Translate

dinsdag 20 augustus 2019

En vacances dans le Jura - Baume les Messieurs

In de buurt van Champagnole lag ook Baume les Messieurs, een klein dorp in een doodlopende, hoefijzervormige vallei. Het dorpje is bekend vanwege zijn abdij en de grotten. Op een mooie dag besloten we een bezoekje te brengen. We lieten ons eerst leiden door Google Maps. Toen kwamen weuit bij de Grotten, maar wel op de berg er recht boven. Dat gaf ons een mooi uitzicht over de vallei. En toen zijn we maar een stukje teruggereden, om veilig te berg af en de vallei in te kunnen. 

Vallei van Baume les Messieurs

Eenmaal in de vallei konden we de auto vlakbij de Grotten parkeren. We mochten de grotten niet zelf in, maar we kochten een kaartje voor een tour met een gids. Terwijl we wachtten tot de tour zou beginnen, konden we even rondlopen bij de ingang van de grotten. 

Even lunchen

De Grotten zijn ook de bron van de Dard, die uiteindelijk samen met de Seille uitkomt in de Saone. Dus de Seille loopt ook door de vallei. Wat begint als een klein riviertje dat liefjes over de rotsen dartelt, wordt uiteindelijk een forse beek. En nu was het nog het hoogtpunt van een behoorlijk droge zomer. Waarschijnlijk zal het in de herfst en lente allemaal wat woester zijn.

De Dard stort zich naar beneden.
En toen was het tijd om de grotten in te gaan. En dat was nog best spannend. Eerst moesten we een heel smal, roestig en krakkemikkig trapje op. Ik was wel blij dat mijn kids inmiddels oud genoeg zijn om zelf veilig op trappen te kunnen klimmen. Ook in de grotten zelf moesten we in het donker trappen op en af. 

trap omhoog
In de grotten kregen we vrij vlotte Franse uitleg over het ontstaan van de Grotten. Het ging me allemaal wat te snel, maar we konden wel prachtige druipsteen formaties zien. En verder woonden er ook veel vleermuizen in de Grotten, waarvan we de sporen ook nog konden zien.

Mooie druipsteen

Eenmaal weer buiten, liepen we de groten weer af, op weg naar de waterval van de Dard. Deze was met het droge weer niet heel imposant, maar toch interessant. Mijn zoon zei meteen dat hij een waterval als deze hem deed denken aan de waterval, die hij had gezien in Duitsland. Het duurde even voor bij mij het kwartje viel. Mijn zoon bedoelde de Drei - Mühlen waterval, die we bezochten op een warme dag, toen we in Stadtkyll waren. En hij bleek nog gelijk te hebben ook! De Drei - Mühlen waterval was bijzonder omdat het water eerst door de rotsen gestroomd was, daarme bijzonder kalkrijk was en die kalk weer afzette op de waterval zelf, waardoor die snel groeide. En deze waterval was ook een waterval met zeer kalkrijk water, die ook snel groeide.

De waterval

De Vallei en Grotten van Baume les Messieurs zijn een leuk dagje uit, zeker met kinderen. Veel andere mensen vinden dat ook, dus het is druk. . Als je in de buurt bent, is een bezoekje zeker de moeite waard. Als je nog energie over hebt, kun je ook nog de abdij bezoeken. Daar hadden wij geen energie meer voor. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten