Translate

donderdag 15 augustus 2019

Pacific Rim

Tijdens de vakantie hadden we ook weer tijd om wat films te kijken. Zoals Pacific Rim (2013) van Guillermo del Toro (The Shape of Water, Crimson Peak, Hellboy). In deze film over grote monsters en de machines om ze te bestrijden zagen we veel oude bekenden, die later ook weer samenwerkten met Guillermo del Toro, zoals Charlie Hunnam (Crimson Peak, King Arthur: Legend of the Sword, ) en Burn Gorman (Crimson Peak, TorchwoodThe Dark Knight Rises), maar ook Idris Elba (The Dark Tower, Thor: The Dark World, Thor: Ragnarok) en Ron Perlman (Drive, Prince Valiant, Hellboy).

Imposant

Spoilers

De film opent met een flashback van Raleigh Becket (Hunnam). In 2013 opende in de Stille Oceaan een interdimensionaal gat naar een andere werkelijkheid. Daardoorheen kwamen enorme monsters (kaiju), die in de landen aan de Stille Oceaan een enorme schade aanrichtten. In respons ontwikkelde de mensheid de Jäger, reusachtige machines die door twee telepathisch verbonden mensen bestuurd moesten worden. Raleigh en zijn broer Yancy (Klatenhoff) waren in 2020 twee van die piloten. 
Maar er ging iets mis. Tijdens een gevecht met een Kaiju wist de Kaiju de overhand te krijgen, Yancy legde het loodje, Raleigh wist nog net in zijn eentje de machine naar land te brengen, omdaar volledigin te storten. Hij verloor zijn interesse in Jäger piloot zijn en leidde een teruggetrokken bestaan. 

Maar de aanvallen van de Kaiju worden steeds erger. Een ander plan van de mensheid om een muur rondom alle landen aan de Stille Oceaan te bouwen is gedoemd te mislukken. En Maarschalk Pentecost (Elba) voorziet dit. Hij benadert Raleigh opnieuw om zich aan te sluiten bij het Jägerprogramma in Hongkong. Daar treft hij ook Mako (Kikuchi), de dochter van Pentecost, en Gottlieb (Gorman) en Geiszler (Day), die onderzoek doen naar de aard van de Kaiju. 

Het lukt een getraumatiseerde Raleigh om weer een band aan te gaan met Mako. En samen besturen ze nu een nieuwe Jäger. Na wat gehannes volgt er nog een doorbraak. Het lukt Geiszler om een telepathische band met een Kaiju te vormen! Hij ontdekt dat zij een soort soldaten zijn. Hij gaat op pad om via de zwarte markt weer een brein te vinden. Het lukt via een enge handelaar in de zwarte markt (Perlman) om weer een brein te vinden. Samen met Gottlieb ontdekt Geiszler ze de manier om door de opening naar de andere dimensie te reizen, namelijk samen met Kaiju DNA. Dit leidt tot een laatste, wanhopige missie.
De Jäger moeten een Kaiju doden en dan met de Kaiju naar de andere dimensie reizen, daar een atoombom tot ontploffing brengen en dan maar hopen dat het voldoende was. Er zijn inmiddels nog maar twee Jäger over. De een wordt bemand door Pentecost en een ander. De ander moet bemand worden door Raleigh en Mako.

De missie slaagt, de mensheid is gered, maar wel tegen een hele hoge prijs.

Conclusie

Deze  film was totale onzin!
Maar wel goed gemaakte onzin. De acteurs zijn allemaal prima. Hunnam en Elba om naar te kijken, wat wil je nog meer? En Guillermo del Toro weet het beste uit zijn mensen te halen. De monsters zijn groot en eng, de Jäger zijn groot en overweldigend. Het thema, de mensheid die in het aangezicht van een ernstige bedreiging wel samen kan werken, is hoopgevend. De muziek is van Ramin Djawadi, die ook de muziek bij Iron Man maakte, geeft echt een extra randje mee aan de film. 

Maar hé, interdimensionale portalen, monsters en machines die de oppervlakte - volume wet aan hun laars lappen en een muur bouwen om monsters buiten te houden. Er is maar een beperkte hoeveelheid ongeloof die ik opzij kan zetten om van een film te genieten. Dus ik riep de hele tijd naar het scherm: "Dat kan niet!" en "De vloer zou instorten!" of "Zo rukt hij zijn eigen vleugels af!"

Kijk voor een avond goedgemaakte onzin, maar niet voor meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten