Translate

vrijdag 23 augustus 2019

Who are you gonna call?

Een groot voordeel van kinderen die ouder worden, is dat je ook steeds meer dingen met ze kan doen! Zo waarderen de kids steeds vaker films die wat spannender zijn, zoals Flash. Maar sinds kort staat een andere klassieker uit mijn jeugd ook op netflix. En we hebben tijdens de vakantie de tijd genomen om deze te kijken met de kinderen.


We hebben het natuurlijk over  Ghostbusters (1984) van Ivan Reitman (Ghostbusters II). Dit was in onze jonge jaren een enorme kaskraker. Er volgde nog een film, een tegenfilm serie en een computerspel. En een paar jaar geleden was er een reboot van de films.
In deze versie zien we Bill Murray (Groundhog Day, Wild Things), Dan Akroyd (Dragnet, Behind the Candelabra), Harold Ramis (Groundhog Day) en Ernie Hudson (The Crow) als de Ghostbusters en nog bijrollen voor Sigourney Weaver (Alien, Galaxy Quest), Rick Moranis (Parenthood), Annie Potts en William Atherton.

Spoilers

Voor een film die zo oud en bekend is al deze zou het eigenlijk niet nodig hoeven zijn. Maar goed.

Doctors Venkman (Murray), Stantz (Akroyd) en Spengler (Ramis) zijn onderzoekers naar het paranormale aan de universiteit. Zij assisteren bij de manifestatie van paranormale activiteiten in een Bibliotheek. Naar aanleiding daarvan raken ze hun baan kwijt en ze zullen geld moeten verdienen in de echte wereld, het New York van de jaren '80. Ze starten een bedrijfje in het uitbannen van geesten en andere vreemde manifestaties.

Een vrouw, die hun reclame ziet, roept hun hulp in. Deze Dana (Weaver) heeft last van vreemde manifestaties in haar keuken. De Ghostbusters onderzoeken haar claim. Ondertussen weten zij ook in een hotel een aantal geesten te verwijderen. Hun naam en faam groeit. Ze nemen extra personeel aan in de vorm van een secretaresse (Potts) en een vierde college Zeddemore (Hudson). Maar een oplossing voor de problemen van Dana hebben ze nog niet.

Ondertussen stapelen de problemen zich ook op. Dana en haar buurman worden bezeten door manifestaties van Zuul, die Gozer op willen roepen. Er zijn steeds meer en meer geesten in New York en Spengler vraagt zich af of hun materieel wel genoeg is. En dan wil ook de gemeente nog eens handhaven op allerlei veiligheids- en milieu eisen (door een hilarische Atherton).

De problemen met Gozer lopen uit de hand in het gebouw van Dana. De Ghostbusters moeten erop af en lijken de problemen in eerste instantie alleen maar erger te maken, met het tot leven wekken van een Stay Puft mannetje, die New York in puin probeert te leggen. De Ghostbusters weten het ding te verslaan en daarmee keert alles weer terug naar normaal.

Conclusie

Wat een leuke film was dit toch. De oudste kids hadden hier precies de juiste leeftijd voor en giechelden en griezelden op de juiste momenten. Maar voor de ouders was er ook genoeg te genieten. De humor was bij vlagen subtieler dan ik me herinnerde. Ga vooral kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten