films konden prima als een 'stand-alone' ervaring. 
Verder ben ik blij dat dit een iets meer gevarieerde film is. Infinity War was een eindeloze aaneenschakeling van tekortschieten en falen voor de helden een triomftocht voor Thanos. Dat was voor mij toen wat al te zwaar op de hand. Dit is iets evenwichtiger tussen verlies en winst. 
Dus, zeker een waardig afsluiter voor een lange reeks films. Als je ook maar iets gevolgd hebt van de MCU, kijk deze dan vooral ook. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten