Translate

dinsdag 17 november 2020

Interview with the Vampire

Dit keer heb ik een film gezien die helemaal niet in goede aarde viel bij de kinderen, wat een beetje jammer was. Het ging om Interview with the Vampire (1994) naar het boek van Anne Rice en van regisseur Neil Jordan (The Crying Game). Er was indertijd een hoop te doen om deze film, Anne Rice was het niet eens met de casting van de belangrijkste rollen (hoewel ze daar later op terug kwam) en het zat vol met de knapste acteurs van het moment. 


In de film zagen we Brad Pitt, Christian SlaterTom Cruise (met blond haard!) Thandie Newton (Westworld), een piepjonge Kirsten DunstStephen Rea (The Crying Game) en Antonio Banderas (The Expendables 3). Vooral Pitt, Cruise en Banderas waren in de jaren '90 natuurlijk naam aan het maken als de knapste jongetjes van de klas. 

Spoilers

De film volgt het verhaal van het boek vrij trouw. In de moderne tijd (de '80's hoor) heeft interviewer Malloy (Slater) een interview met Louis (Pitt), die zichzelf beschrijft als een vampier. Malloy gelooft hem niet, maar luistert toch. 

Louis vertelt over zijn jonge jaren als plantage eigenaar in New Orleans, Louisiana. Hij is na de dood van zijn vrouw en zoon verzonken in een depressie en wil sterven. Maar hij wordt gevonden door Lestat (Cruise), die hem verandert in een vampier. De jaren gaan voorbij, maar Louis is nooit in staat om zich echt over te geven aan zijn vampier-instincten. 

Tijdens de uitbraak van een besmettelijke ziekte in new Orleans maakt Lestat de piepjonge Claudia (Dunst) tot een vampier, zodat Louis en Lestat samen voor haar kunnen zorgen. Ook dit gaat jarenlang goed, tot Claudia zich realiseert dat Lestat haar altijd klein zal houden. Ze bedenkt een plan om Lestat uit te schakelen en samen met Louis vlucht ze naar Europa, waar ze op zoek gaan naar andere vampieren. 

In Europa kunnen Louis en Claudia geen andere vampieren vinden en uiteindelijk eindigen ze in Parijs. Daar treffen ze bij toeval wel vampieren. De krankzinnige Santiago (Rea) en Armand (Banderas) geven leiding hun kliek. Deze vampieren overleven in het zicht van de mensen. Ze doen zich voor als mensen en geven vreemde toneelstukken, waar zij hun slachtoffers onder het oog van hun publiek aanvallen en leegdrinken. 
Louis wil zich bij hen aansluiten, maar Claudia is vanwege haar leeftijd en het feit dat zij Lestat heeft gedood niet welkom. Claudia wil verder reizen, met een nieuwe vampiervriendin. Maar de Coven van Armand heeft andere plannen. Claudia en de nieuwe vampier worden gedood voor hun misdaden en Louis voor eeuwig opgeborgen in een doodskist. 
Louis wordt gered door Armand, maar hij was te laat om Claudia te redden. Louis doodt alle leden van de coven uit wraak, maar realiseert zich ook dat Armand niet eerder ingreep, omdat hij Louis voor zichzelf alleen wilde hebben. 

Louis laat Armand achter in Parijs en reist de wereld weer rond. Uiteindelijk eindigt hij weer in New Orleans en treft daar een verminkte Lestat, die zich in leven houdt met ratten. Lestat heeft lang in de moerassen geleefd en heeft de aansluiting met de moderne tijd volledig gemist.

Malloy is enorm onder de indruk van dit verhaal en wil meteen ook een vampier worden. Louis is woedend, dat was niet de moraal van het verhaal! Malloy vlucht, maar dan blijkt dat Lestat niet zo zwak was als hij zich voordeed. Hij bijt Malloy en voelt zich meteen een stuk beter. 

Conclusie

Ik begrijp wel waarom dit misschien niet helemaal de film voor de kinderen was. Het is allemaal heel wat bloederiger en naargeestiger dan ik me herinner (ik dacht alleen aan Brad Pitt). De horror van het vampier-schap wordt niet vermeden, hoe aantrekkelijk Cruise en Pitt ook zijn verder. Daarnaast zijn de homo-erotische overtonen ook wat explicieter dan ik me herinner. Lestat is duidelijk op zoek naar een partner en probeert jarenlang gezinnetje te spelen met Louis en later ook Claudia. 

Maar ook terugkijkend over meer dan twintig jaar, het blijft een leuke film. Cruise speelt hier een van zijn betere rollen als sexy vampier en Dunst is fantastisch als 11-jarige psychopaat, die links en rechts mensen doodbijt. Verder is de aankleding prachtig. de rijke vampieren dragen de mooiste kleren en de armelui die links en rechts worden opgegeten zijn echt heel arm, viezig en uiteindelijk, bang. 

Twee jaar eerder kwam natuurlijk die andere vampier-film uit, Bram Stoker's Dracula. Dus kennelijk was de tijd wel rijp voor aantrekkelijke bloedzuigers. Deze film focust toch meer op de ervaring van de vampieren zelf en niet op die van de slachtoffers. Eigenlijk hebben mensen in deze film nooit door wat er precies gaande is, ze zijn op geen enkel moment een bedreiging. In deze film worden misschien voor het eerst vampieren gepresenteerd als slachtoffer van hun eigen vervloeking en onsterfelijkheid. 

Zeker de moeite waard om nog eens terug te kijken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten