Translate

donderdag 26 september 2019

De zevenenveertig Ronin

Onlangs was de film 47 Ronin van Carl Rinsch te zien op TV en ik heb hem laatst teruggekeken. De belangrijkste rollen zijn Keanu Reeves (The Watcher), Hiroyuki Sanada (Endgame), Tadanobu Asano (Thor, Thor: The Dark World en Thor: Ragnarok) en Rinko Kikuchi (Pacific Rim).

Erg spannend allemaal

Het verhaal van de film is gebaseerd op min of meer historische feiten, die in Japan bekend staan als de Ako Vete. Een Daimyo, Asano Naganori werd gedwongen om ritueel zelfmoord te plegen, nadat hij een lid van het hof, Kira Yoshinaka, had aangevallen. Zijn samoeria werden daarmee ronin. Zij hebben toen een jaar lang een plan uitgebroed om wraak te nemen op Kira Yoshinaka. Dit lukte, maar daarna werden zij ook gedwongen om ritueel zelfmoord te plegen. Hiermee werden zij een voorbeeld voor eindeloze loyaliteit.

Deze film is iets anders

Spoilers

Een jonge Kai vlucht weg van zijn thuis en wordt gevonden door Asano Naganori (Tanaka) van Ako. Ondanks dat men denkt dat het een demon is, wordt hij toch opgenomen in het huishouden van Asano. Jonge Kai groeit op tot volwassen Kai (Reeves), die een enorme crush heeft op de dochter Mika (Shibasaki) van zijn redder. Hun liefde kan echter nooit wat worden. Door de angst die mensen hebben voor Kai en zijn mogelijke demonische achtergrond en het feit dat niemand weet waar hij vandaag komt, kan hij nooit meer zijn dan een bediende. 

Kirin

Een monster teistert Ako en de samoerai van Asano proberen het te bestrijden. Maar zonder de hulp van Kai lukt het niet. Kai weet het monster te doden, maar krijgt daar geen krediet voor. Tijdens de jacht op het monster, ziet Kai ook een witte vos, die duidelijk onnatuurlijk is, met een bruin oog en een blauw oog. 

Later komt de keizer naar Ako, om een bezoek te brengen. In zijn kielzog komt ook Lord Kira (Asano) mee. Deze heeft een oogje op het grote en rijke Ako en dochter Mika. Maar hij is duidelijk een onprettig sujet. In zijn gevolg heeft hij een concubine (Kikuchi) met ogen in twee kleuren. Alleen Kai ziet haar en realiseert zich dat zij een heks is. 

prachtige plaatjes
Die nacht bedwelmt de heks Asano, die droomt dat zijn dochter wordt aangevallen. In een delerium rent hij door zijn paleis en valt hij zijn gast Kira aan. Voor deze grove schending van de gastvrijheid, moet hij op bevel van de keizer sterven. De keizer besluit ook dat Ako voortaan toekomt aan heer Kira, net als Mika. De samoerai van Asano zijn nu ronin en zijn verboden om wraak te nemen. 

Na een jaar besluit hoofd-samoerai Oishi (Sanada) om de oude ronin weer bijeen te brengen. Hierbij heeft hij ook Kai, met zijn banden met de demonen nodig. Kai weet van de Tengu (fantastische, vogelachtige demonen) wapens los te krijgen voor de ronin. 
De ronin bestormen het kasteel van Kira en zijn succesvol. Kira sterft, de heks ook en Mika hoeft niet te trouwen met Kira. Maar de ronin hebben een bevel van de keizer geschonden en moeten nu zelf ook sterven. 

Conclusie

Ik vond de film een beetje meh. Het verhaal is boeiend, een vertelling van dappere mannen, die gevangen zitten in een strak regime van eer, verplichtingen en wraak. Na een gruwelijke gebeurtenis gaan ze hard op zoek naar een derde optie om recht te doen aan hun heer en hun levenswijze. 
Verder zag het er allemaal prachtig uit. De enge monsters waren prachtig in beeld gebracht. De mensen droegen de mooiste kostuums. 

Maar toch kwam het verhaal niet echt tot leven. Ik denk dat het voornamelijk te wijten was aan de rol van Keanu Reeves. Zoals ik al eens eerder heb gezegd, het is niet nodig dat blanke mannen de wereld over rennen om leden van de lokale bevolking te redden van hun eigen cultuur. 
De rol van Kai heeft geen plaats in de oorspronkelijke gebeurtenissen en de legenden erom heen. Hij en de romantische plot met Mika zijn alleen maar toegevoegd zodat het westerse, blanke, mannelijke publiek een personage en motivatie hadden om zich mee te kunnen identificeren. Maar ondertussen leidde het vrij matte liefdesverhaal best af van het culturele drama. Ik had graag wat meer gezien over de complexe morele afwegingen die verschillende mensen maakten om te komen tot hun daden. 

Dus, kijk vooral voor de mooie plaatjes. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten