Translate

vrijdag 2 juli 2021

What We Do in the Shadows

De Bieb leent niet alleen boeken uit, maar ook film. Zo zagen we laatst What We Do in the Shadows (2014) van Taika Waititi (Thor Ragnarok) en Jemaine Clement


Spoilers

De film is een soort reality show à la MTV The Real World (God, ik ben oud), maar in plaats van een stel jonge mensen worden er nu een stel vampieren in Wellington, Nieuw Zeeland gevolgd. Viago (Waititi), Vladislav (Clement), Deacon (Brugh) en Petyr (Fransham) zijn hele verschillende vampieren en ze leven met elkaar samen in een huis. Ze proberen zo onopvallend mogelijk te leven en hebben ondertussen allerlei conflicten over wie het huis moet schoonmaken. 

Op een goede nacht hebben ze een stel slachtoffers op bezoek. Het is de bedoeling dat zij zullen worden leeggezogen van hun bloed. Maar één van hen, Nick (Gonzalez - Macuer) weet te vluchten. In de kelder komt hij de monsterlijke Petyr tegen, die hem tot vampier maakt. 
Na wat strubbelingen mag Nick zich bij de andere vampieren voegen. En hij neemt zijn vriend Stu (Rutherford) mee. Nick en Stu introduceren allerlei moderne technologiën bij de vampieren, wat ze erg handig vinden. Maar Nick zorgt ook steeds voor problemen, door maar te blijven babbelen over zijn vampierkrachten. Dit zorgt ervoor dat zij de aandacht trekken van lokale vampierjager, wat leidt tot de dood van Petyr, een vampier van 8.000 jaar oud. In de nasleep hiervan wordt Nick het huis uitgezet. 

Tijdens een groot feest voor alle ondoden van Wellington komen de spanningen tot een hoogte punt. Vlad wordt geconfronteerd met zijn ex-vriendin "The Beast". Nick blijkt zich best goed aan te passen als alleenstaande vampier en heeft een volgeling van Deacon tot een echte vampier gemaakt, wat kennelijk en faux-pas is. Maar wanneer de ondoden zich realiseren dat de camera-crew, die nog altijd de vampieren volgt, echte mensen zijn, breekt de pleuris pas goed uit. Iedereen wil de mensen eten. 
De vampieren vluchten met de mensen en worden onderwerg overvallen door een lokale troep weerwolven. 

Uiteindelijk worden veel spanningen opgelost en gaan de vampieren op een iets gelijkwaardiger voet verder met hun leven. 

Conclusie

Deze film is hilarisch en kijk hem vooral eens. De film mixt op briljante wijze de clichés van reality TV, mockumentary en nare horrorfilm. 
Verder zijn de acteurs ook goed getroffen in hun parodiën op bestaande bekende vampieren en een bepaalde stijl van vampirisme. Viago is duidelijk een soort Lestat uit Interview with the Vampire, Vlad is duidelijk Dracula, vooral uit Bram Stoker's Dracula. Deacon lijkt op Kiefer Sutherland uit Lost Boys en Petyr moet duidelijk de monsterlijke Nosferatu voorstellen. 
En verder is de combinatie van horror en zwarte humor fantastisch. Er zijn meer vampieren in Wellington, waaronder twee minderjarige meisjes. Zij vinden hun bloed door steeds maar weer afspraakjes te maken met pedofiele mannen, op een gegeven moment zie je ze op de achtergrond ook een man een steegje insleuren. 
Maar op een ander moment krijgt een zeer lieve herdershond de schuld van de aanvallen van de weerwolven. En terwijl de hond vrolijk om de agenten heen springt, vertellen zij de cameracrew dat hij wegens agressie afgemaakt zal moeten worden. 

Hilarisch en zeker de moeite van het kijken waard. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten