Translate

dinsdag 2 juni 2020

Good Omens

En dan nu een film bespreking waar ik al een tijdje naar uitkijk, Good Omens (2019) gebaseerd op het gelijknamige boek van Terry Pratchett (een belangrijk schrijver voor mij) en Neil Gaiman (van wie ik in de loop der jaren best het een en ander gelezen heb). Good Omens is van voordat beiden echt bekend werden bij het grote publiek.

Aziraphale en Crowley

Een verfilming van het boek hing al jaren in de lucht. Al kort na publicatie (in 1990) was Terry Gilliam (Monty Python and the Holy Grail, The Fisher King) geïnteresseerd, maar dat ging toen niet door. Daarna gingen de carrieres van Pratchett en Gaiman ineens snel andere richtingen op en hadden zij geen tijd. Veel later worden Johnny Depp (Murder on the Orient Express), Robin Williams (The Fisher King) en Kristen Dunst nog genoemd als namen, maar dan is het de aanslag op het WTC in 2001 die roet in het eten gooit. Films over het einde van de wereld zijn ineens niet grappig meer. Tegen de tijd dat men er weer klaar voor is, krijgt Pratchett te maken met zijn ziekte en uiteindelijk overlijdt hij in 2015.

Uiteindelijk gaat Neil Gaiman dan echt aan de slag en wordt het boek verfilmd in een TV serie van 6 delen en er zitten heel wat bekende koppen in. Zo zien we David Tennant (Dr. Who, Jessica Jones) en Michael Sheen als Crowley en Aziraphale, de twee hoofdpersonen. Frances McDormand (Wonder Boys) is GOD en Jon Hamm (Bad Times at the El RoyaleBaby Driver) is de engel Gabriël. verder zien we in allerlei kleine rollen nog verschillende bekende of juist aankomende koppen als Sian Brook (Sherlock), Miranda Richardson (Blackadder) en Yusuf Gatewood (Wonder Boys).

Spoilers

Voor een verhaal dat zo goed is en inmiddels ook dertig jaar oud zou ik geen spoiler meer moeten geven. Als je dit verhaal niet kent, ren dan meteen naar de boekwinkel of je bieb en doe er wat aan! Ik wacht wel.
...
In den beginne creëert GOD (McDormand) de wereld en in het paradijs wonen de mensen. Maar al snel gaat het mis, de duivel Crowley (Tennant) verleidt de mensen tot het eten van de appel. Wanneer de mensen verdreven zijn uit het paradijs door de engel Aziraphale (Sheen), vragen beiden zich af of dit nu wel helemaal het juiste was om te doen. 

Dan gaan we naar 11 jaar geleden en Armageddon staat op het punt te beginnen. Als eerste voorteken wordt er een kindeke geboren. Of eigenlijk, de anti-christ wordt gedropt in een hospitaal gerund door Satanische nonnen. Het is de bedoeling dat de Anti-christ wordt verwisseld met het kind van een Amerikaanse diplomaat Dowling (Offerman) en zijn vrouw (Winternitz), maar door onduidelijke instructies, dommige satanische nonnen en toeval (of de hand van boven?) is er die avond nog een lokaal, Brits koppel, Mr. en Mrs Young (Mays en Brooke) dat ook een kind krijgt. Het is uiteindelijk dit koppel dat naar huis gaat met de Anti-Christ. 

In de afgelopen 6000 jaar zijn Crowley en Aziraphale eigenlijk wel gehecht geraakt aan de wereld met zijn Aardse genoegens en zij zien Armageddon eigenlijk niet zitten. Zij zetten alles op alles om de vermeende Anti-Christ ervan te weerhouden zijn werkelijke machten te realiseren. Maar zij denken dat de Anti-Christ opgroeit in het huishouden van de diplomatenfamilie Dowling. Ondertussen groeit Adam Young zonder Hemelse of Duivelse invloed op in het idyllische dorpje Tadfield.

Maar Crowley en Aziraphale zijn niet de enigen die wachten op Armageddon. Een Heks heeft allemaal voorzien hoe het af zou lopen en heeft voorspellingen nagelaten voor haar nageslacht, om hen door de laatste dagen heen te helpen. Een zieltogende organsatie van Heksenjagers neemt ook de vreemde gebeurtenissen in Tadfield waar. En de Vier Ruiters van de Apocalypse rijden natuurlijk ook uit om het einde der tijden aan te kondigen.

Uiteindelijk wordt de chaos steeds groter en komen alle complexe plannen van Hemel en Hel tot niets, vanwege de totale chaos die mensen kunnen creëren.


Conclusie

Het verhaal van de serie wijkt iets af van het boek. Er zijn wat keuzes gemaakt omdat TV natuurlijk een heel ander medium is dan een boek. Bovendien is het verhaal inmiddels 30 jaar oud, sommige zaken uit het boek (losse antwoordapparaten bij je telefoon) doen inmiddels behoorlijk gedateerd aan. Maar het verhaal op zich blijft overeind.


Verder is de aandacht (nog) wat meer verschoven naar de relatie tussen Crowley en Aziraphale, die nu nog duidelijker met allerlei romantische bedoelingen om elkaar heen draaien. En er is wat meer aandacht voor de Hemelse en Helse machinaties en intriges. In het boek werd daar nauwelijks aandacht aan besteed, maar nu zien we meer van de engelen en duivels die spelen met mensenlevens.

Al met al een goede en trouwe verfilming van een goed boek. Zorg dat je deze serie niet mist en lees dan ook meteen het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten