Translate

maandag 2 september 2019

The Magnificent Seven

Alweer kwam er een klassieker op mijn pad. Dit keer The Magnificent Seven (1960) van John Sturges (The Great Escape, The Eagle has Landed) met top-acteurs uit die tijd in de hoofdrollen, zoals Yul Brynner (The Ten Commandments), Eli Wallach (The Good the Bad and the Ugly), Steve McQueen (The Great Escape), Charles Bronson (The Dirty Dozen) en James Coburn (The Great Escape). In een van de weinige vrouwenrollen zagen we nog Rosenda Monteros (She).

Ze zijn allemaal even stoer

Deze film is een herinterpretatie van The Seven Samurai (1954) van Akira Kurosawa. Sturges heeft de actie verplaatst naar het Wilde Westen, waar eerzame burgers nog lijden onder de wetteloosheid van een pioneersomgeving.

Spoilers

Met een verhaal zo oud en bekend als dit, waarschijnlijk niet meer nodig. Maar vooruit, ik waarschuw toch even. 

De film opent met een braaf Mexicaans dorpje, dat met enige regelmaat overvallen wordt door Calvera (Wallach) en zijn mannen. Ze roven voedsel en vernielen van alles. Wanneer de dorpelingen zich verzetten, worden ze gedood. Op een dag willen ze het niet langer accepteren en een paar van de dappere dorpelingen gaan op zoek naar wapens om zich te kunnen verzetten tegen Calvera. Zij treffen Chris Adams (Brynner), die laat zien hoe dapper en nobel hij is, door zich te verzetten tegen een paar racisten die niet willen dat een inheemse man wordt begraven op de lokale begraafplaats. Samen met Vin Tanner (McQueen) leert hij de racisten een lesje en maken een goede indruk op de Mexicanen. 

Chris adviseert de Mexicanen om mensen in te huren, dat is waarschijnlijk goedkoper dan wapens aanschaffen. En daarna helpt hij hen met het rekruteren van nog eens vijf mannen. Vin Tanner sluit zich weer aan, net als Bernardo O'Reilly (Bronson), Harry Luck (Dexter), Britt (Coburn) en Lee (Vaughn). Jonge knul Chico (Buchholz) wil er ook bijhoren, maar Chris vindt hem te jong en onervaren. 

Onder leiding van Chris trekt iedereen terug naar het Mexicaanse dorp. Chico mag zich ook aansluiten, als blijkt dat hij de rest bij kan houden. In het dorp is niet iedereen blij hen te zien. Men is bang dat deze mannen niet veel beter zijn dan de bandieten van Calvera. De vrouwen en kinderen verstoppen zich. Maar wanneer de Magnificent Seven laten zien dat ze wel betrouwbaar en oprecht zijn, ontdooit iedereen een beetje. De mannen worden ook opgenomen in het dorpsleven. 
Onder leiding van Chris leren de Mexicanen zichzelf te verdedigen, door het gebruik van wapens en het bouwen van verdedigingswerken. 




De Seven in actie. 

Op een gegeven moment keert Calvera terug natuurlijk. Een eerste aanval en een tweede worden afgeslagen. Chris en de zijnen willen het kamp van Calvera nu uitroeien, om te zorgen dat er geen wraakactie komt. Maar Calvera blijkt ook de domste niet. Terwijl Chris en de zijnen het bandietenkamp aanvallen, valt hij het dorp aan. Chris en de zijnen zijn verslagen en worden verjaagd. Maar Calvera maakt de fout om Chris en de zijnen niet te doden. Dus de Magnificent Seven keren terug en verjagen de mannen van Calvera definitief. Hierbij vinden Bernardo, Harry, Lee, Britt en Calvera de dood. 

Chris en Vin realiseren zich dat een eenvoudig leven van vrede en landbouw niet voor hen is weggelegd en zij gaan met hun magere beloning een zwervend bestaan tegemoet. Alleen Chico blijft achter. Hij geeft zijn avonturiersleven op voor vrouw en landbouw. De enige winnaars zijn de boeren. Zowel de bandieten als de huurlingen hebben nauwelijks een blijvende indruk achter gelaten. 

Conclusie

Kijken als je de kans krijgt! Dit is echt een juweeltje. 

Op het eerste oog een eenvoudig verhaal over een stel huurlingen die dappere dingen kunnen doen. Maar wanneer je beter kijkt zie je meer. Er is uiteindelijk niet zo heel veel verschil tussen de huurlingen en de bandieten. Beide groepen kunnen niet aarden in een steeds beschaafdere maatschappij, het is alleen dat de Magnificent Seven over iets meer morele ruggegraat beschikken. Daarom vervallen zij tot armoede, in plaats van criminaliteit. 
De oudere leden van de Seven leiden een zwervend bestaan. Zij zijn goed in wat zij doen, maar de samenleving heeft geen behoefte meer aan hun diensten. Zo zwerven Chris en Vin van klus naar klus, Bernardo moet hout hakken als hij ontbijt wil krijgen, Britt is de beste messenwerper, maar heeft ook een eenvoudig baantje. Lee is zo paranoïde geworden dat hij leidt aan nachtmerries en niet meer in bedden slaapt. 
En uiteindelijk zijn het de boeren die winnen. De bandieten zijn dood, maar ook veel van de Seven. een van hen geeft het kortstondige huurlingen bestaan eraan en de andere twee reizen verder, met alleen nog meer armoede in het vooruitzicht. 

En verder zit de film vol met knappe mannen die dappere dingen doen. Begeleid door mooie muziek, wat wil een mens nog meer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten