Translate

zondag 15 november 2020

The midnight library

 Onlangs was ik jarig en ik kreeg naast Troy ook nog the Midnight Library van Matt Haig. Ik had nog niet eerder van Matt Haig gehoord, maar hij timmert kennelijk al een tijdje aan de weg. 



Spoilers

Het leven van Nora Seed valt haar zwaar. De relatie met haar ouders en broer is slecht, ze heeft geen partner, ze is zojuist ontslagen door haar werkgever en tot overmaat van ramp gaat haar kat ook nog dood. Ze heeft het gevoel dat ze helemaal niets en niemand meer heeft om voor te leven en ze besluit zelfmoord te plegen. Maar ze gaat niet dood, maar komt terecht in de Middernachtsbibliotheek, waar ze een mentor uit haar jeugd treft. Deze legt haar uit dat in de Middernachtsbibliotheek alle mogelijke levens, die Nora had kunnen leiden, beschreven staan. Het meest recente leven beviel Nora kennelijk niet, waarom kiest ze geen nieuw leven uit?

En Nora doet dat, ze leest het ene boek na het andere. In een ander leven had ze een Rockster kunnen zijn, een Olympisch zwemster, een gelukkig getrouwde vrouw in de VS, een gelukkig getrouwde vrouw in Groot Brittannë of juist een onderzoekster van de poolgebieden. 
Maar steeds is er iets dat haar terugroept naar de Middernachtsbibliotheek. In ieder leven blijft Nora dezelfde, met dezelfde twijfels, angsten en spanningen. Het leven als Rockster is leuk, maar haar broer heeft zelfmoord gepleegd. Het leven als Olympisch zwemster is leuk, maar haar ouders zijn uit elkaar. Het leven met man en kind is leuk, maar het voelt niet echt. 

Uiteindelijk leert Nora dat ieder leven zijn voor en nadelen kent, maar ook dat zij in ieder leven invloed kan uitoefenen op haar eigen lotsbestemming. 

Conclusie

Een kort en fris boek. Zware thema's als depressie, angsten en zelfmoord worden besproken, maar op een manier dat je je er goed in kan inleven. Nora worstelt in ieder leven op een andere manier met haar demonen en uiteindelijk leert ze daar toch lessen van, en gaan de worstelingen haar steeds beter af. 
Het boek deed me ook denken aan de klassieker "It's a Wonderful Life" waarin een man zijn zien hoe zijn wereld had uitgepakt, wanneer hij niet aanwezig was geweest. 
Nora leert wat er had kunnen gebeuren. Maar uiteindelijk leert zij toch vooral dat zij meer invloed heeft dan gedacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten