Translate

zondag 18 augustus 2019

En Vacances dans le Jura - Mont Rivel

Mont Rivel vanuit Champagnole
Tijdens onze vakantie in Champagnole hebben we ook nog gewandeld in het mooie landschap. Mijn zoon en ik houden wel van een lange, rustige wandeling tijdens de vakantie. De meiden vinden het wat minder leuk, en kunnen ook nog niet zo ver.

Ten Noordoosten van Champagnole ligt de berg Mont Rivel, waar je kan wandelen. En op een mooie dag heb ik dat gedaan met mijn zoon.



We vertrokken vanuit ons huis, wandelden door het stadje en toen zo tegen de berg op. De Mont Rivel is onderdeel van allerlei mooie wandelingen in de Jura. Je kan de borden volgen en hele afstanden afleggen in de streek, of juist een rondje lopen. De Mont Rivel stond vol met enorme naaldbomen.
Borden bij de top. 

Het was deze dag zo mogelijk nog warmer dan de dag dat we naar de Watervallen van de Hérisson gingen. Dus vooral het stuk tegen de berg op was zwaar. Maar we waren goed voorbereid met petjes, water en eten. Dus we hebben het gered. En het uitzicht was dan ook fantastisch.


Uitzicht vanaf de Mont Rivel over Champagnole
De Mont Rivel werd ook gebruikt voor de winning van kalk voor de cement industrie. Dus uit de linkerkant van de berg lijkt een hele hap genomen te zijn. Dat is de groeve waar de kalk gewonnen werd. Momenteel leek de winning stil in te liggen.


Inang groeve

In 1964 vond hier nog een vreselijke ramp plaats, waarbij een deel van de groeve instortte. Een aantal mijnwerkers werd toen ook bedolven. Na een spannende reddingsoperatie konden er toen nog mensen gered worden. Maar een aantal kwam ook niet meer levend boven.

Ferme du Replain

De Mont Rivel is ook een toeristische trekpleister. Dus bovenop de berg stond een verlaten boerderij, Ferme du Replain. Inmiddels werd deze gebruikt als stopplek om te picknicken door wandelaars die een langere wandeling wilden maken en bijvoorbeeld doorgingen naar Equevillon, een dorp aan de andere kant van de berg.
En toen konden we weer terug. De berg aflopen ging een heel stuk sneller dan hem oplopen. Waar we over de heenweg iets meer dan 2 uur hadden gedaan, liepen we nu in 45 minuten weer terug naar huis. En dat was maar goed ook. In de loop van de middag sloeg het weer behoorlijk om en kregen we zelfs nog een klein beetje regen.

Al met al weer een leuke wandeling gemaakt met mijn zoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten