Translate

dinsdag 27 augustus 2019

On a mission from God

Ik zei het laatst al, de kinderen worden nu zo groot, dat ze ook films voor grotere mensen beginnen te waarderen. Zo ook The Blues Brothers (1980) van John Landis (Burke and Hare, Coming to America). Ik weet nog dat ik deze grappig vond, toen ik hem voor het eerst zag als jonge tiener. Maar hem nu als volwassene weer te kijken, met zoon en dochter geeft het een nieuwe dimensie. 

Ze zijn zo cool

In deze film zien we het komisch talent van Dan Akroyd (Ghostbusters, Dragnet) en John Belushi. Verder zijn er nog hilarische bijrollen voor Kathleen Freeman (Dragnet) en Carrie Fisher (Star Wars). Maar het belangrijkste onderdeel van de film zijn natuurlijk alle muzikale bijrollen van muzikanten die toen op hun hoogtepunt waren. 

Spoilers 

Dit is natuurlijk een klassieker, dus het plot zal wel bekend zijn. 

"Joliet" Jake Blues (Belushi) komt vrij uit de gevangenis en wordt opgepikt door zijn broer Elwood (Akroyd) in een afgeragde politie auto. Als eerste daad in vrijheid wil Jake langs bij de "Pinguin", iemand uit zijn verleden. Dit blijkt Moeder Overste Stigmata (Freeman) te zijn. Zij heeft slecht nieuws. Het weeshuis waar de broers opgroeiden, zal gesloten worden. Tenzij er binnen korte tijd € 5.000 wordt opgehoest voor achterstallige belastingen. Jake stelt voor het geld te stelen, maar dat wil de Moeder Overste niet accepteren.

In een nabije kerk overdenken de Blues Brothers hun opties. Tijdens de zeer opzwepende dienst van Reverend Cleophus James (James Brown) raakt Jake geïnspireerd door de Heilige Geest, die hem de boodschap meegeeft dat de oude band "The Blues Brothers" weer moet worden opgericht. Zij kunnen dan geld verdienen en hiermee het weeshuis redden. Maar "The Blues Brothers" is uit elkaar gevallen wegens het verblijf van Jake in de gevangenis. Iedereen is een eigen leven gaan leiden en de spullen zijn verkocht.

Dan volgt een reis langs al hun oude bandleden en andere bekenden. En overal leggen ze uit wat ze nodig hebben. De Band komt langzaam weer samen en ze maken weer muziek als vanouds (alle bandleden zijn bekende artiesten uit die tijd). Alleen een mysterieuze jonge dame (Fisher) lijkt Jake te achtervolgen en ze is heel boos op hem, maar waarom?

Uiteindelijk eindigt de film met een hilarische race in de oude politieauto naar het belastingkantoor, waar op het nippertje de belasting betaald kan worden. Het weeshuis is gered, de Blues Brothers zijn weer bij elkaar, het volledige politiekorps van Chigaco is betrokken bij de achtervolging en uiteindelijk belandt iedereen weer in de gevangenis. Waar ze gelukkig weer samen muziek kunnen maken.

Conclusie

Een hilarische film, de doelgroep is duidelijk jongetjes van een jaar of twaalf, want mijn zoon kwam niet meer bij. Kijken als je de kans krijgt. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten