Translate

zaterdag 7 september 2019

En Vacances en Wallonie - Remouchamps

Tijdens onze vakantie in Comblain is Sander ook met de kinderen naar de grotten van Remouchamps geweest (ik voelde me niet zo lekker en bleef thuis). De grotten van Baume les Messieurs vonden de kinderen erg indrukwekkend, dus als deze dan zo dicht in de buurt zijn, mag je die niet missen. 

Heen wandelen
Sander en ik zijn al eens eerder in de grotten van Remouchamps geweest. Wij hadden toen een prive-rondleiding, we waren er kennelijk niet in het hoogseizoen. Maar deze keer was het drukker. Dus Sander had heel verstandig besloten om lekker vroeg in de morgen te gaan met de kinderen. 

De schatjes
De kids gedroegen zich voorbeeldig, heb ik me laten vertellen. En vooral onze jongste stapte dapper door. Het complex van grotten is groot, en er worden flinke afstanden afgelegd. En verdwalen wil je natuurlijk niet in het donker. 
Het grottencomplex is groot en hoewel het in de oertijd bewoond was, zijn de achterliggende kamers pas redelijk recent ontdekt. Ook de oermens durfde niet al te ver weg te trekken van zijn buren. Bovendien is het verder in de grot behoorlijk koud. 

Druipsteen

Net als in Baume les Messieurs druipt er water door de rotsen, die in de grotten het opgenomen gesteente afzetten, terwijl het water wegstroomt. Dit zorgt voor zeer mooie stalagmieten en stalagtieten. Door de eeuwen heen zijn er hele indrukwekkende vormen ontstaan.

Boottocht

De terugweg ging per boot, over een ondergrondse river, de Rubicon. Deze voegt zich later bij de Amblève. Het water van de Rubicon komt uit het karstsysteem erboven. Regenwater zakt snel weg in de kalkstenen bodem, verzamelt zich onder de grond (en zet kalksteen weer af) en stroomt dan weg. 

Drukte

En toen de kleine speleologen weer buiten stonden, bleek dat Sander erg verstandig was geweest zo vroeg te gaan. De rij om de grot in te mogen stond tot op de stoep. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten