Translate

zaterdag 17 augustus 2019

Where Eagles Dare

Tijdens de vakantie had ik ook tijd om de film Where Eagles Dare (1968) te kijken. Deze film van Brian Hutton was net als The Dirty Dozen een WOII film waarin vooral de dappere soldaten, stoere daden en heftige explosies centraal stonden. De horror van de oorlog schuift wat meer naar de achtergrond.

Dappere mannen, mooie vrouwen, explosies!

In deze film zien we bekende koppen als Richard Burton en Clint Eastwood. Verder ook nog Mary Ure en Patrick Wymark (The Witchfinder General). De film is naar een verhaal van Alistair MacClean, die ook andere oorlogsverhalen schreef.

Spoilers

Het verhaal opent met een prachtig shot van een vliegtuig dat door de besneeuwde alpen vliegt, met prachtige muziek eronder. Alleen hiervoor al is de film de moeite waard om te kijken. 

Maar het verhaal wordt meteen sinister, in een vergaderzaal treffen we een verzameling van Britse en Amerikaanse commando's. Zij krijgen van Kolonel Turner (Wymark) en Admiraal Rolland (Hordern) te horen dat Amerikaanse Hoge Pief George Carnaby (Beatty) gevangen is genomen, terwijl hij over Oostenrijk vloog. In Schloss Adler zal hij gemarteld worden en dat is een probleem, want hij heeft belangrijke informatie over D-Day, die aanstaande is. Het is aan deze commando's om naar Oostenrijk te gaan, zich voor te doen als Duitse soldaten, het kasteel te infiltreren en Carnaby te bevrijden, voor hij kan praten. Er wordt nog wat tegengesputterd, maar Majoor John Smith (Burton), Army Ranger Luitenant Schaffer (Eastwood), samen met Harrod (Williams), Macpherson (McCarthy), Thomas (Squire), Berkeley (Barkworth) en Christiansen (Houston) moeten naar Oostenrijk om Carnaby te ontzetten. 

Na de dropping in Oostenrijks grondgebied blijkt al snel dat er zaken niet kloppen. Harrod, de radio man, heeft de sprong niet overleefd. En Smith onttrekt zich aan de missie om ontmoetingen te hebben met mooie dames (Ure en Pitt), die ook weer spionnen zijn. Schaffer begint al vragen te stellen, maar krijgt weinig antwoorden. 

In het dorp bij Schloss Adler wordt het hele team betrapt en MacPherson sterft ook. Om problemen met onschuldige burgers te voorkomen, geeft Smith en zijn hele team zich over. Als snel worden Smith en Schaffer gescheiden van Thomas, Berkeley en Christiansen. Eenmaal in het Schloss Adler weten Smith en Schaffer met hulp van Mary te ontsnappen, schieten vrij veel mensen overhoop en al het andere aan gort. 

Ondertussen blijken Thomas, Berkeley en Christiansen eigenlijk Duitse dubbelspionnen te zijn geweest. Zij verraden alles aan de Duitse generaal Rosemeyer (Mayne) en zijn kompanen. Maar dan is er gelukkig Smith, die zegt dat hij eigenlijk Schmidt is. Hij is ook dubbelspion en deze dubbelspionnen liegen alles bij elkaar. Maar nee, het is nog gekker, Schmidt is toch Smith, een driedubbelspion. Deze hele operatie was bedoeld om de dubbelspionnen op Britse bodem te ontmaskeren.
De verwarring wordt steeds groter en Smith, Schaffer, Mary en Carnaby weten te ontsnappen terwijl werkelijk alles in, om en aan Schloss Adler ontploft.

Major John Smith: Lieutenant, in the next 15 minutes we have to create enough confusion to get out of here alive.
Lt. Morris Schaffer: Major, right now you got me about as confused as I ever hope to be.


Na een heroïsche ontsnapping van Schloss Adler (veel spannend gedoe met ontploffende kabelbaantjes), een vlucht door het ontploffende dorp en het ontploffende Oostenrijkse platteland, worden de overlevenden opgepikt door wat reddingstroepen met een vliegtuig. Daar aan boord bevindt zich ook Kolonel Turner (Wymarck), hun oorsponkelijke opdrachtgever. Maar ook hij blijkt een verrader te zijn, de opdrachtgever van de inmiddels uit de weg geruimde Thomas, Berkeley en Christiansen.

Conclusie

Dit is echt een actiefilm vol stoere mannen, mooie vrouwen, one-liners en ontploffingen. Maar het is wel een hele goede. 

Er is een complexe intrige die langzaam onthuld wordt en ook redelijk logisch in elkaar zit. Niets is wat het lijkt, iedereen bedriegt iedereen. Soms noodzakelijk, maar soms ook voor eigen gewin. 
Een pluspunt vond ik het echt acteerwerk van Burton en Eastwood. Ook de bescheiden rollen van de vrouwen Ure en Pitt waren goed gedaan. Ze waren gekozen als spion voor hun aantrekkelijkheid. Die zetten ze ook in om de vijand af te leiden en te misleiden. Maar ze waren ook intelligente en capabele vrouwen die zonder problemen hun deel van de missie konden volbrengen. Vooral Ure brengt het laatste deel van de film door met een wapen waarmee non-stop Nazi's worden afgeschoten.  
Verder zit de film ook intelligent in elkaar. Toegegeven er ontploft van alles en nog wat in deze film. Daarin lijkt hij wel op de Expendables serie. Maar in deze film wordt er heel veel tijd besteed aan Smith en Schaffer die de tijd nemen om overal explosieven achter te laten, met een timer of een trekdraad. Dus hoe de boel wordt voorzien van vallen, wordt getoond. En alles komt uit de eindeloze rugzakken, die ook al bij de parachute dropping mee moesten. 

Dus, een intelligente actiefilm op Netflix, ga zeker kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten