Translate

maandag 5 juli 2021

Pendragon XCIV - De begrafenis van Loholt

Voor het eerst in een jaar speelde we weer in het echt Pendragon. Aan een tafel, met dobbelstenen en zo. Heel wat beter dan via Jitsi naar mijn idee. Hopelijk helpen alle vaccinatie en worden de regels niet weer aangehaald in het najaar. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Brent van Dinton
Edna van Burcombe
Romulus Livius van Broughton (afwezig)

Late zomer 548, Camelot

Na de schokkende gebeurtenissen met de Vergulde Kist moet Loholt, zoon van Hoge Koning Arthur nu begraven worden. Sir Benno en Sir Brent maken deel uit van de eregarde die met Vrouwe Jeanette meegaan naar het graf van Sir Loholt. Zij vinden hem in een afgelegen woud. Iemand heeft nog de moeite genomen om hem een bescheiden graf mee te geven, met zijn schild als grafsteen. In de buurt liggen nog de botten van de reus waar hij mee gestreden had, voor hij werd vermoord door de lafhartige Sir Kay. 

Loholt van Escavalon

En hoewel Sir Kay zonder al te veel fanfare wordt begraven op zijn voorvaderlijk landgoed van Winterbourne Stoke, krijgt Loholt een enorme uitvaart. Zijn lichaam wordt eerst naar Camelot gebracht. Daar voegen Hoge Koning Arthur en zijn vrouw Ysolde zich bij hem. En met hun volledige gevolg en allerlei familie en aanhang trekken zij naar de vlakte van Salisbury, naar Stongehenge, waar alle mannen uit de Pendragon familie begraven worden. Ambrosius Aurelius en Uther Pendragon liggen daar al. Ook de lichamen van Prins Herrindale van Logres en Sir Borre van Bedegraine zijn hier al begraven. En in de toekomst zal Hoge Koning Arthur hier ook liggen. 

Arnold, Prins van Logres
Elaine, Prinses van Logres














En nu heeft Hoge Koning Arthur nog maar één levende zoon, Prins Arnold van Logres (26) bij zijn eerste vrouw Clare. Verder heeft hij nog een aantal dochters, Prinses Elaine van Logres (27) bij Clare en Prinses Mildred van Logres (16) en Prinses Hilda van Logres (15) bij Ysolde. Een paar jaar geleden leek de dynastie nog zo zeker, maar nu staat het er toch een stuk zwakker voor. 

Hilda, Prinses van Logres
Mildred, Prinses van Logres













Iedereen uit Brittannië komt naar de begrafenis. Loholt leidde een wat teruggetrokken bestaan, maar door zijn afkomst waren een hoop mensen in hem geïnteresseerd. Daarnaast is dit voor de meeste mensen natuurlijk een mooi moment om elkaar weer eens te ontmoeten en plannen te smeden. Iedereen is aanwezig. Hoge Koning Arthur met zijn volledige hofhouding en al zijn ridders natuurlijk. Maar ook Cynning Octa en zijn Cwene Guinevere zijn gekomen. Octa is een broer van de huidige Hoge Koningin en zij hebben de afgelopen jaren ook de nodige verliezen moeten verwerken. Maar ook uit Wales en het verre Noorden van Brittannië komen de hoogwaardigheidsbekleders. 

Het valt Sir Benno en Vrouwe Edna op dat er toch wel erg veel mensen er beroerd uitzien en veel hoesten. Gezien de eerdere verhalen over de zieke havenwerkers in Kent, maakt vrouwe Edna zich zorgen. Zij ziet dat haar familieleden ziek zijn en met haar spreuken probeert zij hen te genezen. Zo wordt vrouwe Vanessa, de vrouw van haar broer Eliot ziek, maar overleeft gelukkig. Dat geldt ook voor haar oom, Cynning Octa en haar nicht, Prinses Rowena van Kent. Verder zorgt zij ook dat Hoge Koningin Ysolde en PRinses Hilda niet ziek worden. Maar deze ziekte kan zich op deze enorme begrafenis natuurlijk over het hele land verspreiden. 
Vrouwe Edna maakt zich grote zorgen, maar ziet ook kansen. Zij geeft haar priesteressen instructie om in het hele land zoveel mogelijk mensen te genezen van deze ziekte en aan te geven dat alleen religieuze overgave aan de godin ervoor zal zorgen dat de ziekte te genezen is. Zij hoopt zo wat meer zieltjes te winnen voor haar godin. 

Winterphase 548/ 549

De ziekte die onder verschillende namen de ronde doet, de Pest van Justinianus, de Gele Pest of de Pest van Rhos, maakt heel veel slachtoffers. Vrouwe Edna deed wat zij kon, maar als de ziekte ergens uitbreekt, sterven de mensen bij bosjes. Ook in de families van de ridders sterft de een na de ander. 

Maar het leven gaat door. Sir Brent en zijn vrouwe Hilda krijgen een meisje en noemen haar Lunet. Verder gaat zijn neef Hernison trouwen, met een lief meisje, Melior. 

Sir Benno van Steeple Langford wordt door zijn zuster Leah (al sinds 542 concubine van een naburige ridder) gevraagd of hij niet iets kan regelen voor een nichtje. Kan hij niet zorgen dat Vrouwe Buxus van Botley, altijd ongetrouwd gebleven, niet naar het hof van Hoge Koning Arthur kan? Dan heeft zij tenminste iets meer aanspraak dan in Botley. 

Nadat zij een fijne avond heeft doorgebracht met Rider Irvin van Bamburgh, blijkt vrouwe Edna zwanger. Het gaat echter niet goed met de zwangerschap. Maar Vrouwe Edna gebruikt haar magie om haar kind te redden. Uiteindelijk zet zij een gezond meisje op de wereld en noemt haar Elestren








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten