Translate

donderdag 15 juli 2021

Jo Jo Rabbit

Dit keer is het tijd voor Jojo Rabbit (2019) van Taika Waititi (Thor Ragnarok, What We Do in the Shadows). In de hoofdrollen zien we Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Scarlett Johansson (Iron Man 2, Captain America: The Winter Soldier), Sam Rockwell (Iron Man 2) en Alfie Allen


Spoilers

Deze film gaat over Johannes "Jojo" Betzler (Griffin Davis) die in de nadagen van WOII bij de Hitlerjugend zit. Hij is te jong om te doorzien wat er precies gaande is in Duitsland en de rest van de wereld en hij slikt de Nazi - propaganda voor zoete koek. Het is een enigszins getroubleerde jongen, hij is een schriel jongetje in een tijd dat alleen stoere mannen gewaardeerd worden, hij leeft in oorlogsgebied en zijn vader is weg om strijd te leveren. Om daar mee om te gaan, heeft hij een fantasie - vriend, Adolf (Waititi), die zijn interpretatie is van de grote leider Hitler. 

Tijdens een Hitlerjugendkamp raakt Jojo gewond. Zijn moeder Rosie (Johansson) zorgt ervoor dat hij dan wel niet mee kan doen met de Hitlerjugend, maar toch wat klusjes kan doen voor Kapitein Klenzendorf (Rockwell) en zijn ondergeschikte Finkel (Allen). Zo is Jojo tenminste een groot deel van de dag op pad en heeft Rosie ook haar handen vrij voor allerlei klusjes. 

Wanneer Jojo op een dag alleen thuis is, ontdekt hij een Joodse onderduiker in zijn huis. Dit meisje, Else, was een klasgenoot van zijn overleden, oudere zus Inge. Jojo spuit eerst de hatelijke propaganda die hij geleerd heeft. Maar uiteindelijk leert hij Else beter kennen en hij twijfelt steeds meer aan de lessen die hij leert van de hitlerjugend. 

Op een dag worden Jojo en Else in hun huis overvallen door de Gestapo. Deze zijn op zoek naar informatie over verraders. Bijna wordt Else ontdekt, maar zij doet zich voor als Inge. De Gestapo trappen in deze leugen en vertrekken weer onverrichter zake. Maar later die dag vindt Jojo zijn moeder opgehangen als een verraadster. Zij pleegde al die tijd verzet tegen Hitler en de zijnen. En zijn vader is ook niet aan het front, maar pleegt vanuit het buitenland verzet. 
Met de strijd gaat het ook slecht. Er is steeds minder te eten. Zijn (gezonde) vrienden uit de Hitlerjugend moeten in het leger dienen en zijn daar zeer slecht op voorbereid. Jojo stelt steeds meer vragen over wat waar is en wat niet. Zijn relatie met de fantasie - Adolf verslechterd ook zienderogen. 

Uiteindelijk gaat het Duitse Rijk natuurlijk ten onder. In een paar gruwelijke scenes worden de laatste leden van de Hitlerjugend de dood ingejaagd door hun superieuren, Jojo weet te ontkomen. Uiteindelijk overleeft Jojo de komst van de geallieerden en probeert hij samen met Else een nieuw leven op te bouwen in een verwoest Duitsland. 

Conslusie

Dit is een inktzwarte komedie, die de juiste toon weet te treffen. De acteurs zijn goed gecast. Griffin - Davis is goed als wat dommig, inschuldig jongetje die zich teveel laat meeslepen door wat hem verteld wordt. Johansson is ook goed als liefhebbende moeder, die wel doorheeft wat er gaande is. En Waititi is hilarisch als een interpretatie van Hitler door de ogen van een klein jongetje. 

Veel van de humor komt doordat wij met kennis van nu en volwassen ogen kijken naar de belevingswereld van een jongetje van een jaar of tien. Voor hem is de Hitlerjugend niet meer dan een spannend scoutingkamp, waar hij vrienden maakt en spannende dingen meemaakt. Al zijn onzekerheid gaat over vrienden maken en voldoen aan het ideaal van zijn grote vriend, Hitler. 
Jojo heeft totaal niet door dat Kapitein Klenzendorf en andere leden van het leger een gruwelijk wereldbeeld schetsen en dat zijn moeder heel anders denkt over de propaganda die hij te verwerken krijgt. 
Uiteindelijk krijgt Jojo van andere kanten informatie en gebeuren er dingen die niet langer te ontkennen zijn. Hij weet uiteindelijk wel het rechte pad te kiezen. 

Een erg mooie film over opgroeien in moeilijke omstandigheden. Kijk zeker als je de kans krijgt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten