Translate

dinsdag 13 augustus 2019

En vacances dans le Jura - Ain

Ons huisje in Champagnole stond vlakbij de mooie rivier de Ain. De zaterdag dat we aankwamen en de zondag erna waren bijzonder regenachtig. En toen we zondagmiddag een wandelingetje maakten, van ons huis naar de Ain, langs de Ain en door Champagnole weer terug, was de rivier vol en woest. Het snelstromende, brullende water maakte enorme indruk op ons.

Een zijarm van de Ain staat vol snelstromend water.
In de verte de hoofdarm. 

Er liep een wandelpad langs de Ain die ons meevoerde langs verschillende (kunstmatige) dammen, om de snelheid uit het water te halen. Maar met deze hoeveelheden, zorgde dat alleen maar voor meer watervallen en stroomversnellingen. Verder was het ook een frisse dag, dus nevel bleef boven de rivier hangen.

Stroomversnellingen in de mist.
De Ain stroomt ook door Champagnole zelf. Dus toen we het wandelpad volgden, kwamen we al snel weer uit bij het dorpscentrum, waar we vanaf een paar mooie bruggen naar de snelstromende rivier konden kijken. 

Rue du Pont de l'Epee
Rue Progin, waar de Ain Champagnole binnenkomt.

Maar in de dagen erna verbeterde het weer snel. De zon brak door en er was geen regen meer. Het niveau van de Ain zakte weer net zo snel als het opkwam. En ook dat was weer indrukwekkend.
Bomen rechts

De bomen rechts van mijn zoon, zijn dezelfde bomen als op de eerste foto. Daar staan ze midden in het water, tussen de splitsing van de zijarm en de hoofdarm van de Ain. Kijk ook naar de stroomversnelling links van mijn zoon. Ondanks dat het water zakt, stroomt het niet minder snel of krachtig.
Water zakt verder

In de loop van de dagen zakte het water steeds verder. De kinderen gingen elke dag even kijken en spelen in het water. Er werd met steentjes gekeild. En sommige mensen konden helemaal naar de overkant keilen. De bomen rechts zijn dezelfde als de foto hierboven. En komen steeds verder droog te liggen. 

De zijarm

De zijarm waar het water eerst woest doorkolkte, kwam weer helemaal droog te liggen. 

Dammen bouwen
Het water kwam zo laag te staan dat er dammen werden gebouwd in de nog steeds vrij snel stromende rivier. 


bouwsel
Van de platte stenen in de nu droge rivierbedding werden de mooiste bouwsels gemaakt.

Zwemmen
En uiteindelijk werd de Ain zo kalm dat er nog in gezwommen kon worden. Dat was nog steeds niet zonder gevaar, want hoe rustig ook, de stroming was sterk. De kinderen konden niet tegen de stroom inzwemmen en bleven op hun plek. Gelukkig konden ze met hun voeten bij de bodem. En het water bleef ook zeer koud, waardoor er niet lang gezwommen werd.

De nabijheid van de Ain bij ons huisje zorgde er echt voor wat meerwaarde van het huisje. Het was heerlijk om elke dag even op en neer te kunnen lopen en te kunnen kijken en vergelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten